Ψάχνουν για ρόλο  πολιτευτές της ΝΔ

Ψάχνουν για ρόλο πολιτευτές της ΝΔ

-Ποιος κινεί τα νήματα

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται στις παρυφές της Νέας Δημοκρατίας τόσο από πολιτικούς φορείς όσο και από μεμονωμένα πρόσωπα με φό­ντο τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Επαφές, συναντήσεις και διεργασίες στο παρασκήνιο, αλλά όχι μόνο, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα με στόχο τη διαμόρφωση των αναγκαίων συμμαχιών που θα τους δώσουν προοπτική στο όραμα για είσοδο στη Βουλή. Όλα αυτά οδηγούν σε δύο βασικά συμπεράσματα: Πρώτον, η κατάσταση στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς παραμένει ρευστή και, δεύτερον, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί μέχρι αυτήν τη στιγμή να προσεγγίσει τη συγκεκριμένη μερίδα δεξιών ψηφοφόρων που αποστασιοποιήθηκαν από την παράταξη μετά το 2009.

Η προ ημερών σύναξη ορισμένων στελεχών που κατείχαν κυβερνητικές θέσεις επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή πυροδότησε διάφορα σενάρια και προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις, ενώ σκοπίμως κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν το γεγονός με τον πρώην πρωθυπουργό.

Στη σύναξη είχαν πάρει μέρος οι Χρ. Μαρκογιαννάκης, Σ. Τσιτουρίδης, Χρ. Ζώης, Σπ. Σπηλιωτόπουλος και Β. Αντώναρος, ενώ το μήνυμα που εστάλη προς κάθε κατεύθυνση ήταν ότι ανησυχούν για την πορεία της χώρας. Χωρίς να είναι σαφές τίνος ήταν η πρωτοβουλία, από αρκετούς ερμηνεύτηκε ως αντιμητσοτακική κίνηση, δεδομένου ότι οι περισσότεροι εξ αυτών (Αντώναρος, Μαρκογιαννάκης κ.ά.) έχουν κακές, αν όχι εχθρικές σχέσεις με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. «Η θέση μου είναι αμετακίνητη στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας και στην αυτοδυναμία της», διευκρίνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, παίρνοντας έτσι σαφείς αποστάσεις από τα σενάρια ότι οι παραπάνω προσανατολίζονται στη δημιουργία νέου κόμματος.

Ποια είναι η αλήθεια; Ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων στη σύναξη εξέφρασαν την πρόθεση να ιδρυθεί νέος πολιτικός φορέας με στόχο να συσπειρώσει τους… απογοητευμένους από τον Κυρ. Μητσοτάκη δεξιούς – κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Και επειδή το εγχείρημα των εθνικών εκλογών είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, ειδικά αν αυτές διεξαχθούν τον Μάιο, στο τραπέζι έπεσε και πρόταση για την κάθοδο στις ευρωεκλογές.

Σε αντίθεση με τις εθνικές, στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οικονομικό κόστος είναι περιορισμένο και, το κυριότερο, δεν κατεβάζουν συνδυασμούς σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Χέρι χέρι Καρατζαφέρης – Δ. Καμμένος
Σε καταρχήν συμφωνία για κοινή κάθοδο στις εθνικές εκλογές έχουν έρθει Γ. Καρατζαφέρης και Δ. Καμμένος. Σε δηλώσεις του ο πρώτος ανέφερε ότι είναι οριστική η απόφασή του να κατέβει στις εκλογές, χωρίς ωστόσο να μιλήσει για συμμαχίες ή συνεργασία με άλλο πολιτικό φορέα. Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Δ. Καμμένος είπε ότι «ΛΑΟΣ και Δύναμη Ελληνισμού θα συμπορευθούν στις επόμενες εκλογές».

Το σκεπτικό που επικρατεί είναι ότι μία συμμαχία δυνάμεων έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες πιάσει το όριο (3%) για την είσοδο στη Βουλή. Η προσπάθεια να συ­μπράξουν όλα τα μικρά κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ναυάγησε γιατί δεν τα βρήκαν μεταξύ τους.


Σχολιάστε εδώ