Γ. Παπαγιαννόπουλος: Τι είπαν ανάμεσα στα άλλα Μέρκελ και Τσίπρας…
Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα,
Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής
του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
e-mail: [email protected]
«Έχουμε τη θέληση αλλά και τη δύναμη να λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό ως απάντηση στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης» (Τσίπρας).
«Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις –χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου– είναι εφικτές» (Τσίπρας).
«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα, που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία ‘‘Βόρεια Μακεδονία’’ δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον έλληνα πρωθυπουργό, γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η ‘‘Βόρεια Μακεδονία’’, αλλά όλη η Ευρώπη… Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας της ‘‘Βόρειας Μακεδονίας’’ και της Ευρώπης. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα, αλλά δεν νομίζω ότι θα επηρεάσω» (Μέρκελ).
Και τι απαντάμε εμείς:
Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών κατέφθασε στη χώρα μας η καγκελάριος Μέρκελ, υψηλός τοποτηρητής της αποικίας χρέους, για να εκφράσει τη στήριξή της τόσο στη Συμφωνία όσο και στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.
Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, πέραν της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, που αποτελεί πηγή αλυτρωτισμού, η ελληνική πλευρά παραχώρησε (αναγνώρισε), πέραν κάθε ακραίας επιδίωξης των Σκοπιανών, «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική εθνότητα», υπονομεύοντας έτσι μακροπρόθεσμα την ίδια την ακεραιότητα της Ελλάδας.
«Προκειμένου να μην παραχωρηθούν τα παραπάνω και όσα άλλα ανιστόρητα και επικίνδυνα περιλαμβάνονται στη Συμφωνία αυτή, αρμόδιος να αποφασίσει και να απαντήσει είναι μόνο ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και όχι μια παραπαίουσα κυβέρνηση.
Στο όνομα της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας, απαιτούμε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44 παρ. 2 του Συντάγματος, για την έγκριση ή όχι της εν λόγω Συμφωνίας» (από ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας 14ης Μάη»).