Στ. Πιτσιόρλας: Κρεσέντο ξένων επενδύσεων τους επόμενους μήνες

Στ. Πιτσιόρλας: Κρεσέντο ξένων επενδύσεων τους επόμενους μήνες

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» και είπε τα εξής:

«Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) είμαστε ακόμη στην φάση των διαπραγματεύσεων, υπάρχει ελπίδα να βρούμε λύση. Δεν έχουμε ολοκληρώσει, αλλά είμαστε πολύ κοντά να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, για να υπάρξει αναδιάρθρωση και εξυγίανση της ΕΒΖ».

Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «ισχύει το ίδιο», συνέχισε, «καταφέραμε και τα βάλαμε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης για να γλιτώσουμε πρόστιμα για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, αλλά και για να αλλάξουμε την ιδιοκτησία τους. Εδώ και καιρό προωθείται ολοκληρωμένο σχέδιο και έγινε το πρώτο βήμα με την επιστροφή στο Δημόσιο μίας μεγάλης έκτασης, μίας πολύ μεγάλης δεξαμενής, για τα οποία σύντομα το Δημόσιο θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανεύρεση επενδυτή. Έχει επίσης προκηρυχθεί διαγωνισμός για την αξιοποίηση όλων των τμημάτων του εμπορικού κομματιού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το τρίτο βήμα προετοιμάζεται, με την προκήρυξη διαγωνισμού για την εξεύρεση νέου επενδυτή στο στρατιωτικό σκέλος των ναυπηγείων, ξεκινάει σε λίγο. Όταν ολοκληρωθεί και αυτό, θα έχουμε την πλήρη επίλυση του ζητήματος και την αναζωογόνηση όλης της περιοχής».

Αναφέροντας και το παράδειγμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και πολλών ακόμη, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι «δυστυχώς στην Ελλάδα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πάρα πολλά τέτοια προβληματικά θέματα, μεγάλες βιομηχανίες σε κατάσταση νέκρωσης… οφείλουμε να τις αναζωογονήσουμε… να δημιουργηθεί ξανά απασχόληση, πολλές νέες θέσεις εργασίας».

«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προχωράει κανονικά, μικροκαθυστερήσεις είναι λογικό να υπάρχουν σε τόσο μεγάλα θέματα», είπε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι για την παράταση της παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», η σύμβαση «έχει ολοκληρωθεί, είναι θέμα ελάχιστου χρόνου να πάει στη Βουλή για να κυρωθεί, όπως και τα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα. Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ολοκληρώθηκε και προχωράμε, τα ΕΛΠΕ είναι σε εξέλιξη, γενικά το πρόγραμμα προχωράει… είμαστε στο τέλος σε μεγάλα έργα… όλα αυτά θα τελειώσουν άμεσα ή τους επόμενους μήνες».

Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πρώτη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος, τονίζοντας ότι «αυτό το ομόλογο είναι μία πολύ ισχυρή απόδειξη και θα ακολουθήσουν και άλλες πολύ ισχυρές αποδείξεις το επόμενο διάστημα, τα σήματα ότι η ελληνική οικονομία προχωράει πια αποφασιστικά στο δρόμο της ανάπτυξης είναι πολλά, ισχυρά και θα πληθαίνουν συνέχεια. Έχουμε τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και κινήσεις, το ζούμε κάθε μέρα, τομείς που πάνε πάρα πολύ καλά όπως ο τουρισμός, οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, σημαντικά πράγματα που δείχνουν ότι σιγά-σιγά αλλάζει η δομή της οικονομίας, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει σοβαρά. Περιμένουμε τους επόμενους μήνες να πληθύνουν αυτά τα ορατά πλέον στον καθένα δείγματα, αυτός είναι και ο φόβος της αντιπολίτευσης».

«Και το 2017 και το 2018 είμαστε σε επίπεδα ρεκόρ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις… είχε πολλά χρόνια να δει τέτοια ποσοστά αύξησης των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων η Ελλάδα, τέτοια ποσοστά του ΑΕΠ είναι πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα -και η εικόνα που έχουμε είναι ότι συνεχώς έχουμε τέτοιου είδους επενδύσεις».

Ανέφερε ως πρόσφατο παράδειγμα ότι «προχθές κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης πρόταση εξυγίανσης Hellenic Steel, παλιά χαλυβουργία κλειστή χρόνια… από στρατηγικό επενδυτή, αμερικανική εταιρεία που έρχεται και επενδύει στην Θεσσαλονίκη, στην Χαλυβουργία… δεκάδες εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια».

«Το ίδιο θα έχουμε μεθαύριο στον διαγωνισμό για την ΕΛΒΟ… έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τεράστιες εταιρείες από το εξωτερικό», συνέχισε ο κ. Πιτσιόρλας, «αυτό βλέπουμε σε όλα τα μέτωπα. Προχθές έγινε επίσκεψη εταιρείας από τις ΗΠΑ που ενδιαφέρεται για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα… το βλέπουμε καθημερινά… το βλέπουμε σε όλους τους τομείς, της ενέργειας, των τροφίμων, των φαρμάκων… τους επόμενους μήνες θα είναι πολύ ορατά στον ελληνικό λαό».

Ακούστε το ηχητικό:


Σχολιάστε εδώ