Εμμ. Γούναρης: Τουρκική πρόταση-παγίδα για την εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας της Νοτιοανατολικής Μεσογείου
Υπό του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)
Πριν από μερικές ημέρες ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών ανέφερε ότι οι γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να γίνονται προκειμένου να διαπιστωθεί η ποσότητα των υδρογονανθράκων στην περιοχή αυτή. Το ίδιο δε θα πράξει και η Τουρκία στην υφαλοκρηπίδα της. Ως περιοχή αναφέρει την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, της Ελλάδος και της Τουρκίας.
Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα θεωρεί ελληνική την τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης ότι μεγάλο τμήμα της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου στην πραγματικότητα είναι τουρκικό.
Υποστήριξε δε ότι το προϊόν της εξόρυξης των υδρογονανθράκων θα πρέπει να διανεμηθεί στα κράτη της περιοχής. Τόνισε δε ότι από το προϊόν αυτό δικαιούνται εξίσου οι Τουρκοκύπριοι της Βορείου Κύπρου και οι Ελληνοκύπριοι της Νοτίου Κύπρου!
Στη συνέχεια πρότεινε την κατασκευή ενός αγωγού, προς μεταφορά του πετρελαίου και του αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.
Τα κέρδη δε που θα προκύψουν θα πρέπει να μοιρασθούν στα κράτη της περιοχής από τις εταιρείες που θα προβούν στις εξορύξεις ή μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πονηρή αυτή τουρκική πρόταση είχε προταθεί στο παρελθόν στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος την είχε απορρίψει λέγοντας ότι «θα μπορούσαν να μελετηθούν οι όροι μιας τέτοιας κοινής εκμετάλλευσης αφού όμως προηγουμένως γίνει οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας», κάτι όμως που απέρριψε η Τουρκία, εμμένοντας σε κοινή εκμετάλλευση χωρίς προηγούμενη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της περιοχής.
Ύστερα λοιπόν από τόσα χρόνια φαίνεται να επανήλθε η Τουρκία στην πρότασή της αυτή, βλέποντας ότι λόγω της γεωγραφίας της και των αρνητικών γι’ αυτή κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας τείνει να απομονωθεί από τις νυν εξορύξεις της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και εκ των πραγμάτων από τα κέρδη της πώλησης και γενικά της διάθεσης των υδρογονανθράκων της περιοχής αυτής.
Μήπως όμως με την πονηρή αυτή τουρκική πρόταση συμφωνούν και άλλοι; Π.χ., οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα δε η Γερμανία και το ΝΑΤΟ;
Μήπως θα πρέπει να ψάξουμε καλύτερα, ώστε να εντοπισθούν τυχών και άλλοι υποστηρικτές της τουρκικής αυτής πρότασης;
Και για το Σκοπιανό νομίζαμε ότι όλες οι δυσμενείς για εμάς προτάσεις προέρχονταν μόνο από τα Σκόπια, για να δούμε στο τέλος ότι εκτός από τα Σκόπια τις δυσμενείς για το θέμα αυτό προτάσεις υποστήριζαν η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το ΝΑΤΟ!
Λέτε η κ. Μέρκελ να ήρθε στην Αθήνα όχι μόνο για το Σκοπιανό αλλά και για να βολιδοσκοπήσει την υποστήριξη, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, της τουρκικής αυτής πρότασης-παγίδας;
Άλλωστε τα συμφέροντα της Γερμανίας από την αγορά μεγάλων ποσοτήτων οπλικών συστημάτων εκ μέρους της Τουρκίας είναι τεράστια.
Από την άλλη πλευρά, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι με την ύπαρξη των γνωστών καρεκλοκένταυρων, ασχέτων, επικίνδυνων, καιροσκόπων, αποστατών βουλευτών, υφυπουργών και υπουργών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πολλά μπορούν να συμβούν!
Είναι αίσχος και ντροπή να παρουσιάζεται και να υποστηρίζεται ακόμα και σήμερα η πανώλη της αποστασίας!
Αυτά προβλέπει η Δημοκρατία; Έτσι πρέπει να ασκείται η πολιτική; Τα γεγονότα της αποστασίας του 1965 και οι τραγικές επιπτώσεις αυτής μάλλον δεν έχουν γίνει μάθημα σε ορισμένους πολιτικούς!
Μάλλον έτσι θα υποστηριχθεί και η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών! Υπάρχει βέβαια και η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης, την οποία όμως όλοι ξεχνούν και ίσως δεν γνωρίζουν. Κύριε πρωθυπουργέ, ξέρουμε ότι έχετε υποστεί τρομερές πιέσεις από τους γνωστούς «φίλους» μας, ΕΕ, Γερμανία, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.
Κάντε ένα διάγγελμα στον ελληνικό λαό και καταγγείλτε όλους αυτούς που σας πιέζουν και σκίστε σαν ένα χαρτί αυτά που σας έχουν υποχρεώσει να δεχθείτε και να υπογράψετε οι γνωστοί μας «φίλοι»! Θα κερδίσετε έτσι τον ελληνικό λαό. Τη μεγαλύτερη δύναμη στα πλαίσια της άσκησης μιας πολιτικής! Είναι άξιες θαυμασμού οι πατριωτικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα για το Σκοπιανό. Εσείς υποστηρίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό κόμμα. Έτσι νομίζετε; Έτσι είναι τα αριστερά κόμματα; Δεν νομίζουμε ότι θα εφαρμόσετε ανάλογη πολιτική με το Σκοπιανό και στην τουρκική πρόταση-παγίδα.