Χωρίς «πυξίδα» το Κτηματολόγιο

Χωρίς «πυξίδα» το Κτηματολόγιο

Συμπληρώθηκε ένα έτος από τότε που η κυβέρνηση –και ορθώς– αποφάσισε να μετατρέψει την εταιρεία του Κτηματολογίου σε έναν κρατικό φορέα, ακολουθώντας τις συμβουλές της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι εντός του προηγούμενου έτους 60 υποθηκοφυλακεία σε όλη την Ελλάδα θα είχαν μετατραπεί σε κτηματολογικά γραφεία, κάτι που δεν έχει πραγματοποιηθεί, ενώ παράλληλα συσσωρεύονται οι εκκρεμότητες και δεν είναι λίγες οι φορές που πολίτες ταλαιπωρούνται.

Ο νομοθέτης, επίσης, προέβλεπε ότι εντός ενός έτους θα αναλάμβανε μια νέα διοίκηση, με προοπτική και στρατηγικό σχεδιασμό πενταετίας. Αντί αυτού έχουμε μια διοίκηση σε αποδρομή, αναμένοντας την αντικατάστασή της, χωρίς σχέδιο, χωρίς πολιτική καθοδήγηση, που απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Υπήρξαν πολύμηνες, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη διαδικασία συλλογής δηλώσεων, που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες σε όλη τη χώρα.

Σε είκοσι μέρες λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στα Δωδεκάνησα και ακόμα δεν λειτουργεί η νέα έκδοση της ηλεκτρονικής υποβολής, ούτε το γραφείο κτηματογράφησης στο Γαλάτσι, το οποίο θα διευκόλυνε όσους έχουν ακίνητη περιουσία στα Δωδεκάνησα, αλλά δυσκολεύονται να μετακινηθούν.

Οι μελετητές διαμαρτύρονται ότι η διοίκηση δεν έχει επικοινωνήσει το έργο, δεν έχει παρακινήσει τους πολίτες και οι μόνιμες παρατάσεις και αναβολές προκάλεσαν –και προκαλούν– σύγχυση και οδηγούν σε απαξίωση τόσο τον θεσμό όσο και τον φορέα.


Σχολιάστε εδώ