Απορεί η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ γιατί μπλοκάρουν οι πολιτικοί τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων

Απορεί η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ γιατί μπλοκάρουν οι πολιτικοί τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων

ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Του Μάκη Κουρή


Απορεί η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ –συστάσεις δεν χρειάζονται, είναι η πρώτη γυναίκα πρύτανης της Σορβόννης– γιατί μπλοκάρουν οι πολιτικοί, με πρώτη σήμερα την κυβέρνηση Τσίπρα, τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και το λέει ευθέως σε πρόσφατη συνέντευξή της:

«Τι κάνει όμως η παιδεία; Η παιδεία ασχολείται μόνο με το τι ώρα θα ξυπνάνε τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο. Ή για το πώς θα ενωθεί το ένα τμήμα με το άλλο ώστε ν’ αποκτήσουν μεγαλύτερη υπόσταση και φήμη. Ή για το πώς δεν θα επιτρέψει την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σ’ ένα κράτος, σε μια κοινωνία, όπως η ελληνική, όπου μεγάλο μέρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι ιδιωτική τότε ακριβώς που τα παιδιά εξελίσσονται σε ανθρώπους, αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που μπορεί να ενοχλεί ώστε να επιτρέπεται η μέση εκπαίδευση να είναι ιδιωτική, όχι όμως και η ανώτατη. Ποιο είναι το επιχείρημα, δεν το έχω καταλάβει».


Είμαστε στη δίνη του κυκλώνα… των διαφορετικών επιδιώξεων στην καυτή περιοχή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Η Γερμανία παίζει με την Τουρκία στη γειτονιά μας και η Αμερική με τη Γαλλία. Διαφορετικές οι εκτιμήσεις των δύο μετώπων. Η Αμερική και η Γαλλία δεν θέλουν αναταράξεις. Σε άλλο μήκος κύματος είναι το δίδυμο Γερμανία – Τουρκία. Και στη μέση είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.


Πόσο νομίζετε ότι κοστίζει τον χρόνο στις ελληνικές οικογένειες το συνολικό πακέτο για φροντιστήρια και ιδιαίτερα; Όποιο ποσό και να πείτε, σίγουρα θα πέσετε έξω. Κρατιέστε; Πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Μόνο τα έξοδα για τις ξένες γλώσσες φτάνουν τα 621.164.425 ευρώ, για τα δε φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα το ποσό ανέρχεται σε 753.636.179 ευρώ.

Φωτό: in2life.gr


Σχολιάστε εδώ