Το “αδιέξοδο” με τα NPLs, “επιχείρημα” για κρατική παρέμβαση στις τράπεζες

Το “αδιέξοδο” με τα NPLs, “επιχείρημα” για κρατική παρέμβαση στις τράπεζες

Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην διαχείριση των κόκκινων δανείων και την επίσπευση της απομείωσής τους, που διατηρείται παρά τις μέχρι στιγμής παρεμβάσεις, αποτελεί όπως παραδέχεται η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, βασικό παράγοντα στις επικείμενες συζητήσεις με την DGComp για την προώθηση του σχεδίου (ΥΠΟΙΚ/ΤΧΣ) που στηρίζεται στην χρήση κρατικών εγγυήσεων. 

Σύμφωνα με πηγές που αναφέρονται στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, η κατάσταση που επικρατεί μέχρι στιγμής στην διαδικασία απομείωσης των κόκκινων δανείων, δεν δείχνει ικανή να οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων.

Όπως παραδέχθηκε στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης στα ΜΜΕ, αρμόδιος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, “τα κόκκινα δάνεια τα συζητάμε μόνο για να μας βοηθήσουν με την Dgcomp. Δεν είναι μέρος της έκθεσης. Δεν έχουν κάποια υποχρέωση να το γράψουν στην έκθεσή τους. Θέλουμε να μην αργήσουμε ώστε να λάβουμε το ΟΚ το ταχύτερο από την Dgcopm…”.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος παράγοντας, η κατάσταση με τα “κόκκινα δάνεια” (σ.σ. δηλαδή ότι σχετίζεται με την προστασία της πρώτης κατοικίας) δεν αφορά την DGComp, “…δεν εμπλέκεται σε αυτά…, αλλά στο APS”, ήτοι στην προώθηση του μηχανισμού για την μετακίνηση μέρους των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε ένα Όχημα Ειδικού Σκοπού (APS), το οποίο με την στήριξη κρατικών εγγυήσεων θα μπορέσει να προχωρήσει σε ενεργό διαχείρισή τους (πωλήσεις σε Funds, έκδοση ομολόγων για την χρηματοδότηση της αγοράς τους, κ.λ.π.).

Αναλυτικά το άρθρο στο capital.gr


Σχολιάστε εδώ