Κωδικός: Αναδιάταξη και εισβολή στο ΚΙΝΑΛ
Στόχος του Τσίπρα η κατάληψη του χώρου της Κεντροαριστεράς
-Επιδίωξη του πρωθυπουργού να μη βρίσκει η ΝΔ συνεταίρο και να μην κυβερνήσει
-Μεγάλη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ από τις Πρέσπες δείχνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις
Επιχείρηση με τον κωδικό «Αναδιάταξη» θέτει σε εφαρμογή ο Αλ. Τσίπρας. Ο στόχος διπλός: Αφενός ο «διεμβολισμός» του Κινήματος Αλλαγής και αφετέρου η «κατάληψη» του όλου χώρου της Κεντροαριστεράς.
Απώτερος σκοπός η πολιτική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτως ώστε να δώσει τη μάχη των εθνικών εκλογών από θέση σαφώς βελτιωμένη συγκριτικά με αυτή που βρίσκεται σήμερα.
Εγχείρημα το οποίο απαιτεί χρόνο, εξ ου και τα τελευταία 24ωρα υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εκλογές πάνε πίσω και αν δεν συμβεί κάτι το απρόοπτο θα διεξαχθούν το φθινόπωρο. Την ίδια στιγμή ωστόσο οι αγορές (JP Morgan, Bloomberg κ.ά.) προβλέπουν πρόωρες εκλογές το αργότερο μέχρι τον Μάιο. Ταυτόχρονα επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονούν για την οικονομία και τις επενδύσεις από μια παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια.
Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να «διεμβολίσει» το Κίνημα Αλλαγής έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, θα ενταθεί ωστόσο στο χρονικό διάστημα που απομένει ως τις εκλογές. Και αυτό είτε με τη συκοφάντηση της πολιτικής γραμμής που ακολουθεί η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, στη βάση ότι κάνει στροφή προς τα δεξιά και συμπλέει με τη Νέα Δημοκρατία, είτε με την προσέγγιση και τη μεταγραφή στελεχών που διαφωνούν με τη στρατηγική της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ ή έχουν αποστασιοποιηθεί από τον κομματικό αυτό χώρο.
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Τσίπρας επιδιώκει, πρώτον, να κερδίσει μέτρα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίαρχο πολιτικό φορέα της και, δεύτερον, να αποδυναμώσει το Κίνημα Αλλαγής σε βαθμό τέτοιο ούτως ώστε στην περίπτωση που ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία να μη βρίσκει… συνέταιρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με στελέχη του παλαιού αλλά και του νεότερου ΠΑΣΟΚ προκειμένου στον επικείμενο ανασχηματισμό να τους αναθέσει υπουργικά χαρτοφυλάκια. Μεταξύ αυτών είναι και ο υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις Σημίτη Ν. Χριστοδουλάκης, ενώ σίγουρος θεωρείται ο εκ των στενών συνεργατών του Γ. Παπανδρέου, Χ. Παμπούκης, ενώ έχει ακουστεί ακόμη και το όνομα του Στ. Τζουμάκα!
Σε διαδικασία προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται αρκετά στελέχη του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα σ’ αυτούς ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες στηρίζει με θέρμη τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Πλάτη στο όλο εγχείρημα του Αλ. Τσίπρα φαίνεται να βάζει ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών θετική, τασσόμενος ουσιαστικά στο πλευρό της κυβέρνησης.
Τη στιγμή που η επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ, με το οποίο συνεργάζεται, θεωρεί τη Συμφωνία επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του πρώην πρωθυπουργού, με κυβερνητικούς παράγοντες να διατυπώνουν υπαινιγμούς για το αν τελικά ο κ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές.
