Δεν τήρησε ο Τσίπρας τις δεσμεύσεις  που είχε αναλάβει απέναντι στον Καμμένο

Δεν τήρησε ο Τσίπρας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στον Καμμένο

-Ο πρώην υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης αποκάλυψε στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου»
-Τη λύση για τις Πρέσπες την πρότεινε ο Κοτζιάς και όχι οι Αμερικανοί

Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τις συμφωνίες που είχαν γίνει μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου για το ζήτημα των Σκοπίων έφερε στο φως ο Ν. Μαυραγάνης, στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρώην υφυπουργός.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», κατέστησε σαφές ότι ο πρωθυπουργός είχε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι του προέδρου των ΑΝΕΛ, τις οποίες δεν τήρησε. «Είπαμε εμείς ότι δεν δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία και είπε (σ.σ.: ο πρωθυπουργός) ότι “θα προσπαθήσω να το κερδίσω, αν είναι εφικτό”. Εμείς είπαμε ότι δεν δίνουμε εξουσιοδότηση για κάτι περαιτέρω». Στη σχετική επισήμανση η απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας ήταν η εξής: «Αν έχω κάτι διαφορετικό, το φέρνω μετά τις εκλογές για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός».

Όπως σημείωσε ο κ. Μαυραγάνης, η σχετική συζήτηση είχε γίνει μεταξύ Π. Καμμένου, Αλ. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά. «Τώρα, τι μεσολάβησε και άλλαξε γνώμη ο κ. Κοτζιάς και εντέλει και ο κ. Τσίπρας δεν το γνωρίζω», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση γιατί οι ΑΝΕΛ δεν αποχώρησαν από την κυβέρνηση αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας με σύνθετη ονομασία, ο κ. Μαυραγάνης απάντησε: «Αν φεύγαμε τότε, η Ελλάδα ποτέ δεν θα έβγαινε από τα Μνημόνια. Γιατί; Γιατί τότε η ΝΔ, όπως και τώρα, ήθελε προληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή τέταρτο Μνημόνιο».

Στο δε ερώτημα γιατί δεν διενεργήθηκε δημοψήφισμα για το ζήτημα των Σκοπίων ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε στην ασάφεια του Συντάγματος για το αν μπορεί να ζητηθεί η διενέργεια δημοψηφίσματος με την υπογραφή 120 βουλευτών. «Μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός να το προκηρύξει. Και επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί δεν συγκαλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών…».

Ως προς την εξέλιξη της υπόθεσης της Συμφωνίας, ο κ. Μαυραγάνης επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Κοτζιά: «Έχω την αίσθηση ότι ο Αλ. Τσίπρας, που είναι ένας έντιμος πολιτικός, όσο τον έχω γνωρίσει και όσο τον ξέρω, έπεσε σε μια δίνη πλάνης από τον Κοτζιά και παγίδας, διότι πίστεψε ότι αυτό το θέμα δεν θα εγείρει ιδιαίτερες αντιδράσεις και ότι η λύση που δόθηκε ήταν η καλύτερη δυνατή και δεν υπήρχε τίποτε άλλο να κάνουμε».

Ο κ. Μαυραγάνης έδωσε μια διαφορετική εικόνα για τον ρόλο των ΗΠΑ στην υπόθεση, απορρίπτοντας τα περί πιέσεων και το ότι αυτές επέβαλαν τη συγκεκριμένη λύση. «Οι Αμερικανοί», είπε, «θέλουν λύση. Όχι αυτήν τη λύση συγκεκριμένα. Αυτήν τη λύση την πρότεινε ο Κοτζιάς. Οι Αμερικανοί απλά έλεγαν βρείτε τα μεταξύ σας, ώστε να υπάρχει ειρήνευση και ασφάλεια στην περιοχή. Δεν τους ενδιαφέρει τους Αμερικανούς το όνομα. Τους ενδιαφέρει η ειρήνευση, η ασφάλεια, η σταθερότητα στην περιοχή και η απομόνωση του τουρκικού παράγοντα. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο».

Ευθύνες στον περίγυρο του πρωθυπουργού επέρριψε ο κ. Μαυραγάνης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση το θέμα των συλλαλητηρίων και των αντιδράσεων του κόσμου για τη Συμφωνία. «Ο πρωθυπουργός είναι ένας έντιμος άνθρωπος και αξιόλογη προσωπικότητα. Κακώς του συμπεριφέρονται έτσι κάποιοι άνθρωποι γύρω του. Κάποιοι του έλεγαν ότι αυτοί (σ.σ.: που διαμαρτύρονται) είναι κάποιοι ακροδεξιοί, λίγοι, να μην τους λαμβάνει υπόψη του…».

Έκαναν συναλλαγή…
Ο κ. Μαυραγάνης άσκησε σκληρή κριτική στους βουλευτές των ΑΝΕΛ που άλλαξαν στάση στο θέμα αυτό, την Έλ. Κουντουρά και τον Β. Κόκκαλη, καθώς «έκαναν μια άμεση ή έμμεση συναλλαγή» με την κυβέρνηση. Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι πήραν ανταλλάγματα ήταν ευθύς και κατηγορηματικός: «Μα, δεν είναι αντάλλαγμα ο υπουργικός θώκος;

Να το ρωτήσω διαφορετικά: Αν αύριο το πρωί ο Τσίπρας τούς έλεγε σας βγάζω από τις υπουργικές θέσεις και σας αφήνω απλούς βουλευτές, θα ψήφιζαν το ίδιο;».

Φωτό: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