ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ ΛΑΘΟΣ

ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ ΛΑΘΟΣ

+ Παρουσίαση βιβλίου



Συγγραφέας
Γιόλα Δαμιανού – Παπαδοπούλου


Η Μαργαρίτα ήταν μόλις οχτώ χρόνων όταν οι γονείς της την έστειλαν παραδουλεύτρα σ’ ένα αρχοντικό στην πόλη. Στα δεκατρία της, το αφεντικό την εκμεταλλεύτηκε και, αφού της πήρε το παιδί της, την πέταξε στον δρόμο. Τότε, εκείνη τυχαία ανακάλυψε την κλίση της στον χορό και την έκανε επάγγελμα. Έγινε χορεύτρια σε καμπαρέ. Έτσι άρχισε το μοναχικό ταξίδι μιας γυναίκας που η μοίρα τη χτύπησε αλύπητα. Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Έπεφτε και ξανασηκωνόταν με πείσμα, προκειμένου να κερδίσει την υπόληψη μιας άσπλαχνης κοινωνίας που δε συγχωρεί και να βρει το χαμένο παιδί της.
Η ζωή της ήταν ένα δάσος από άντρες που την αγάπησαν, τη δίδαξαν, την ξεγέλασαν ή την πρόδωσαν. Στη μέση του δάσους το πιο ψηλό δέντρο την παρακινούσε να μη σταματά την ανοδική πορεία. Έτσι, η Μαργαρίτα κατόρθωσε να αποκτήσει ό,τι επιθυμούσε: δόξα και χρήμα.
Μόνο που ξέχασε να επενδύσει στην αγάπη και τη φιλία. Και αυτό η ζωή δεν της το συγχώρησε ποτέ.

