Εμείς δεν δώσαμε εθνότητα και γλώσσα

Εμείς δεν δώσαμε εθνότητα και γλώσσα

Ντόρα κατά Κοτζιά

Τον κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών μακροπρόθεσμα να δράσει αποσταθεροποιητικά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων υπογράμμισε η Ντ. Μπακογιάννη στην υψηλών τόνων ομιλία της στη Βουλή.

Εξέφρασε μάλιστα τη τη βεβαιότητα ότι η Συμφωνία αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί νέα, που θα κληθεί να επιλύσει η χώρα στο άμεσο μέλλον. Δεδομένου ότι από κοινού με τον Κ. Καραμανλή είχαν χειριστεί το θέμα στην περίφημη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, η επιχειρηματολογία της είχε μεγαλύτερη βαρύτητα αλλά και σημασία.

Η πρώην υπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, κατηγορώντας τον για αλαζονεία και ότι εγκατέλειψε (υπαναχώρησε από) τις πάγιες θέσεις που είχε η χώρα μας στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Είπατε ότι 40 χρόνια ήταν όλοι ανίκανοι και ήρθατε εσείς και απαντήσατε στο πρόβλημα.

Αν ήταν τόσο εύκολο, θα είχε όντως λυθεί νωρίτερα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Κι εμείς θέλαμε λύση. Δεν το κλείσαμε (σ.σ.: το ζήτημα) διότι δεν θέλαμε να δώσουμε εθνότητα και γλώσσα». Και αυτό, όπως τόνισε, παρά τις ισχυρές πιέσεις που είχαν ασκηθεί στην κυβέρνηση Καραμανλή από τις ΗΠΑ. Επικαλέστηκε δε όσα είχε πει εκείνη την περίοδο ο Ν. Γκρούεφσκι προς τον αμερικανό πρέσβη: «Όλα καλά, αλλά μας ζητάνε να μη λεγόμαστε ‘‘Μακεδόνες’’ και να μην έχουμε τη ‘‘μακεδονική γλώσσα’’». Απευθυνόμενη προς τον κ. Κοτζιά ανέφερε ότι «το 2018, πριν σας απολύσει ο κ. Καμμένος, πήγατε στον ΟΗΕ και λέγατε ότι το θέμα της γλώσσας είναι μείζον, αλλά το ξεχάσατε».


Σχολιάστε εδώ