Ο Τσίπρας έκανε τη δουλειά του, εσύ δεν το πήρες χαμπάρι
Είναι αργά για δάκρυα, Πάνο…
Ετεροχρονισμένο… ανένδοτο κατά της κυβέρνησης και του Αλ. Τσίπρα κήρυξε ο Π. Καμμένος, ανακαλύπτοντας τώρα λάθη, παραλείψεις, ακόμη και παρανομίες που συνέβησαν στη διάρκεια της τετραετίας που συγκυβερνούσε.
Καθώς βλέπει το κόμμα του να αποσυντίθεται και το πολιτικό του μέλλον να διαγράφεται άδηλο και ζοφερό, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βάλει κατά πάντων και ανοίγει μέτωπα προς κάθε κατεύθυνση κινούμενος στη… λογική «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων»! Μόνο που πλέον είναι… πολύ αργά για δάκρυα, το κακό έχει ήδη συντελεστεί, πρωτίστως για τη χώρα, δευτερευόντως για τον ίδιο προσωπικά.
Ο κ. Καμμένος έχει βάλει πλέον για τα καλά στο στόχαστρό του τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, πλην, όμως, εκείνος προς το παρόν τον αγνοεί με επιδεικτικό τρόπο. Τον κατηγορεί ευθέως ότι μεθόδευσε από κοινού με τον Ν. Κοτζιά την αποστασία των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Είχαν επεξεργαστεί σχέδιο αποστασίας με υπουργικές καρέκλες και δούλευαν πίσω από την πλάτη μου. Νιώθω προδομένος…», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καμμένος έχει διαμηνύσει προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι αν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που αποστάτησαν παραμείνουν στις υπουργικές θέσεις, αυτό για τον ίδιο θα είναι casus belli. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα κλιμακώσει τις επιθέσεις του τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά του κ. Τσίπρα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου… διευκρινίζουν ότι δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης των Ελ. Κουντουρά, Τ. Κουίκ και Β. Κόκκαλη, υποτιμώντας με τον τρόπο αυτό τις απειλές του. Ο κ. Καμμένος επανέλαβε εκ νέου τις προηγούμενες ημέρες τις κατηγορίες σε βάρος του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι τον εξαπάτησε όσον αφορά το θέμα των Σκοπίων καθώς του είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει στη Βουλή την όποια Συμφωνία μετά τις εκλογές.
Σχέδιο διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ αποδίδει ο κ. Καμμένος στον Ν. Βούτση, κατηγορώντας τον ότι προκειμένου να το πετύχει αυτό παρερμηνεύει τον Κανονισμό της Βουλής. Επικαλούμενος το άρθρο 15 παρ. 3, ο κ. Βούτσης υποστηρίζει ότι για να υφίσταται κοινοβουλευτικά ένα κόμμα πρέπει να έχει στη δύναμή του πέντε τουλάχιστον βουλευτές, υπό την προϋπόθεση άπαντες να έχουν εκλεγεί με το κόμμα αυτό. Αυτήν τη στιγμή οι ΑΝΕΛ διαθέτουν πέντε βουλευτές, αλλά ο πέμπτος (Αρ. Φωκάς) έχει εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων.
Ο κ. Καμμένος είπε ότι θα παλέψει για να αποτρέψει το «πραξικόπημα» αυτό, όπως το χαρακτήρισε, αλλά γνωρίζει ότι δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Εξ ου και μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι ίσως είναι η τελευταία φορά που μιλάει με την ιδιότητα του προέδρου των ΑΝΕΛ.
Σκληρή κριτική, με κατηγορίες για συναλλαγή και υπονοούμενα για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, ασκεί ο κ. Καμμένος και προς τους βουλευτές του κόμματός του που αποστάτησαν. Τους κατηγορεί δε ευθέως ότι διαπραγματεύθηκαν με τον κ. Τσίπρα την ψήφο τους στη Βουλή με αντάλλαγμα τις υπουργικές καρέκλες.
Φαίνεται ωστόσο ότι δεν πρόκειται να περιοριστεί εκεί, θα προχωρήσει σε κατά μέτωπο επίθεση σε βάρος των συγκεκριμένων βουλευτών. Έκανε δε την αρχή με την Ελ. Κουντουρά και με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ζητάει πλήρη στοιχεία για όλους τους διαγωνισμούς που διενήργησε το υπουργείο Τουρισμού με αντικείμενο την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Αφήνοντας έτσι υπόνοιες για αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση και σπατάλη.
Μένει ή φεύγει…
Το ενδεχόμενο να μην παραιτηθεί, όπως είχε δεσμευτεί, αφού ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, και να παραμείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ εξετάζει –αναφέρουν οι πληροφορίες– ο Θ. Παπαχριστόπουλος. Κανονικά θα έπρεπε ο Π. Καμμένος να προχωρήσει άμεσα στη διαγραφή του, δεδομένου ότι πήγε αντίθετα στην επίσημη γραμμή του κόμματος, αλλά το πιθανότερο είναι να μην το κάνει. Κι αυτό διότι, αν παραμείνει ο κ. Παπαχριστόπουλος, οι ΑΝΕΛ θα έχουν πέντε γηγενείς βουλευτές (συν τον Αρ. Φωκά) και θα μπορούν να λειτουργούν ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, με όλα τα ευεργετήματα που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Τώρα, τα περί πολιτικής αξιοπιστίας, τόσο του κ. Καμμένου όσο και του κ. Παπαχριστόπουλου, είναι ψιλά γράμματα.