Αλ. Τσίπρας: Να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των εθνικισμών
Τις τελευταίες ημέρες ζήσαμε ένα κλίμα ακραίας στοχοποίησης
Η Ελλάδα υποχρεώνει τους γείτονές μας να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η ισχύς του νέου ονόματος είναι έναντι όλων & για κάθε χρήση. Στις διεθνείς σχέσεις της χώρας και στο εσωτερικό της.
«Ακραίος ο λόγος του κ. Μητσοτάκη»
Όπως είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, «για άλλη μια φορά μιλήσατε με ένα λόγο απαξιωτικό, προσβλητικό και διχαστικό απέναντι στους βουλευτές και στην κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η Συμφωνία των Πρεσπών κινείται απολύτως πάνω στην εθνική γραμμή που έχει η χώρα από το 2007 και σημείωσε τι πέτυχε η κυβέρνηση με τη Συμφωνία:
♦ «Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή υποχρεώσαμε τους γείτονες να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα από “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, ώστε αύριο όταν μπαίνουν τα παιδιά μας στο ίντερνετ και πατούν το λήμμα “Μακεδονία” και να εμφανίζεται ο Λευκός Πύργος, όχι τα Σκόπια».
♦ «Πετύχαμε το erga omnes – έναντι όλων και για κάθε χρήση. Η χρήση αυτή δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς αλλά θα αφορά και το εσωτερικό της χώρας».
♦ «Καταφέραμε οι γείτονες μας με την αναθεώρηση του Συντάγματος, να τροποποίησουμε τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Δεσμεύονται να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται».
♦ «Καταφέραμε η χρήση του όρου “Μακεδονία” και “μακεδονικός” σε σχέση με τις κρατικές δομές και τα όργανα του κράτους να αφήνονται μόνο στην ελληνική πλευρά. Δηλαδή δεν μπορούν να έχουν “Αεροδρόμιο Μακεδονία”, ούτε “Πανεπιστήμιο Μακεδονία”, ενώ η Ελλάδα μπορεί».
♦ «Κερδίσαμε να κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο».
Βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:
» Στην αρχή ήταν η στοχοποίηση βουλευτών με απειλητικά μηνύματα. Μετά με αφίσες. Ακολούθησαν τα τάγματα εφόδου στο κοινοβούλιο. Για να καταλήξουμε στους εμπρησμούς σπιτιών των βουλευτών.
Όσοι κάνουν πως δε βλέπουν, δεν ακούνε, δεν καταλαβαίνουν φέρουν τεράστια ευθύνη. Το αυγό του φιδιού έχει σπάσει και απειλεί τη Δημοκρατία μας.
Το ελάχιστο που αναμένω από τον Κ. Μητσοτάκη και όλα τα κόμματα είναι αυτή τη φορά να καταδικάσουν χωρίς μισόλογα.
Να ξέρουν όλοι: Η απόπειρα εκφοβισμού δε θα περάσει. Η Δημοκρατία στο τόπο μας είναι δυνατή και θα νικήσει.
» Η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση των γειτόνων μας με τη Συνταγματική τους ονομασία από περισσότερες από 130 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα. O Τύπος και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν «Μακεδονία».
» Tον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, δεν το αποδέχθηκε πρώτος ο κ. Κοτζιάς αλλά ο κ. Σαμαράς, με υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες το 1991. Κι ας λέει σήμερα ότι ήταν «άλλη μια εμπορική συμφωνία σαν οποιαδήποτε άλλη».
» Η Ελλάδα είναι αυτή που πρώτη πρότεινε την σύνθετη ονομασία με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
» Και στο Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, «υποχώρησε στις πιέσεις», «τα έκανε μούσκεμα» και δεν ζήτησε οριστική λύση του θέματος με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Κροατίας.
» Η Ελλάδα αποδέχθηκε τον όρο Μακεδονία έστω και ως προσωρινό όνομα, που κράτησε όμως 25 χρόνια, με τη λεγόμενη ενδιάμεση Συμφωνία, από τη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, το 1995.
» Μετά την αναγνώριση της γειτονικής χώρας από τις ΗΠΑ το 2004, επιδεινώθηκε σημαντικά η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.
» Ο Κώστας Καραμανλής έγραφε σε επιστολή του προς τον ΓΓ ΟΗΕ, τον Απρίλιο 2008, ότι «ο όρος Μακεδονία χρησιμοποιήθηκε πάντα για τον καθορισμό μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ.
» Καταστροφικός αποδείχθηκε ο χειρισμός της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008 στο ΝΑΤΟ για το Σκοπιανό
» Έρχεται η κυβέρνησή μας και βρίσκουμε μπροστά μας μια ευκαιρία: Αλλάζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και μέσα από διαπραγμάτευση και συμβιβασμό πετύχαμε και καταφέραμε: σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Όταν πατάνε τα παιδιά μας τον όρο “Μακεδονία” θα βγαίνει ο Λευκός Πύργος κι όχι τα Σκόπια. Αυτό πετύχαμε εμείς.
» Δεύτερον καταφέραμε την ισχύ του νέου ονόματος erga omnes – έναντι όλων και για κάθε χρήση, που δεν το συζητούσαν καν μαζί σας.
» Οι γείτονές μας αναθεώρησαν το Σύνταγμά τους τροποποιώντας τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού.
» Δεσμεύονται με άλλα λόγια να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται.
» Τέταρτον: Η χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» σε σχέση με κρατικές δομές και όργανα του κράτους επιφυλάσσεται αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα. Οι γείτονες δεν μπορούν να έχουν «Αεροδρόμιο Μακεδονία», ούτε «Πανεπιστήμιο Μακεδονία». Η Ελλάδα μπορεί.
» Το πέμπτο και πιο σημαντικό από όλα είναι ότι κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο. Η ψυχή μας είναι η ιστορία και την παίρνουμε πίσω.
» Όταν διαπιστώσατε ότι όλες οι καίριες και κομβικές διαπραγματευτικές μας θέσεις έχουν υλοποιηθεί, αρχίσατε να μιλάτε περί ιθαγένειας και γλώσσας. Φτάσατε στο σημείο δε να πείτε ότι εκχωρούμε και λαό.
Χρησιμοποιείτε τη λέξη εκχώρηση χωρίς να καταλαβαίνετε ακριβώς τι σημαίνει, κι αυτό παραπέμπει μάλλον κ. Μητσοτάκη σε ένα παραλήρημα μεγαλείου σας. Γιατί δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε κάτι που δεν υπάρχει.
Γλώσσα μακεδονική δεν είχαμε ποτέ: Ο Μέγας Αλέξανδρος μιλούσε ελληνικά, διδάχθηκε την ελληνική γλώσσα από τον Αριστοτέλη. Και οι Μακεδόνες που κατοικούν στη Βόρεια Ελλάδα έχουν εθνότητα ελληνική.
» Η Συμφωνία, όπως έχω πολλές φορές εξηγήσει και όπως αναφέρεται και στην ρηματική διακοίνωση των γειτόνων, με τον όρο nationality εννοεί την ιθαγένεια και όχι την εθνότητα
Η εθνότητα τους δηλαδή είναι Αλβανοί και Σλαβομακεδόνες. Για παράδειγμα οι Ελβετοί έχουν Nationality (ιθαγένεια) ελβετική αλλά χωρίζονται σε 3 εθνότητες: Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί.
» Ο Ευάγγελος Αβέρωφ δήλωνε ήδη από το 1959: «Πρώτον εις την ελληνικήν Μακεδονία δεν ομιλείται η μακεδονική γλώσσα η οποία ομιλείται εις τα Σκόπια και έχει και γραμματικήν και συντακτικόν, ομιλείται ένα τοπικόν ιδίωμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την μακεδονικήν γλώσσαν».
Με πληροφορίες απο news247.gr