Γ.Βρούτσης: Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ αποκαλύπτουν την κατάρρευση της αγοράς εργασίας

Γ.Βρούτσης: Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ αποκαλύπτουν την κατάρρευση της αγοράς εργασίας

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ του περασμένου Δεκεμβρίου δείχνουν επιβράδυνση της απασχόλησης για το 2018, με τη μερική απασχόληση να ανέρχεται στο ιλιγγιώδες 56,22% και την εγγεγραμμένη ανεργία στον ΟΑΕΔ να έχει εκτοξευτεί σε ιστορικό ρεκόρ».

«Τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ του Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνουν την πλήρη επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στις νέες προσλήψεις στην αγορά εργασίας, την επιβράδυνση της θετικής πορείας του ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης, καθώς και την εκτόξευση -σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ- της εγγεγραμμένης ανεργίας η οποία σημειώνει αρνητικό ρεκόρ όλων των ετών.
Συγκεκριμένα, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, εμφανίζονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης να κυριαρχούν -από το 2015 και μετά- με 56,22% και σε ετήσια βάση με 54,34%.

Ακόμη, η θετική του πορεία του ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης ανακόπηκε. καθώς σε ετήσια βάση έχουμε το 2018 2.542 θέσεις απασχόλησης λιγότερες σε σχέση με το 2017.
Επισημαίνεται, ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, ξεκίνησε από το 2013 και οφείλεται στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που συντελέστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά στην αγορά εργασίας. Δυστυχώς, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας το 2015, μοιραία, ανέτρεψε αυτή τη θετική πορεία με αποτέλεσμα η αποκλιμάκωση της ανεργίας να συντελείται σήμερα με:

1. Χαμηλούς ρυθμούς, καθώς η ανεργία αναμένεται να κλείσει για το 2018 σε ποσοστό τουλάχιστον 19%, ενώ θα έπρεπε να κλείσει, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), στο 15%.
2. Ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κάτι που επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ από την 1/1/2015. Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης επικρατούν πλήρως της πλήρους απασχόλησης.
3. Χαμηλούς μισθούς, κάτι που επιβεβαιώνεται αφενός από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ όπου 1 στους 3 εργαζόμενους αμείβεται με μισθό 319 ευρώ και αφετέρου από την έκθεση του ILO που έδειξε ότι στη χώρα μας το 2017 οι μισθοί μειώθηκαν κατά 3,5% η οποία είναι και η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη. Αντίθετα το 2014 είχαμε αύξηση μισθών κατά 1,9%.
4. Διαρροή στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων νέων (brain drain), φαινόμενο που εντάθηκε τα 5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


Σχολιάστε εδώ