Πόλεμος Γαλλίας – GAFA για φορολογία – ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα

Πόλεμος Γαλλίας – GAFA για φορολογία – ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα

«Πληρώστε!»

Σκληραίνει η Γαλλία τη στάση της απένα­ντι στους ψηφιακούς κολοσσούς. Το πρόστιμο των 50 εκατ. ευρώ από τη γαλλική αρχή για την προστασία δεδομένων στην Alphabet’s Google για παραβίαση των κανόνων όσον αφορά την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο είναι μόνο η αρχή.

Εκτός από το μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας, η Γαλλία ετοιμάζεται να φορολογήσει τις λεγόμενες εταιρείες GAFA (Google, Apple, Facebook, Αmazon), που προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες στη χώρα.

Ο σχεδιασμός της γαλλικής κυβέρνησης προβλέπει ένα ειδικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να παρουσιασθεί εντός των ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο να ψηφισθεί από τη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο, με το οποίο θα φορολογούνται οι επιχειρήσεις που θα παρουσιάζουν έναν τζίρο 750 εκατ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο και 25 εκατ. ευρώ εντός της Γαλλίας.

Η φορολογία θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, το δε ποσοστό φορολόγησης θα εξαρτάται από τον τζίρο, με ανώτατο όριο το 5%.

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, η εν λόγω φορολογία θα μπορούσε να δώσει στη Γαλλία γύρω στα 500 εκατ. ευρώ για το 2018. Η Γαλλία, τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, δείχνει να μην περιμένει άλλο την ΕΕ στη χάραξη κοινής στρατηγικής ένα­ντι ψηφιακών κολοσσών.

Χώρες όπως η Ιρλανδία, η Δανία και η Σουηδία δεν συμφωνούν ακόμα και για φόρο 3%, ενώ η Γερμανία φοβάται πως θα υπάρξουν αμερικανικά αντίποινα κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας της. Η Google από την πλευρά της αφήνει να εννοηθεί πως αν αλλάξει η νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή και υποχρεωθεί στην καταβολή τιμήματος στους εκδότες, τότε θα αποσύρει από την Ευρώπη την υπηρεσία Google News, η οποία κατά την εταιρεία αυξάνει τη δημοφιλία των ενημερωτικών ιστοσελίδων.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έγκριση του ευρωπαϊκού νόμου (άρθρο 11 και άρθρο 13), που αφορά την υποχρέωση των πολυεθνικών πλατφορμών διακίνησης περιεχομένου, βίντεο και ειδήσεων (Google, Yahoo κ.λπ.) να αποδίδουν δικαιώματα σε εκδότες και μίντια, η Google ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσύρει την υπηρεσία Google News από την Ευρώπη. Έχει ξανασυμβεί το 2014, όταν η πολυεθνική απέσυρε την υπηρεσία αυτή από την Ισπανία, η οποία είχε εγκρίνει ανάλογο νόμο.


Σχολιάστε εδώ