Και τώρα εκλογές

Και τώρα εκλογές

Μετά τη Μακεδονία σειρά έχει η Εκκλησία και η Συνταγματική αναθεώρηση…

-Με διπολισμό και σε κλίμα πρωτοφανούς οξύτητας
-Τι κρύβει η ξαφνική σκληρή επίθεση του Τσίπρα κατά του ΚΚΕ
-Με ανασχηματισμό θα προσπαθήσει να καλύψει τα σχέδιά του – Ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση
-Τα ανταλλάγματα που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στους «πρόθυμους» βουλευτές

Τις επόμενες κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα σχεδιάζει ο Αλ. Τσίπρας μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ανανέωση –έστω και με… περιπετειώδη τρόπο– της εμπιστοσύνης της Βουλής. Και όλα αυτά βέβαια με φόντο τις εκλογές, οι οποίες –αντίθετα με τις διακηρύξεις κυβερνητικών στελεχών για εξάντληση της τετραετίας– δεν θα βραδύνουν πολύ. Δεν πρόκειται να πάνε πέρα από τον Μάιο, ισχυρή απόδειξη το όργιο παροχών στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση και θα συνεχίσει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες…

Εκλογές που θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα πρωτόγνωρης πόλωσης και οξύτητας, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις εκλογές του ’80 και του ’90. Την ίδια στιγμή στήνεται ένα νέο δίπολο με τον ΣΥΡΙΖΑ να ηγείται του χώρου της Κε­ντροαριστεράς και τη Νέα Δημοκρατία να κυριαρχεί στο πεδίο της Κεντροδεξιάς. Επί τάπητος θα τεθούν τις επόμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου το ζήτημα της Εκκλησίας (περιουσία – μισθοδοσία κληρικών) αλλά και αυτό της αναθεώρησης του Συντάγματος. Θα προηγηθεί βέβαια ο μερικός, σύμφωνα με ό­λες τις ενδείξεις, ανασχηματισμός της κυβέρνησης, όπου ο πρωθυπουργός θα αναλάβει να ανταμείψει για τις υπηρεσίες τους πολιτικά πρόσωπα που το τελευταίο διάστημα στήριξαν με πρωτόγνωρο σθένος την πολιτική του – κυρίως στο ζήτημα των Σκοπίων.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει η εκτίμηση (προσδοκία) ότι η δυσφορία (οργή) των πολιτών θα διαχυθεί σε πέντε κάλπες και έτσι οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις εθνικές εκλογές θα είναι περιορισμένες. Υπάρχει ωστόσο και το ενδεχόμενο ένα αρνητικό αποτέλεσμα να συμπαρασύρει και τις πέντε αναμετρήσεις, με τεράστιο πολιτικό κόστος για το κυβερνών κόμμα αλλά και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Νεότερες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές περιγράφουν ένα νέο σενάριο με διπλές εκλογές σε δύο αναμετρήσεις. Πιο συγκεκριμένα: Την πρώτη Κυριακή να διεξαχθούν εθνικές εκλογές και ο πρώτος γύρος των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δεύτερη Κυριακή οι ευρωεκλογές και ο δεύτερος γύρος για τη τοπική αυτοδιοίκηση.

Κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις
Τα μηνύματα που φθάνουν από τις δημοσκοπήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι για το Μέγαρο Μαξίμου. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε συνεχή καθοδική πορεία, ενώ σε ορισμένες περιφέρειες, ιδίως στη Βόρειο Ελλάδα (λόγω Σκοπιανού), παρουσιάζουν… σημάδια κατάρρευσης. Ίδια είναι η εικόνα για τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι στην έρευνα της Pulse (ΣΚΑΪ) η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 31% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 21,5% (διαφορά 9,5%). Ανάλογη είναι η εικόνα και στην έρευνα της Rass (in.gr), όπου η διαφορά ήταν 9,8%, με τη ΝΔ στο 31,4% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21,6%.

