Ν. Στραβελάκης: Αναλώσιμοι πολιτικοί για αναλώσιμους λαούς

Ν. Στραβελάκης: Αναλώσιμοι πολιτικοί για αναλώσιμους λαούς


Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού
και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


-Τα Βαλκάνια και η Έκθεση του State Department

Στο περιβάλλον της ψήφισης της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών, εθνικιστικές φωνές προσπαθούν να πείσουν τους λαούς των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου ότι ο ένας είναι το πρόβλημα του άλλου.

Την ίδια ώρα οι υποτιθέμενοι νηφάλιοι οπαδοί της καπιταλιστικής ανάπτυξης μιλούν για τις βαλκανικές ευκαιρίες που ανοίγονται με τη Συμφωνία για την ελληνική αστική τάξη. Δυστυχώς, τόσο για τους εθνικιστές όσο και για τους νηφάλιους, το αμερικανικό State Department, με περίσσιο κυνισμό, βάζει τους μικρομεγαλισμούς αμφοτέρων στη θέση τους. Η Ολοκληρωμένη Στρατηγική Έκθεση για την Ελλάδα γράφει χαρακτηριστικά:

«Η πρεσβεία στην Αθήνα θα παροτρύνει (sic) την Ελλάδα να εφαρμόσει το ζήτημα του ‘‘μακεδονικού ονόματος’’ και θα ενθαρρύνει (sic) την από κοινού (σ.σ.: με την Τουρκία) εμπλοκή στο κυπριακό ζήτημα».
Κοντολογίς, μπαίνουμε σε μια εποχή που από τη μία θα μας πουλάνε εθνικό μεγαλείο για να ξεχάσουμε τη φτώχεια μας και από την άλλη θα μας εξηγούν την ανάγκη υποταγής και καλής συμπεριφορά στους Αμερικάνους. Ο στόχος είναι προφανής, ο αποπροσανατολισμός από τις συνέπειες της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, ρίχνοντας το πρόβλημά στους γειτονικούς λαούς, και συγχρόνως η προειδοποίηση ότι η όποια αμφισβήτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων θα φέρει χειρότερα δεινά. Οι ιμπεριαλιστές, πρωτίστως οι Αμερικανοί, θα είναι οι εγγυητές απέναντι στους επιθετικούς γείτονες. Αυτό ισχύει και για τους «Μακεδόνες» της «Βόρειας Μακεδονίας» που θα τους προστατέψουν από τους Έλληνες αλλά και για τους Έλληνες που θα τους προστατέψουν από τις υποτιθέμενες αλυτρωτικές βλέψεις της «Βόρειας Μακεδονίας». Είναι η αποθέωση της παλιάς και δοκιμασμένης τακτικής του «διαίρει και βασίλευε».

Όμως αυτό ακριβώς το γεγονός δείχνει και την εσωτερική αντίφαση και τα αδιέξοδα του εγχώριου πολιτικού συστήματος (κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ). Το όραμα των Αμερικανών, που στη συγκεκριμένη έκθεση μιλούν και εκ μέρους των Ευρωπαίων, κάνει ξεκάθαρο ότι ο ρόλος της Ελλάδας περιορίζεται στο να εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση αερίου μη ρωσικής προέλευσης προς τη Βόρεια Ευρώπη. Το απόσπασμα που ακολουθεί δεν αφήνει αμφιβολία:

«Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την κάνει παίκτη-κλειδί στην αμερικανοευρωενωσιακή προσπάθεια προώθησης της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, διαφοροποιώντας τις πηγές φυσικού αερίου, που βασίζονται πρωταρχικά στο ρωσικό αέριο… Η (αμερικανική) αποστολή θα αναζητήσει επενδυτικές ευκαιρίες για αμερικανικές εταιρείες που θα περιορίσουν την ενεργειακή εξάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία…».

Ευλόγως απορεί κανείς πώς θα επιβιώσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα στο σύνολό του σε ένα περιβάλλον που από τη μία θα πουλάει εθνικό μεγαλείο και από την άλλη θα ξεπουλάει τα πά­ντα σε ΗΠΑ και ΕΕ έναντι πινακίου φακής. Η αμερικανική έκθεση έχει μεριμνήσει και για αυτό το ζήτημα. Αναφέρει ότι η αμερικανική «αποστολή στην Ελλάδα», ένας ανατριχιαστικός όρος, που παραπέμπει στην Ελλάδα του εμφυλίου, «θα συνεχίσει να ενισχύει τις διμερείς σχέσεις για την ενέργεια (σ.σ.: αυτό τους καίει), τους εξοπλισμούς (σ.σ.: αλίμονο), την αστυνόμευση (σ.σ.: τρέμε, κόσμε) την αντιτρομοκρατική συνεργασία (σ.σ.: θα πήξουμε στη δημοκρατία)… και τον εκσυγχρονισμό του τομέα της εκπαίδευσης (σ.σ.: Έτσι εξηγείται η πρεμούρα για τα εκπαιδευτικά θέματα στη συνταγματική αναθεώρηση)…».

Στη συνέχεια το κείμενο καταλήγει αποκαλύπτοντας τον σκοπό όλων αυτών των διμερών δράσεων:
«Τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα της (αμερικανικής) αποστολής στην Ελλάδα έχουν στόχο η νεολαία, τα νέα κορίτσια και η νέα γενιά των ηγετών στις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών να προωθούν μια θετική εικόνα για τις αμερικανοελληνικές σχέσεις…».

Κοντολογίς, όλοι θα είναι αναλώσιμοι αφού θα φροντίζουμε να αντικαθίστανται από νέους «ηγέτες» που θα έχουν έναν κοινό παρονομαστή, τη «θετική εικόνα», δηλαδή υποταγή στους Αμερικανούς και την ΕΕ.

Βάζω στοίχημα ότι στη «Βόρεια Μακεδονία» θα υπάρξουν οι ίδιες δράσεις με το ίδιο αντικείμενο. Δηλαδή τον έλεγχο, μέσω των νατοϊκών δυνάμεων, του ρωσικού αγωγού South Stream. Οι εκεί νατοϊκές δυνάμεις θα πλασαριστούν ως προστάτες της γείτονος από Σέρβους, Έλληνες, Αλβανούς και πάει λέγο­ντας. Αντίστοιχα, τη φτώχεια και την ανέχεια θα τη διαχειριστεί μια νέα γενιά «ηγετών», ασφυκτικά υποταγμένη στα αμερικανικά και ευρωενωσιακά συμφέροντα.

Απέναντι σε αυτό το ζοφερό μέλλον η αλληλεγγύη και η κοινή δράση των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό είναι η μοναδική λύση για τους λαούς.


Σχολιάστε εδώ