Κανέναν δεν ανησυχεί το ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους;

Κανέναν δεν ανησυχεί το ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους;

Αυτή είναι η καλή πορεία της οικονομίας και η έξοδος από τα Μνημόνια…

-Κάθε μήνα τα χρέη ανεβαίνουν κατά 880 εκατ. ευρώ – Μέχρι και τον Νοέμβριο οι απλήρωτοι φόροι ήταν 7,93 δισ. ευρώ!

Η προσγείωση, μετά τις φιέστες, στη σκληρή πραγματικότητα παραμένει εφιαλτική… Οι… δοξασίες για την απελευθέρωση από τη μέγκενη των Μνημονίων δεν έχουν κανένα αντίκρισμα. Κάθε άλλη άποψη ή ισχυρισμός δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Κανείς δεν μπορεί να τους διαψεύσει. Ούτε καν η Ιθάκη… Και πιστοποιούν την τραγική κατάσταση στην οποία «ζουν» τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Κάθε μήνα οι απλήρωτοι φόροι ανεβαίνουν κατά 880 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο δεν πληρώθηκαν φόροι ύψους 801,2 εκατ. ευρώ. Και από την αρχή του 2018 μέχρι και τον Νοέμβριο ΜΟΝΟ οι απλήρωτοι φόροι ανέρχονταν σε 7,93 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για οφειλές από φόρους στο εισόδημα και στην περιουσία και από ΦΠΑ.

Τα χρέη των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων έχουν φτάσει στα 104,1 δισ. ευρώ και μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις ανέρχονται σε 185 δισ. ευρώ.

Ο αριθμός των φορολογουμένων που χρωστάνε στο Δημόσιο είναι 4.200.000. Δηλαδή, ένας στους δύο είναι στη… διάθεση της Εφορίας και της… Αστυνομίας. Ήδη εναντίον 1.162.736 φορολογουμένων έχουν ληφθεί μέτρα (κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών), που έχουν αποφέρει στο Δημόσιο Ταμείο 4,9 δισ. ευρώ, δηλαδή το 5,52% των 104,1 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι τσέπες των φορολογουμένων έχουν αδειάσει: Το 85% οφείλει λιγότερα από 3.000 ευρώ και δεν μπορεί να τα πληρώσει, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να του κατασχεθεί ο μισθός από την Εφορία.

Στα 104,1 δισ. ευρώ που είναι τα χρέη στην Εφορία πρέπει να προστεθούν και τα 33 δισ. ευρώ περίπου που είναι οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Και κάθε μήνα τα χρέη αυξάνονται, με αποτέλεσμα να μη φαίνεται φως στον ορίζοντα, ούτε καν κάποια ηλιαχτίδα. Και ο οφειλέτης αγωνιά μην του χτυπήσει την πόρτα ο δικαστικός κλητήρας για να του πει ότι το σπίτι του βγαίνει σε πλειστηριασμό…

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι: Όλη αυτή η κατάσταση δεν προβληματίζει την κυβέρνηση, τον υπουργό επί των εισπράξεων, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα; Δεν αναρωτιούνται γιατί 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν πληρώνουν τους φόρους τους με τις δόσεις που προβλέπουν οι ρυθμίσεις;

Προφανώς, δεν περνούν τους τοίχους του Μαξίμου και των αρμόδιων υπουργείων ο πόνος και η αγωνία της οικογένειας του οφειλέτη να κρατηθεί στη ζωή, να αντέξει μήπως και φανεί κάποια ελπίδα… Και από τις εισπράξεις του κάθε μαγαζιού προέχει να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, να πάρουν κάποια χρήματα έναντι, και οι προμηθευτές, για να μείνει ανοιχτό το μαγαζί μήπως και γυρίσει ο τροχός… Μέχρι τότε, η μόνη λύση που έχει η κυβέρνηση είναι αυτή που θα δίνει τη δυνατότητα στην οικογένεια να διατηρήσει το σπίτι της και στην επιχείρηση να μείνει ανοιχτή, κρατώντας ζωντανές θέσεις εργασίας σε όλο το μέτωπο της Αγοράς (προμηθευτές). Και ό,τι περισσεύει να πηγαίνει στην οφειλή…

Η άλλη λύση είναι το λουκέτο… Μόνο που θα χρειαστούν πάρα πολλές χιλιάδες, Αλέξη… Με νοικοκυριά στους δρόμους…

Φωτό: documentonews.gr


Σχολιάστε εδώ