ΑΝΑΜΠΕΛ

ΑΝΑΜΠΕΛ


Συγγραφέας
ΛΙΝΑ ΜΠΕΝΓΚΤΣΝΤΟΤΕΡ
Μεταφραστής
ΠΑΓΚΑΛΙΑΣ ΞΕΝΟΦΩΝ


Στο Γκούλσπονγ, μια μικρή σουηδική πόλη χαμένη στο πουθενά, το καλοκαίρι κυλάει αργά, βαρετά… έως τη μέρα που εξαφανίζεται η δεκαεφτάχρονη Άναμπελ.
Η ντετέκτιβ Τσάρλι Λάγκερ, που έρχεται από τη Στοκχόλμη για την έρευνα, είναι καλή στη δουλειά της – άλλωστε, η δουλειά της τη βοηθάει να βάζει σε τάξη το χάος μέσα της. Δε θέλει να αναλάβει αυτή την υπόθεση, αλλά καταλήγει να κάνει αυτό που κάνει πάντα: να ακολουθεί τις διαταγές. Έτσι, αναγκάζεται να γυρίσει στο μέρος που άφησε στα δεκατέσσερά της, το μέρος που έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διαγράψει από τη ζωή της. Και μόλις πατάει το πόδι της εκεί, οι αναμνήσεις ζωντανεύουν.
Θυμάται πώς είναι να μεγαλώνεις σε μια πόλη όπου δεν έχεις τίποτα να κάνεις, εκτός από το να ονειρεύεσαι να φύγεις. Πώς είναι να έχεις μια μητέρα άρρωστη και αλκοολική.
Όσο ψάχνει να βρει την αλήθεια για το τι συνέβη στην Άναμπελ, τόσο πιο βαθιά βυθίζεται η Τσάρλι στο παρελθόν της. Και πρέπει να αντιμετωπίσει την πιο οδυνηρή ανάμνηση απ’ όλες: τη στιγμή που άφησε έναν άλλο άνθρωπο να πεθάνει…

Απόσπασμα βιβλίου

Εκείνη τη νύχτα

Η ομίχλη είχε πέσει πάνω από τα λιβάδια, και τα τριζόνια τραγουδούσαν στα χαντάκια. Η κοπέλα παραπατούσε κατά μήκος του χωματόδρομου. Ο πόνος σφυροκοπούσε το εσωτερικό των μηρών της, κάτι έτρεχε από μέσα της. Σκέφτηκε πως θα έπρεπε να κλαίει, αλλά δεν έβγαιναν δάκρυα.
Τι ώρα ήταν; Έντεκα; Δώδεκα; Έβγαλε το κινητό από την τσάντα της. Πλησίαζε δώδεκα και μισή. Η μαμά της θα είχε τρελαθεί. Θα την περίμενε στο άνοιγμα της πόρτας, θα της ταρακουνούσε τους ώμους και, φωνάζοντας, θα τη ρωτούσε πού ήταν και τότε θα έβλεπε τα σκισίματα, το αίμα και το κατεστραμμένο φόρεμα. Και πώς θα τα εξηγούσε όλα αυτά;
Ήταν τόσο απορροφημένη στις σκέψεις της, ώστε δεν αντιλήφθηκε το άτομο που ήταν μπροστά της, παρά μόνο όταν τους χώριζαν πλέον μερικά μέτρα. Στην αρχή ξεφώνισε, αλλά μετά, όταν είδε το πρόσωπο, ξεφύσηξε από ανακούφιση.
«Εσύ είσαι;» ρώτησε με τρεμάμενη φωνή. «Μου έκοψες το αίμα…»