Κυκλοφορεί 7 Φεβρουαρίου 2019


Απόσπασμα βιβλίου

1

Νέα Υόρκη 1952

Ηταν αργά το απόγευμα όταν η πτήση της Pan American προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα της Νέας Υόρκης. Η Μαργαρίτα, πιασμένη από το πολύωρο ταξίδι, ακολούθησε το μπουλούκι των επιβατών στον απέραντο χώρο του αεροδρομίου με ένα μούδιασμα στην καρδιά. Σ’ αυτή την άγνωστη χώρα ευχόταν να βρει το λιμάνι για να αράξει μέχρι το τέλος της ζωής της. Τακτοποίησε τις αποσκευές στο αμαξίδιο και με αβέβαια βήματα προχώρησε προς την έξοδο.
Ένα ουράνιο τόξο άπλωνε αισιόδοξα χρώματα στον ουρανό και η φύση, ξεπλυμένη και φωσφορίζουσα, άφηνε τις ηλιαχτίδες να τη χαϊδεύουν. Καλός οιωνός σκέφτηκε. Σε λίγα λεπτά θ’ άκουγε τον Ζακ να τη φωνάζει. Το αλλοπρόσαλλο πλήθος γύρω της σπρωχνόταν και φωνασκούσε· άλλοι έψαχναν για ταξί, άλλοι έπεφταν σε αγκαλιές αγαπημένων που ήρθαν να τους προϋπαντήσουν. Άνθρωποι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, από χώρες που δε γνώριζε. Αυτή η διαφορετικότητα είναι η γοητεία αυτής της χώρας που κάνει τον κόσμο να θέλει να την εξερευνήσει. Τώρα θα ήταν κι αυτή μέρος αυτής της διαφορετικότητας, «μία μετανάστρια» που ήρθε να ζήσει στη χώρα του άντρα της.
Ο Ζακ αργούσε να φανεί. Πόσο ήθελε να έκαναν μαζί αυτό το πρώτο της ταξίδι… Όμως φάνηκε άτυχη. Τους καθυστέρησε η γραφειοκρατία μέχρι να βγει νέο διαβατήριο με το όνομα Μάργκαρετ Πάουελ.
«Μην ανησυχείς, αγαπημένη μου Μάργκαρετ, όλα θα ετοιμαστούν γρήγορα. Το πολύ σε δυο βδομάδες θα σε περιμένω στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης», της υποσχέθηκε όταν την αποχαιρετούσε. Τώρα, πουθενά δεν τον εντόπιζε. Όμως δεν ανησύχησε − ήξερε πως ήταν συνεπής στις υποσχέσεις του. Μέσα της ένιωθε λαχτάρα και αδημονία να πέσει στην αγκαλιά του. Όχι τόσο γιατί τον αποθύμησε, αλλά γιατί ήθελε να τον γνωρίσει μέσα στον δικό του χώρο, να ολοκληρώσει το πορτρέτο της προσωπικότητάς του. Στις διακοπές, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται αλλιώς…
Παρασυρμένη από τις σκέψεις της άργησε να συνειδητοποιήσει πόσο γρήγορα ο κόσμος αραίωσε· και ο Ζακ δε βρισκόταν εκεί… Κι όταν το τοπίο άδειασε εντελώς και μια παγωμένη σιωπή απλώθηκε γύρω, πρόσεξε τον έγχρωμο άντρα που κρατούσε στο χέρι ένα πλακάτ με το όνομά της. Πού ήταν ο Ζακ; Ένα κακό προαίσθημα έσφιξε την καρδιά της. Διέσχισε με γρήγορα βήματα τη μικρή απόσταση και χωρίς να χαιρετήσει ρώτησε:
«Πού είναι ο κύριος Πάουελ;»
«Η κυρία Πάουελ;»
«Ναι, εγώ είμαι».
«Κυρία, ήταν αδύνατον να έρθει ο ίδιος και έστειλε εμένα να σας συνοδέψω στο ξενοδοχείο σας».
Στο ξενοδοχείο! Πώς τόλμησε να την κουβαλήσει στην άλλη άκρη της γης και να την παρατήσει σ’ ένα αεροδρόμιο; Δεν έβρισκε κανένα δικαιολογητικό. Πληγώθηκε η γυναικεία της αξιοπρέπεια. Αυτή τον ήθελε εκεί, να την καρτερά γεμάτος προσμονή και να τη σφίξει στην αγκαλιά του. Πού πήγε η αγάπη
του; Κρύος ιδρώτας την έλουσε. Ποτέ δεν επέτρεψε σε κανέναν άντρα να την παρατήσει. Πίκρα και ντροπή ήταν τα πρώτα συναισθήματα που την έπνιξαν.
Ο σοφέρ έσπρωξε το αμαξίδιο με τις αποσκευές της έξω από το κτίριο και περπάτησαν πλάι πλάι μέχρι την αστραφτερή λιμουζίνα που περίμενε. Το αεράκι φύσηξε ανακουφιστικό στα φλογισμένα της μάγουλα. Όμως το ανεξήγητο «γιατί» που έγδερνε την καρδιά της δεν μπορούσε κανείς να το ξεδιαλύνει.
Ο σοφέρ τής άνοιξε με ευγένεια την πόρτα. Αυτό που την πείραξε πιο πολύ και άναψε τα λαμπάκια της αμφιβολίας ήταν το ξενοδοχείο. Ποιος άντρας παραλαμβάνει τη γυναίκα του στην πόλη του και τη στέλνει σε ξενοδοχείο; Και τώρα, αυτή, η Μαργαρίτα, που όλα τα ζυγίζει και τα μελετά, πώς βρέθηκε μέσα σε μια λιμουζίνα να την οδηγεί ένας ξένος σε άγνωστη κατεύθυνση; Πώς άφησε τα γεγονότα να την καθοδηγούν κι αυτή έμεινε άβουλη; Καθισμένη στο πίσω κάθισμα το μυαλό της έκανε διάφορους συνειρμούς να βρει μια άκρη. Τόσο λίγο την υπολογίζει ο Ζακ, που δε θεώρησε προτεραιότητά του να έρθει στο αεροδρόμιο να την προϋπαντήσει;
«Μήπως ξέρεις πού βρίσκεται ο κύριος Πάουελ;» ρώτησε τον σοφέρ.
«Κυρία, πλάι στο κάθισμά σας μαζί με τα περιοδικά και τις εφημερίδες θα βρείτε ένα γράμμα. Εύχομαι να σας λύσει όλες τις απορίες»…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Γιόλα Δαμιανού Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Έζησε πολλά χρόνια στο Κονγκό και στη Νιγηρία. Σπούδασε δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά και εφημερίδες της Κύπρου σε χρονογράφημα, πολιτιστικά και έρευνα. Έχει γράψει μυθιστορήματα για ενηλίκους και παιδιά, ενώ για το έργο της έχει αποσπάσει κρατικά βραβεία και πολλές διακρίσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη, και έχει πουλήσει συνολικά περισσότερα από 80.000 αντίτυπα.
Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ, ΑΝ ΗΞΕΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ Σ’ ΑΓΑΠΩ, ΗΛΕΚΤΡΑ. ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Κατηγορία: Ελληνική λογοτεχνία, Κοινωνικό
ISBN: 978-618-01-2848-2
ISBN Ebook: 978-618-01-2849-9


Παρουσίαση βιβλίου

Το Βιβλιοπωλείο PUBLIC (Καρ. Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος) και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Γιόλας Δαμιανού – Παπαδοπούλου, στην αίθουσα εκδηλώσεων (5ος όροφος), την Πέμπτη 07/02/2019 στις 19:00 μμ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
ο βιβλιοκριτικός Πάνος Τουρλής, ο συγγραφέας Όμηρος Αβραμίδης ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Ειρήνη Μακρή.

> Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.


Σχολιάστε εδώ