Το φακελάκι όσο το βάρος του μωρού!
Απίστευτο;
Κάθε άλλο… Ίσως να το επιβάλλει η εξέλιξη της οικονομίας… Για το φακελάκι που ζητάνε οι γιατροί ο λόγος. Οι γιατροί κάθε ειδικότητας, όπως π.χ. οι γυναικολόγοι…
Το επιβεβαιώνει ένας ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Σταύρος Αναγνωστόπουλος. Την ιστορία την καταγράφει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» με τίτλο «Το φακελάκι της ντροπής». Και ελπίζουμε να ενοχλήσει κάποιον Εισαγγελέα και να παρέμβει… Όπως και οι συνδικαλιστές του χώρου της Υγείας… Η ιστορία έχει ως εξής:
«Σάββατο 22/12, περίπου 12 το μεσημέρι. Βρίσκομαι στο σαλονάκι του 4ου ορόφου κρατικού νοσοκομείου περιμένοντας με την αδελφή μου κάποια αποτελέσματα εξετάσεων. Πλάι μου κάθεται ένας φτωχός, μεροκαματιάρης άνθρωπος από την επαρχία, ο οποίος ήταν εκεί με τη γυναικαδέλφη του, αγωνιώντας για τη γυναίκα του που βρισκόταν στην Εντατική έπειτα από σοβαρότατη επιπλοκή τοκετού (αφαίρεση μήτρας). Τον ρώτησα από περιέργεια τι συνέβη και πώς. Και μου διηγήθηκε την εξής απίστευτη ιστορία.
Ο άνθρωπος αυτός, κ. Χ, από επαρχιακή πόλη, αναζήτησε νοσοκομείο και γιατρό στην Αθήνα για να γεννήσει η γυναίκα του, που αντιμετώπιζε προβλήματα εγκυμοσύνης. Δεν ζήτησα να μάθω πώς επέλεξε τον συγκεκριμένο γιατρό, διευθυντή κλινικής σε κρατικό νοσοκομείο. Εκείνο όμως που μου είπε ήταν ότι ο γιατρός τού ζήτησε προκαταβολικά 1.000 ευρώ για την εισαγωγή και μετά τον τοκετό ένα ποσό ίσο με ‘‘τα κιλά του νεογέννητου’’.
Έμεινα εμβρόντητος από τον ομολογουμένως πρωτότυπο τρόπο καθορισμού του ποσού για το ‘‘φακελάκι’’! Το μωρό γεννήθηκε 2,1 κιλά και ο κ. Χ ήταν μάλλον ευχαριστημένος, θεωρώντας ότι το επιπλέον ‘‘φακελάκι’’ θα του κόστιζε 2×100 = 200 ευρώ, μέχρι που ο γιατρός τού έκανε σαφές ότι δεν παίζει με πενταροδεκάρες και εννοούσε το βάρος του μωρού σε χιλιάρικα – 2.000 ευρώ! Ο κ. Χ αντέδρασε κάπως αλλά τελικά συμφώνησε, δεδομένου ότι υπήρξαν σοβαρές επιπλοκές στη γέννηση, οπότε αναγκάστηκαν να κρατήσουν τη σύζυγό του στην Εντατική για κάποιες ημέρες. Προσπάθησα να τον πείσω να καταγγείλει το συμβάν στην αστυνομία, αλλά ο κ. Χ ούτε που το συζήτησε, φοβούμενος για τυχόν επιπτώσεις στη φροντίδα της συζύγου του.
Ενώ γινόταν η σχετική συζήτηση, βλέπω τον κ. Χ και τη γυναικαδέλφη του να σηκώνονται και να αρχίζουν να συνομιλούν με αγωνία με κάποιον, ο οποίος μόλις είχε εμφανιστεί στο σαλονάκι αναμονής».
Φωτό: enikonomia.gr