Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα: Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο

Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα: Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο

Στις εργασίες της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

“Tο μέλλον της Ευρώπης περνάει από την προώθηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στη Μεσόγειο. Κοινές δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου”.

Σε μια περίοδο που αρχίζει να κυριαρχεί η λογική της εθνικής περιχαράκωσης, όπου ο ρατσισμός & η ξενοφοβία γίνονται ηγεμονικός πολιτικός λόγος, είναι σημαντικό να δώσουμε το μήνυμα της συνεργασίας. Χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκά προβλήματα.

Ο Αλ.Τσίπρας τόνισε πως “είναι ανάγκη σήμερα, η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο κοινό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού ευθυνών, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης”.

Ανεγέρθηκε και στη σημασία που έχει η συνεργασία και ο διάλογος ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, την οικονομία, την ενέργεια και τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή. Επιβάλλεται, είπε ο πρωθυπουργός, να υπάρξει σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο, και συνέχισε:

“Τονίσαμε ότι στηρίζουμε την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων” κατέληξε.

Φωτο: twitter/primeminister.gr


Σχολιάστε εδώ