Τι αποκάλυψε στο Kontra για την Συμφωνία των Πρεσπών ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος

Τι αποκάλυψε στο Kontra για την Συμφωνία των Πρεσπών ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος

Εφ’ όλης της ύλης για το χαρτοφυλάκιο των Εξωτερικών και το καυτό ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Κόντρα και την Αναστασία Γιάμαλη.

Ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε σε όσους σπεύδουν να εκμεταλλευτούν δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για «Μακεδονία», πως «Βόρεια Μακεδονία» θα είναι το όνομα των βόρειων γειτόνων μας, μόλις υλοποιηθούν συνολικά τα όσα προβλέπονται από τη συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα συνέστησε σε άπαντες να κάνουν λίγη υπομονή για μερικές μέρες ακόμη.

Όσων αφορά στο γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα, τόνισε πως είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων, όπως επίσης και των συλλαλητηρίων, αρκεί ο λαός να διαμορφώνει άποψη και πολιτική θέση. Όπως διακρίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συζήτηση με επιχειρήματα αλλά εκμετάλλευση του θυμικού των πολιτών με συναισθηματικά επιχειρήματα, αντί λογικής. Για το παραπάνω κατηγορεί και την Νέα Δημοκρατία, όπως και το ΚΙΝΑΛ, αφού όπως λέει έχουν ανειλικρινή στάση, μιας και αυτοί προτιμούσαν στο παρελθόν σύνθετη ονομασία.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε πως μοναδικό πρόβλημα όσων αντιδρούν είναι η χρήση του όρου Μακεδονία, τα υπόλοιπα τεχνικά ζητήματα που πρόβαλε η αντιπολίτευση ως δήθεν πρόβλημα, ήρθαν πολύ αργότερα. Αυτό για τον αναπληρωτή υπουργό είναι και απόδειξη ότι οι πολέμιοι της συμφωνίας κινήθηκαν με βάση το συναίσθημα αντί πολιτικών επιχειρημάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση φοβάται το πολιτικό κόστος είπε πως, Υπάρχει χρόνος να επικρατήσει η ψυχρή λογική των επιχειρημάτων έναντι του συναισθήματος. «Δεν θα φοβηθούμε το καθήκον μας», συμπλήρωσε, όπως και την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος, και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στοιχίζεται με τις δημοσκοπήσεις αλλά δρα με μακροχρόνιο σχεδιασμό

Ερωτηθείς για το διχαστικό κλίμα γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αντέτεινε πως υπάρχουν έντονες συγκρούσεις και όχι διχασμός. Διχασμός υπάρχει ,συνέχισε, όταν εμφανίζεις ως αντεθνικό αυτό με το οποίο διαφωνείς, αλλά εφόσον δεν υπήρχε σοβαρή αλλά συναισθηματική διαφωνία κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα σε άγνωστο χρόνο προανήγγειλε επίσης ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι μετά τη συμφωνία και την ρύθμιση των σχέσεων μας με τα Σκόπια, κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει. Το ίδιο ισχύει και για  κάποια επίσκεψη στα Σκόπια από τον Αλέξη Τσίπρα.

Περαιτέρω, σε ότι αφορά τη συμφωνία ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, τόνισε το διπλωματικό κεφάλαιο που δίδεται στη χώρα από τη σύναψη αλλά και την μέλλουσα επιτυχία της συμφωνίας. Κάτι τέτοιο αναγνωρίζεται και από τις συζητήσεις να προταθεί για υποψήφιος Νόμπελ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή κοινότητα αναγνωρίζουν το θάρρος και την ικανότητα των δύο πολιτικών να παράξουν λύσεις στα Βαλκάνια, συνέχισε  ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Μάλιστα, κατέστησε σαφές ότι σκοπός των «Πρεσπών» δεν είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αυτό είναι ένα παράγωγο, το βασικό είναι να λυθούν οι μεταξύ μας διαφορές, επεσήμανε. Επιπλέον δήλωσε πως οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας δεν είναι σε κακό επίπεδο και πως η Μόσχα δεν αντιτίθεται στη συμφωνία αυτή καθ’ εαυτή, αλλά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που η ίδια βλέπει ως απειλή για τα συμφέροντά της.

