Στον αέρα πρώτη κατοικία και 120 δόσεις!

Στον αέρα πρώτη κατοικία και 120 δόσεις!

-Οι «θεσμοί» έφυγαν – Νέο ραντεβού τέλος Φεβρουαρίου

Γυμνάσια συνεχίζουν να μας κάνουν οι περιβόητοι «θεσμοί» ακόμα και τώρα που, όπως λέει η κυβέρνηση, βγήκαμε από τα Μνημόνια. Στην πράξη, όμως, κάθε άλλο παρά μας έβγαλαν τις… αλυσίδες. Αντίθετα, συνεχίζουν να επιβάλλουν το πλαίσιο σε όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν τα νοικοκυριά, τους οφειλέτες στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και όλη την Αγορά.

Οι «θεσμοί» ήρθαν στο προγραμματισμένο ραντεβού με τους υπουργούς για τα καυτά θέματα της πρώτης κατοικίας και των 120 δόσεων για χρέη στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και για το θέμα των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων. Κάθισαν στο τραπέζι, κουβέντιασαν δυο τρεις μέρες με τους αρμόδιους υπουργούς, έβαλαν τους όρους τους, έκαναν τις βόλτες τους και μας αποχαιρέτισαν. Θα ξαναγυρίσουν στο τέλος Φεβρουαρίου και μέχρι τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει υλοποιήσει τις εντολές τους, αλλιώς γιοκ 120 δόσεις, «κούρεμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Κανονικά, από τη στιγμή που η κυβέρνηση λέει ότι έχουμε απελευθερωθεί από τα Μνημόνια, θα έπρεπε να ορίζει η ίδια τις ρυθμίσεις για αυτά τα τρία καυτά θέματα, που καίνε το κάθε σπίτι και το κάθε μαγαζί, και απλώς να ενημερώνει τους «θεσμούς», οι οποίοι πλέον δεν έχουν λόγο και αν διαφωνούν θα πρέπει να πάνε στην κυρα-Μέρκελ να παραπονεθούν. Αρκετά χατίρια τής έχει κάνει ο πρωθυπουργός. Αυτά που ζητάνε, πάντως, οι «θεσμοί» είναι κυριολεκτικά εξευτελιστικά για ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες του και την Ιστορία της χώρας. Έφτασαν στο σημείο να ζητάνε να απαγορεύσουν στους δανειολήπτες να ρυθμίζουν την οφειλή τους ακόμη και την τελευταία ημέρα, γιατί είναι… κόλπο για να ματαιώνεται ο πλειστηριασμός. Και, δυστυχώς, οι αρμόδιοι δέχτηκαν να μπει στο τραπέζι το θέμα!

Τα τεχνικά κλιμάκια που είχαν έρθει έκαναν τον… απολογισμό της κατάστασης στα τρία καίρια προβλήματα: τις 120 δόσεις, την πρώτη κατοικία και τα «κόκκινα» δάνεια. Και έγινε μια κουβέντα των «θεσμών» με τους αρμόδιους υπουργούς:

• για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και κυρίως για το μέχρι ποια αξία θα αποτρέπεται ο πλειστηριασμός,

• για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τη δυνατότητα να υπαχθούν κι άλλες ομάδες επαγγελματιών, με ένταξη όλων των χρεών στη ρύθμιση (δάνεια, οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) και

• για τα δάνεια από τις τράπεζες.

Οι «θεσμοί» θα επιστρέψουν στο τέλος Φεβρουαρίου, ώστε οι όποιες ρυθμίσεις συμφωνηθούν να ψηφιστούν άμεσα και να ισχύσουν από την 1η Μαρτίου.

Στην… αναμονή οι αποφάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια…

Πολλή κουβέντα γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες για το καυτό μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, αλλά αποτέλεσμα ουδέν. Προφανώς, υπάρχει πρόβλημα στον… τοκετό. Με ευθύνη των… αφεντικών, που τους ενδιαφέρει μόνο να ευημερούν οι αριθμοί κι ας κλείνουν οι επιχειρήσεις κι ας αυξάνονται οι άνεργοι. Ενώ θα έπρεπε πάνω από όλα να κοιτάζουν πώς θα κρατηθεί ζωντανή η Αγορά.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει συγκεκριμένες διεξόδους από τη στενωπό των «κόκκινων» δανείων, τις οποίες μάλιστα ανακοίνωσε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στη Φρανκφούρτη με θέμα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝΡΕs).
Η πρόταση προβλέπει μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 47% και μείωση του δείκτη κάλυψης από προβλέψεις σε 41% από 49% που είναι σήμερα. Και, επίσης, διψήφιους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για όλες τις συστημικές τράπεζες.

Ο στόχος της Τράπεζας Πειραιώς
Μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι και το 2021 στα 13,3 δισ. ευρώ από 26 δισ. ευρώ που διαμορφώθηκε το ύψος των εν λόγω δανείων στα τέλη του 2018 είναι ο στόχος της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Μεγάλου.

Η υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου που έχει συμφωνηθεί με τον SSM για την επόμενη τριετία προβλέπει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΝPEs) κατά 1,1 δισ. ευρώ ανά τρίμηνο από το 2019 έως το 2021. Πρόκειται κυρίως για επιχειρηματικά δάνεια μικρών, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Άλλα δε 8 δισ. ευρώ θα αναδιαρθρωθούν μέσα στην τριετία, ώστε τα «κόκκινα» δάνεια να μειωθούν κατά 19,8 δισ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