κεφ 1

Ήταν αρχές Ιουνίου, και οι νύχτες δεν ήταν ποτέ πολύ σκοτεινές. Ο Φρέντρικ Ρους καθόταν μέσα στο αυτοκίνητο και κοιτούσε τους σκεπασμένους με ομίχλη αγρούς. Ήξερε πως η Άναμπελ συνήθιζε να περνάει από κει, είχε περπατήσει στα δικά της μονοπάτια στο ψηλό χορτάρι. Βέβαια, η Νούρα τής είχε απαγορεύσει να περνάει από κει τις νύχτες, αλλά ο Φρέντρικ ήξερε πως η Άναμπελ το έκανε και την καταλάβαινε. Με τους χρονικούς περιορισμούς της Νούρα, κάθε δευτερόλεπτο ήταν πολύτιμο. Εκείνος ήλπιζε πως σύντομα θα έβλεπε την κόρη του να βαδίζει στο ψηλό χορτάρι φορώντας το λεπτό μπλε φόρεμα που έλειπε από την ντουλάπα της συζύγου του. Η Νούρα είχε ξεσηκώσει θεούς και δαίμονες όταν αντιλήφθηκε πως έλειπε το φόρεμα.
Σκέφτηκε για λίγο τη σύζυγό του, το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της και το άγχος της. Πάντα είχε άστατο χαρακτήρα και ανησυχούσε. Το πρώτο διάστημα που είχαν αρχίσει να συναντιούνται, θεωρούσε συναρπαστικό το γεγονός ότι εκείνη μπορούσε πάντα να σκαρφίζεται τρομερά σενάρια από καθημερινά συμβάντα. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, η συναρπαστικότητα είχε μετατραπεί σε εκνευρισμό. Και τώρα που καθόταν στο αυτοκίνητο, με τη Νούρα να τον έχει στείλει ακόμα μία φορά για να φέρει στο σπίτι την Άναμπελ, ένιωθε πως σύντομα δε θα άντεχε περισσότερο.
Δεν μπορείς να τους προστατεύεις από τα πάντα, συνήθιζε να λέει, αν και ήξερε πως αυτό εκνεύριζε τη Νούρα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Το γεγονός ότι δεν μπορεί να τους προστατέψει κάποιος απ’ όλα δεν αποτελούσε σοβαρό επιχείρημα για να μην τους προστατέψει από κείνα που μπορούσε. Το πρόβλημα ήταν πως είχαν διαφορετικές απόψεις για το έως πού έφταναν τα όρια. Όσον αφορούσε τον Φρέντρικ, η Άναμπελ μπορούσε να γυρίζει στο σπίτι από τους φίλους της μόνη, κι ας ήταν στη μέση της νύχτας. Όταν εκείνος ήταν στην ηλικία της, πήγαινε κι ερχόταν όποτε ήθελε. Θα τρελαινόταν αν κάποιος προσπαθούσε να τον ελέγξει έτσι όπως έκανε η Νούρα με την Άναμπελ. Δεν ήταν καθόλου παράξενο που η Άναμπελ είχε αρχίσει να παραβαίνει τους κανόνες της Νούρα. Το πρόβλημα δεν ήταν η ελευθερία κινήσεων της Άναμπελ, αλλά ο σκληρός έλεγχος που ασκούσε η Νούρα…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Είπαν για το βιβλίο

“Μια ιστορία γραμμένη με ζωντάνια, που έχει αυθεντικότητα και αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη.”
-BTJ-

“Το ντεμπούτο της Λίνα Μπενγκσντότερ είναι ένα ευφυές και σφιχτοδεμένο αστυνομικό μυθιστόρημα… Τα έχει όλα, ακόμα κι αν αυτό δε φαίνεται με την πρώτη ματιά.”
-Dagens Nyheter-


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η ΛΙΝΑ ΜΠΕΝΓΚΤΣΝΤΟΤΕΡ μεγάλωσε στο Γκούλσπονγ, όπως και η ηρωίδα της, η Τσάρλι Λάγκερ. Το ΑΝΑΜΠΕΛ ήταν το πρώτο της μυθιστόρημα, με το οποίο έκανε αυτόματα αισθητή την παρουσία της στη σκηνή του σκανδιναβικού νουάρ, αποσπώντας το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα CRIMETIME SPECSAVERS. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε είκοσι χώρες και μόνο στη Σουηδία ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 80.000 αντίτυπα, αριθμός εντυπωσιακός για ντεμπούτο.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Κατηγορία: Ξένη λογοτεχνία, Crime, Αστυνομικό, Θρίλερ
ΙSBN: 978-618-01-2854-3
ISBN Ebook: 978-618-01-2855-0


Σχολιάστε εδώ