Στο παρασκήνιο, αρωγός στην προσπάθεια του κ. Τσίπρα είναι ο Κ. Λαλιώτης, ο οποίος «συνωμοτεί», κατά την προσφιλή του συνήθεια, και προσπαθεί να πείσει στελέχη του άλλοτε ΠΑΣΟΚ να στρίψουν με κατεύθυνση το Μαξίμου ή έστω την Κουμουνδούρου. Σκηνές από τα… προσεχώς διαδραματίσθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο σπίτι του Αντ. Λιβάνη, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι και άνθρωπος για τις δύσκολες αποστολές του Ανδρ. Παπανδρέου…
Η… μισή κυβέρνηση, προεξάρχοντος του Αλ. Τσίπρα, κατέφθασε προκειμένου να ευχηθεί στον εορτάζοντα. Έχουμε και λέμε: Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Δραγασάκης, Ν. Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Χρ. Σπίρτζης, Έφη Αχτσιόγλου, Δ. Τζανακόπουλος, Δ. Παπαγγελόπουλος, Φ. Κουβέλης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου κ.ά. Και από δίπλα ένας μεγάλος αριθμός στελεχών του παλαιού ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κ. Λαλιώτης, η Β. Παπανδρέου, Θ. Τσούρας, Κ. Κουλούρης, Κ. Γείτονας, Σ. Βαλυράκης, Ν. Σηφουνάκης κ.ά.
Αυτό, ωστόσο, που φούντωσε περαιτέρω τα σενάρια ήταν η ταυτόχρονη παρουσία της Φ. Γεννηματά, η οποία αντάλλαξε χειραψία με τον Αλ. Τσίπρα αλλά και με κυβερνητικά στελέχη. Καταγράφηκε, μάλιστα, και ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο:
Όταν ο Αλ. Φλαμπουράρης ετοιμαζόταν να αποχωρήσει, λόγω της πολυκοσμίας η κ. Γεννηματά καθόταν στον διάδρομο και έτσι ήταν δύσκολο να προχωρήσει. «Η Φώφη μάς κλείνει τον δρόμο», ακούστηκε να λέει, μάλλον υπαινικτικά, ο κ. Φλαμπουράρης. Για να απαντήσει δυνατά και εις επήκοον όλων εκείνη: «Ναι, σας κλείνω τον δρόμο».
Πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις
Στο μεταξύ, οι τελευταίες μυστικές δημοσκοπήσεις στέλνουν ιδιαιτέρως ανησυχητικά μηνύματα προς το Μέγαρο Μαξίμου. Τα ευρήματα δείχνουν σημαντική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης στο ζήτημα των Σκοπίων.
Οι πληροφορίες λένε ότι σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες φλερτάρει με μονοψήφιο ποσοστό. Το δυσμενές αυτό κλίμα αναμένεται να επιδεινωθεί μετά και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και ένας από τους λόγους που στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο είναι η ελπίδα ότι η λαϊκή οργή για τη Μακεδονία θα εκτονωθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες. Ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος που υπάρχει πλέον στην κοινωνία είναι και το γεγονός ότι –σύμφωνα με δημοσκόπηση– το 65% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ των πρόωρων εκλογών.
Μπαράζ νομοσχεδίων
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις και να βελτιώσει το δυσμενές πολιτικό κλίμα, ετοιμάζεται για ένα μπαράζ νομοσχεδίων που θεωρεί ότι έχουν φιλολαϊκό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παίρνουν τον δρόμο για τη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα τα εξής νομοσχέδια:
• Ν/Σ για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού,
• Ν/Σ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που συμπαρασύρει 16 επιδόματα,
• Ν/Σ για 120 δόσεις, χωρίς όριο οφειλών,
• Ν/Σ για την προστασία της πρώτης κατοικίας (καθώς τον Φεβρουάριο λήγει και η δίμηνη παράταση που δόθηκε για τον «νόμο Κατσέλη»), με επιδίωξη της κυβέρνησης να βάλει όριο τα 150.000 ευρώ αντικειμενική αξία για την πρώτη κατοικία,
• Ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, με την κυβέρνηση να επιδιώκει 40% «κούρεμα» και 15% επιδότηση για το υπόλοιπο ποσό,
• Ρύθμιση που θα καταργεί την πρόβλεψη για μείωση του αφορολογήτου από το 2020,
• Ν/Σ για επαναφορά του 13ου μισθού σε όλους (και στον δημόσιο τομέα),
• Ν/Σ για τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία.