Διατροφικός θησαυρός η «ταπεινή» μας φέτα
Μελέτη που έκανε το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και δημοσιεύθηκε σε διεθνές περιοδικό ανέλυσε με φασματογράφους μάζας υψηλής ευκρίνειας πλήθος δειγμάτων φέτας ΠΟΠ από όλη την Ελλάδα και ταυτοποίησε τις πρωτεΐνες και τα πεπτίδια που περιέχει η ελληνική φέτα.
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Η φέτα ΠΟΠ περιέχει συνολικά 489 διαφορετικές πρωτεΐνες που ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες βιολειτουργικών πρωτεϊνών, μερικές εκ των οποίων σχετίζονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αντιμικροβιακή δράση, καθώς και πρωτεΐνες που ελέγχουν το μικροβίωμα του εντέρου.
Στην ελληνική φέτα ΠΟΠ εκτός των άλλων ανιχνεύθηκαν πρωτεΐνες που συνδέονται με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη λειτουργία των νεφρών, τον μεταβολισμό της χοληστερίνης και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, πρωτεΐνες που σχετίζονται με βιταμίνες, όπως την D και τη B12.
Άλλος ένας ελληνικός διατροφικός «θησαυρός», που, όπως και να το κάνουμε, δεν έχει προβληθεί από την Ελληνική Πολιτεία.
Φωτό: ygeiamou.gr