Φώτης Κουβέλης: «Μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο, συνεργασία με την Τουρκία»

Φώτης Κουβέλης: «Μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο, συνεργασία με την Τουρκία»

Στην πορεία εφαρμογής της «Συμφωνίας των Πρεσπών», στις ελληνοτουρκικές σχέσεις  και στις επενδύσεις που προωθούνται με την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων σε δέκα μεγάλα λιμάνια  της χώρας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα  της ΕΡΑ και στους δημοσιογράφους Έλενα Καραγιάννη και Ξενοφώντα Ζηκίδη.

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:

Για την πρώτη, μετά τα μνημόνια, έξοδο της χώρας στις αγορές.

«Το επιτόκιο 3,6% είναι εξαιρετικά σημαντικό και ότι δεν είναι σωστό να συγκρίνεται το συγκεκριμένο επιτόκιο με αντίστοιχα άλλων χωρών όπως της Πορτογαλίας. Η ζήτηση του ελληνικού τίτλου ξεπέρασε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη αντλήσει 2,5 δισεκατομμύρια. Είναι  μεγάλος ο αριθμός των μακροπρόθεσμων επενδυτών σε αυτό το ομόλογο, ενώ ήταν εξαιρετικά μικρός ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που πήραν μέρος στην επένδυση. Εχουν ουσιαστικά δρομολογηθεί οι διαδικασίες που πιστοποιούν την έξοδο της χώρας από τον ασφυκτικό κλοιό των μνημονίων, όπως η κατάργηση του απαράδεκτου υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου μισθού».

Για το πώς θα διασφαλιστεί η εφαρμογή του κατώτατου μισθού.

«Ούτε οι παραγωγικοί φορείς εξέφρασαν ουσιαστική αντίρρηση κατά το στάδιο της διαβούλευσης του μέτρου, ούτε ο ΣΕΒ έχει ακόμα εκδηλώσει θέση επειδή προφανώς δεν έχει ενδιαφέρον στο μέτρο που οι απασχολούμενοι στις ελληνικές βιομηχανίες λαμβάνουν μεγαλύτερες αποδοχές από εκείνες που αφορά η ρύθμιση. Λόγω των παρεμβάσεων των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών  έχει μειωθεί πολύ η μαύρη εργασία. Οι  ποιοτικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι  θα συνεχίσουν να γίνονται».

Για το εάν τίθεται θέμα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μετά την άρνηση των ΑΝΕΛ να στηρίξουν την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία για το ΑΣΕΠ.

«Δεν τίθεται  θέμα δεδηλωμένης, διότι η κυβέρνηση τη νομιμοποίησή της την έχει λάβει για δεύτερη φορά με την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και με την υπερψήφιση της συνθήκης των Πρεσπών. Το ουσιαστικό όμως στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία της Βουλής».

Για τις κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης ότι διαμορφώνει πλειοψηφίες με βουλευτές που αποχώρησαν από κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Η Συμφωνία  των Πρεσπών  ανακαθόρισε δυναμικά συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και  στάσεις. Οι διαστάσεις του ζητήματος διαμόρφωσαν πολιτικές μετακινήσεις και είναι αφελής έως ένοχος ο λόγος της αντιπολίτευσης ότι επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διασπάσει ή να αποδυναμώσει τα κόμματα.  Η αντιπολίτευση μπορεί να κοιτάξει τα δικά της στοιχεία για το πόσοι και ποιοι βουλευτές μετακινήθηκαν στη Νέα Δημοκρατία».

Για το πότε θα αρχίσει να παράγει αποτελέσματα η «Συμφωνία των Πρεσπών».

« Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει η παραγωγή αποτελεσμάτων. Αφού  ολοκληρωθούν και οι εναπομείνασες τυπικές διαδικασίες, συστηματικά θα προχωρήσει και η υλοποίηση της Συμφωνίας. Αυτή η εξέλιξη θα αντανακλά και σε συνεργασίες  και θα διαμορφώνει στοιχεία σταθερότητας, συνανάπτυξης και συνεργασίας  στην ευρύτερη περιοχή».

Για τη στάση του πρωθυπουργού της FYROM να αναφέρει τη χώρα του ως «Μακεδονία».

« Σε κάθε περίπτωση η Συμφωνία αναφέρει με σαφήνεια το σύνθετο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και η Συμφωνία δεν εκχωρεί ούτε εθνότητα , ούτε και γλώσσα, μετά και τις διευκρινίσεις που υπήρξαν με τη ρηματική διακοίνωση της γείτονος χώρας».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη στην Άγκυρα του Πρωθυπουργού και του Υπουργού  Εθνικής Άμυνας.

« Το γεγονός ότι ήδη ο Πρωθυπουργός από την Κύπρο διαμήνυσε στην Τουρκία ότι  η συνεργασία, η καλή γειτνίαση  πρέπει να έχουν ως αποφασιστικό βάθρο, το Διεθνές Δίκαιο, διαμορφώνει και τη θέση της χώρας μας απέναντι σε όλα αυτά που θα συζητηθούν στην τουρκική πρωτεύουσα. Θέλουμε να έχουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας με την Τουρκία αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ούτε κατ΄ελάχιστο  εκχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Για τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και την κριτική που ασκεί η ΝΔ.

« Είναι ιδιαίτερα εξαιρετικές. Έγιναν με δίκαιο τρόπο, στη βάση των αναγκών της Εθνικής Άμυνας και των στοιχείων της αξιοσύνης . Όλα τα άλλα είναι όχι μόνο εκ του περισσού αλλά αποτελούν ένα στοιχείο που και αυτό θέλει να προσθέσει  η ΝΔ στην αδυσώπητη  και στείρα αντιπολίτευση που θέλει να ασκεί, με βασικό στόχο να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, κάτι που δεν μπορεί να καταφέρει».

Για τις υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων σε δέκα μεγάλα λιμάνια της  χώρας.

«Το Νομοσχέδιο είναι κατατεθειμένο στη Βουλή και θα ψηφισθεί το   Φεβρουάριο. Θα  γίνει προκήρυξη με διεθνή διαγωνισμό συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και επενδύσεων».

 


Σχολιάστε εδώ