Σε συλλαλητήριο κατεβαίνει η Εκκλησία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε συλλαλητήριο κατεβαίνει η Εκκλησία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Μαζεύουν υπογραφές οι Μητροπολίτες για έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας…

-Νέες φωτιές ανάβει ο Γαβρόγλου: Αποζημίωση, αντί για… επιδότηση, θα λέγεται η μισθοδοσία των ιερέων!

Σε διοργάνωση συλλαλητηρίου εν όψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή προχωρούν οι Μητροπολίτες, προκειμένου να εκφράσει η Εκκλησία την αντίθεσή της. Προς τούτο, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, οι Μητροπολίτες μαζεύουν υπογραφές –απαιτούνται 27– για έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας, όπου θα τεθεί το θέμα της διοργάνωσης πανελλαδικού συλλαλητηρίου κατά της ψήφισης της Συμφωνίας. Μεταξύ των Αρχιερέων που είναι υπέρ της έκτακτης σύγκλησης της Ιεραρχίας είναι και ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Στο μεταξύ, νέες φωτιές άναψε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά την δίωρη ενημέρωση (στην οποία ήταν παρών και ο γεν. γραμματέας της κυβέρνησης Ακρίτας Καϊδατζής) των μελών της Ιεράς Συνόδου για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο της υλοποίησης της «Συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου», ως προς τα τρία βασικά θέματα, που είναι η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, οι οργανικές θέσεις των ιερέων και η μισθοδοσία των κληρικών και των εκκλησιαστικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, τη μισθοδοσία των ιερέων, που αποτελεί δεσμευτική υποχρέωση του κράτους σε αντάλλαγμα της παραχώρησης μεγάλου μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας, την είχε… βαπτίσει ο υπουργός Παιδείας «επιδότηση», απαλείφοντας έτσι την υποχρέωση του κράτους.
Πρόταση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τον ιερό κλήρο, που έχει την απόλυτη στήριξη των Μητροπολιτών.

Τώρα τη… μεταβαπτίζει, από «μισθοδοσία» και «επιδότηση», σε «αποζημίωση»! Προσθέτει, μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου ότι «οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και θα διαγραφούν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών» και απλώς κάνει τη… χάρη να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στις 10.000 από 8.760 που είναι σήμερα.

Η αντίδραση της Επιτροπής της Εκκλησίας ήταν ότι «η πάγια θέση της Ιεραρχίας είναι ότι η Εκκλησία δεν συζητά τα περί αλλαγών στο μισθολογικό των ιερέων».


Σχολιάστε εδώ