Προχωράνε στην κατάσχεση κάθε τουριστικής γης στη Χειμάρρα που ανήκει σε Έλληνα…
Με την Αθήνα να σιωπά…
Διαβάσαμε με προσοχή άρθρο του προέδρου του ΚΕΑΔ στην Αλβανία Βαγγέλη Ντούλε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα, όπως είναι η «δημογραφική αποψίλωση, το εκπαιδευτικό, η θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά, η πολιτική εκπροσώπηση κ.ά.», με πρώτο στη λίστα φυσικά το ιδιοκτησιακό, το οποίο κατ’ ευφημισμόν αναφέρεται ως τέτοιο, καθώς πρακτικά δεν είναι τίποτε περισσότερο από τη συστηματική προσπάθεια του αλβανικού κράτους να υφαρπάξει τις ελληνικές περιουσίες.
Ο κ. Ντούλες καταγγέλλει, εκτός των άλλων, ότι ειδικά στη Χειμάρρα «παράλληλα με την απάρνηση της ελληνικής εθνικότητας και την παντελή έλλειψη σεβασμού των στοιχειωδών μειονοτικών δικαιωμάτων των κατοίκων της περιοχής, η μη αναγνώριση και η παντοιοτρόπως παρεμπόδιση εγγραφής των περιουσιών τους στο υποθηκοφυλακείο, υπήρξε το έτερο βασικό γνώρισμα του τρόπου αντιμετώπισης των Χειμαρριωτών από τις αλβανικές κυβερνήσεις σ’ όλο το διάστημα μετά το 1991». Αυτά στο παρελθόν. Γιατί με τη διακυβέρνηση Ράμα από το 2013 και μετά υπάρχει συστηματική στοχοποίηση της ελληνικής μειονότητας, ειδικά στη Χειμάρρα…
Η νέα διοικητική διαίρεση, που αλλοίωσε την πληθυσμιακή σύνθεση του δήμου αλλά και τη γεωγραφική συνέχειά του, οι παρεμβάσεις στις δημοτικές εκλογές του 2015 και τα σχέδια αστικής ανάπλασης και τουριστικής ανάπτυξης, με αποκορύφωμα την απόφαση 708 του Υπουργικού Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2018, που μεταβιβάζει στο κράτος συνολικά παράκτιες εκτάσεις 13.500 στρεμμάτων, οι οποίες ανήκουν στην πλειονότητά τους σε ιδιώτες και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ουσιαστικά αποτελεί το τελευταίο βήμα για την κατάσχεση κάθε τουριστικής γης στη Χειμάρρα που ανήκει σε Έλληνες.
Ο κ. Ντούλες, που έχει συνεργασθεί με τον κ. Ράμα και τώρα έχει εκλεγεί με την αντιπολίτευση, καταλήγει ως εξής στο ενδιαφέρον άρθρο του:
«Με την απόφαση αυτή το ποτήρι ξεχειλίζει. Ενδεχόμενη υλοποίησή της θέτει εν αμφιβόλω την ίδια την επιβίωση των Χειμαρριωτών στις πατρογονικές τους εστίες. Είναι επιβεβλημένη η συστράτευση των πάντων: των κατοίκων, των πολιτικών τους εκπροσώπων, των Ενώσεων Χειμαρριωτών ανά τον κόσμο και κυρίως στις ΗΠΑ, του ελληνικού κράτους και μέσω αυτού της ΕΕ, στον αγώνα για την αποτροπή της υλοποίησης της απόφασης αυτής. Είναι ένας αγώνας ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της ελληνικής μειονότητας. Εάν χαθεί δεν θα υπάρξει αύριο».
Φωτό: apenadi.blogspot.com