Πούτιν – Ερντογάν: 100 δισ. δολ. η προίκα του ρωσοτουρκικού γάμου

Πούτιν – Ερντογάν: 100 δισ. δολ. η προίκα του ρωσοτουρκικού γάμου

Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επηρεάζει θετικά την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης το 2019 με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Μόσχα.

Ο Ερντογάν, τόνισε ότι οι εξελίξεις στον τουρισμό βοηθούν τους Τούρκους και τους Ρώσους να κοινωνικοποιηθούν. “Οι εμπορικές μας σχέσεις είναι επίσης σε άνοδο … έχουμε θέσει ένα μεγάλο στόχο μεταξύ μας – να φτάσουμε στον όγκο συναλλαγών των 100 δισ. Δολαρίων”, δήλωσε ο Ερντογάν. Είχε προηγηθεί η αναφορά του Πούτιν ότι σε 10 μήνες του 2018, ο ρωσοτουρκικός εμπορικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε περισσότερο από ό, τι το προηγούμενο έτος ενώ επαίνεσε επίσης την ανάπτυξη της ρωσοτουρκικής συνεργασίας το 2018 δηλώνοντας ότι ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των δύο χωρών δείχνει περαιτέρω ανάπτυξη.

Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι η αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών – οι οποίες αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι και φτάνουν σε ρεκόρ 6 εκατομμυρίων ανθρώπων – “δείχνει πώς οι πολίτες των χωρών τους αντιλαμβάνονται τη μεταβολή της φύσης και της ποιότητας των ρωσικών -Τουρκικές σχέσεις”, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Συρία

“Και φυσικά, συνεργαζόμαστε ενεργά σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας στη Συρία”, δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στον Ερντογάν για το θάνατο 16 Τούρκων πολιτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε πυρκαϊά δίδυμων πλοίων στο στενό του Κερτς τη Δευτέρα.
Ο Ερντογάν αντάλλαξε συλλυπητήρια για τους αποθανόντες Ρώσους πολίτες στο περιστατικό.

Να θυμίσουμε πως το 2018 οι επικοινωνίες των δυο ηγετών έφτασαν το αριθμό… 25 ενώ έξι φορές συναντήθηκαν στα πλαίσια διεθνών φόρουμ και διασκέψεων.

paron.gr με πληροφορίες από naftemporiki.gr, Anadolu

Φωτο: Anadolu


Σχολιάστε εδώ