Να απαγορευτούν συνταγματικά οι… μεταγραφές βουλευτών

Να απαγορευτούν συνταγματικά οι… μεταγραφές βουλευτών

ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Του Μάκη Κουρή


Γίναμε ρεζίλι σε όλο τον κόσμο

-Τα παζάρια, τα πάρε – δώσε και τα πηγαινέλα από κόμμα σε κόμμα, η μεγάλη ντροπή του πολιτικού κόσμου

Οι δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν ο πλήρης ευτελισμός του Κοινοβουλίου αλλά και του πολιτικού κόσμου. Και οι πολίτες τον έζησαν σε απευθείας μετάδοση. Τα παζάρια πήραν και έδωσαν, με αρχηγούς κομμάτων να καταγγέλλουν το αλισβερίσι, με αντιπαροχή την ανάληψη κάποιου πόστου, π.χ. υπουργικού, όπως θα δούμε στον ανασχηματισμό που πρόκειται να γίνει.

Και αυτό δεν το έκρυβαν οι «6» πρόθυμοι, μερικοί από τους οποίους μιλούσαν για ανταλλάγματα. Σε αυτές δε τις μεταγραφές οφείλεται η ψήφος εμπιστοσύνης με 151 βουλευτές που πήρε η κυβέρνηση, από τους οποίους μόνο οι 145 ήταν γηγενείς.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τα έψαλε από το βήμα της Βουλής στον βουλευτή του Σπύρο Δανέλλη, που έδωσε ψήφο στην κυβέρνηση του Τσίπρα παρότι τα όργανα είχαν αποφασίσει να μη δώσει το Ποτάμι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Είπε συγκεκριμένα: «Η απόφαση του κ. Δανέλλη δεν είναι η εξύψωση της πολιτικής, είναι η κατάντια της». Λίγο πριν, ο κ. Θεοδωράκης είχε πει για τη στάση του κ. Δανέλλη: «Δεν είναι έγκλημα. Είναι χειρότερο, είναι λάθος. Γιατί το έ­γκλημα γίνεται από ένστικτο, απερισκεψία ή πάθος, ενώ στο λάθος υπάρχει σκέψη, μελέτη και υπολογισμός». Να σημειωθεί ότι ο κ. Δανέλλης είχε ψηφίσει πριν από έξι μήνες την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «έχουν απαχθεί οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, έχουν γίνει ενδοκυβερνητικοί αποστάτες».

Βαριές αιχμές κατά του πρωθυπουργού διατύπωσε σε άρθρο του στα «Νέα», με τίτλο «Χαρτοκλέφτες και σημαδεμένα τραπουλόχαρτα», ο Απόστολος Κακλαμάνης: «Σήμερα, η ‘‘Αριστερά’’ του τιποτόφρονος κ. Τσίπρα μετατρέπει τη Βουλή των Ελλήνων, όπως διέπραξαν τότε το Παλάτι και οι ξένοι, σε χαρτοπαικτική λέσχη!».

Τα παραπάνω δίνουν μια μικρή μόλις γεύση όσων ακούστηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και πάλι καλά που δεν κατέρρευσε η γυάλινη οροφή.

Έρχονται, όμως, να δικαιώσουν μέχρι κεραίας αυτά που γράφαμε στα «Θαρραλέα» στις 23 Δεκεμβρίου: «Στη συ­νταγματική αναθεώρηση να προβλεφθεί ότι η έδρα ανήκει στο κόμμα και όχι στον βουλευτή», ώστε να μπει τέρμα στο παζάρι για τη μεταγραφή βουλευτών από κόμμα σε κόμμα και την αλλαγή φανέλας ανάλογα με τα… πριμ.

Δεν είδαμε, όμως, κανένα κόμμα και κανέναν βουλευτή να υιοθετεί την πρότασή μας… Που σημαίνει ότι θέλουν να παραμείνει ανοιχτή η πόρτα… Πού ξέρεις, κάποια στιγμή μπορεί να έρθει «ο μπάρμπας από την Αμερική»…

Αν δεν είναι έτσι, ιδού η Ρόδος…

Μόνο έτσι θα μπει φραγμός στις αποστασίες και στις κάθε είδους εξαγορές…


Σχολιάστε εδώ