Σε αντίθεση με το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη, όπου υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών-Οικολόγων-Αριστερών, στην Ελλάδα βλέπουμε κεντροαριστερές δυνάμεις όπως το ΚΙΝΑΛ, να αντιδρούν σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος το απέδωσε αυτό σε μια ιδιαιτερότητας που μοιάζει πολύ με αυτή της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή να διαφωνούν με την Ευρωπαϊκή Πολιτική τους Οικογένεια.

Ως προς το κεντροαριστερό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι η Κουμουνδούρου δεν θέλει να κυριαρχήσει επί των άλλων προοδευτικών δυνάμεων αλλά να συνεργαστεί με αυτές για την συγκρότηση ενός μετώπου, το οποίο χαρακτήρισε τη μόνη λύση απέναντι στη ζοφερή κατάσταση του νεοφιλελευθερισμού και της ανόδου της ακροδεξιάς στην γηραιά ήπειρο. Επιπλέον, παρέθεσε και παραδείγματα άλλων χωρών όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, πέραν του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών απάντησε και σε όσους λένε πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία σχέση με τη κεντροαριστερά, λέγοντας ότι σε όλα τα Ευρωπαϊκά συνέδρια σοσιαλιστών καλωσορίζουν τον πρωθυπουργό. Τρανό παράδειγμα ότι την επίσημη πρόταση για την υποψηφιότητα βραβείου Νόμπελ των Τσίπρα και Ζάεφ την κατέθεσαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, στους οποίους ανήκει και το ΚΙΝΑΛ.

Ωστόσο υπάρχει ο προβληματισμός ότι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποτελούν τον κορμό του παλιού πολιτικού συστήματος, της διαφθοράς και των μνημονίων. Ο Γ.Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι τέτοια στελέχη δεν έχουν θέση σε ένα προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο, αλλά το νόημα είναι οι προοδευτικοί πολίτες της βάσης να συστρατευτούν για μια προοδευτική διακυβέρνηση, προσθέτοντας, ότι κάτι τέτοιο είναι ένα επιτακτικό αίτημα μεγάλης μερίδας των πολιτών που βρίσκονται σε αυτόν το χώρο. Παράλληλα συνέστησε στο Κίνημα Αλλαγής να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, καθ’ ότι η συστράτευση με τη Δεξιά δεν θα βοηθήσει στην μακρόπνοη επιβίωσή του.

Ένα προνομιακό πεδίο για να βρεθούν πεδία σύγκλησης των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, είναι και η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία κατά τον αναπληρωτή υπουργό σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα υπάρχουν περισσότερες εξελίξεις.

Μάλιστα αποκάλυψε στο Κόντρα, ότι είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν προτάσεις για δημοψηφίσματα σε καίρια θέματα, μετά την συγκέντρωση υπογραφών. Επιπλέον στην αναθεώρηση θα συμπεριλαμβάνονται πρόνοιες για τα δικαιώματα των ζώων αλλά και για θεσμικές προβλέψεις για τα Στρατοδικεία-Ναυτοδικεία-Αεροδικεία.

Προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση της αναθεώρησης είναι να υπάρχει συνεννόηση και συναίνεση, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. Αυτό σημαίνει ότι σε ζητήματα που δεν έχουν ισχυρό ιδεολογικό πρόσημο να υπάρχει διάθεση και προσπάθεια για τα παραπάνω. Συνεχίοντας, μίλησε και για ισχυρό πολιτικό διακύβευμα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της κοινωνίας, άρρηκτα συνδεδεμένο με την αναθεώρηση του συντάγματος

Τέλος, ένα θέμα που περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιό του Γιώργου Κατρούγκαλου είναι τα Ελληνοτουρκικά. Κατ’ αρχάς μίλησε για τη στόχευση που έχουν οι επαφές του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και την επικείμενη επίσκεψη στις Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να μην συντηρείτε ο «μη-πόλεμος» με την Τουρκία, αλλά να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για διάλογο ώστε να λύνονται οι διαφορές μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, με βάση το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Απαραίτητη προϋπόθεση να μην υπάρχουν εντάσεις και πνεύμα καλής γειτονίας. Κάτι τέτοιο τόνισε είναι πολύ σημαντικό τη δεδομένη περίοδο που η Τουρκία εκφράζει έντονα αναθεωρητισμό όχι μόνο σε διμερής συμφωνίες και συνθήκες αλλά και προς το Διεθνές Δίκαιο εν γένει.


Σχολιάστε εδώ