Η επίθεση στο ΚΚΕ
Αίσθηση προκάλεσε η ξαφνική, σκληρή (για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία) επίθεση του πρωθυπουργού στο ΚΚΕ για το θέμα των Σκοπίων. «Δεν θέλω να κάνω κριτική με κέντρο την ιστορία του ΚΚΕ», είπε στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

«Να αναφερθώ στο σλαβομακεδονικό αλφαβητάρι που μοίραζαν οι κομμουνιστές στην Τασκένδη στα παιδιά των σλαβομακεδόνων μαχητών του ΔΣΕ. Ούτε στους 70.000 πρόσφυγες του εμφυλίου, που το ελληνικό κράτος τους στέρησε το 1983 το δικαίωμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. Ζήτησε δε από την ηγεσία του ΚΚΕ να απαντήσει χωρίς υπεκφυγές πώς θεωρεί πως πρέπει να αναγνωρίσει το ελληνικό κράτος τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ζήτημα των Σκοπίων ήταν απλά η αφορμή για την επίθεση αυτή, στην πραγματικότητα με την κίνησή του αυτή ο πρωθυπουργός επιχειρεί να σταματήσει τις διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ. Από τις έρευνες έχει προκύψει ότι ένα σημαντικό τμήμα από τους ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν το κυβερνών κόμμα κινούνται προς τα αριστερά, με πρώτη προτίμηση το ΚΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι προ καιρού επίθεση κατά του ΚΚΕ είχε εξαπολύσει και ο προϊστάμενος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, δημοσιογράφος Θ. Καρτερός.

Τα ανταλλάγματα για τους «πρόθυμους»
Τις επόμενες ημέρες ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε μερικό ανασχηματισμό, ο οποίος θα είναι ενδεχομένως ο τελευταίος, αν και εφόσον οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν τον προσεχή Μάιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών θα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, ενώ θα καλυφθούν οι θέσεις των υφυπουργών (Νοτοπούλου, Ηλιόπουλος) που θα κατέβουν υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα.

Ωστόσο το «κλου» του ανασχηματισμού θα είναι τα νέα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις. Μεταξύ αυτών είναι οι Γ. Ραγκούσης, Ν. Μπίστης, Ν. Μαραντζίδης, ενώ ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν για τον Χ. Παμπούκη, αν και έγιναν διεξοδικές συζητήσεις. Άπα­ντες οι παραπάνω στήριξαν ανοιχτά και δημόσια την πολιτική της κυβέρνησης στο Σκοπιανό αλλά και προσωπικά τον κ. Τσίπρα.

Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Ν. Κοτζιά έχουν ως έναν βαθμό εξομαλυνθεί λόγω της σθεναρής στάσης του τελευταίου στο θέμα της Συμφωνίας. Περίπτωση να επιστρέψει στην κυβέρνηση ωστόσο δεν υπάρχει, οι πληροφορίες λένε ότι έχει εξασφαλίσει εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις επικείμενες εκλογές.

Παρά τις απειλές του Π. Καμμένου για «casus belli», ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται –λένε οι πληροφορίες– να απομακρύνει από την κυβέρνηση πρώην στελέχη των ΑΝΕΛ, όπως η Ελ. Κουντουρα, ο Τ. Κουίκ, ο Β. Κόκκαλης και η Μ. Χρυσοβελώνη.

Το ερώτημα είναι αν στον ανασχηματισμό θα αξιοποιηθούν άλλοι βουλευτές που ψήφισαν τη Συμφωνία ή έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως ο Σπ. Δανέλλης, ο Θ. Παπαχριστόπουλος κ.ά. Οι… υποχρεώσεις του πρωθυπουργού έναντι των λεγόμενων «προθύμων» βουλευτών δεν τελειώνουν στον ανασχηματισμό, πάνε και παραπέρα. Οι περισσότεροι εξ αυτών, αν όχι όλοι, ζητούν ως αντάλλαγμα θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε περιφέρειες της προτίμησής τους που θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν.

Στην περίπτωση πάντως που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αριθμεί λιγότερους από 70 βουλευτές (μισοί σε σχέση με τους σημερινούς), οπότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για όλους.


Σχολιάστε εδώ