Γ. Παπαγιαννόπουλος: Και ανατολικά και βόρεια
Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα,
Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής
του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
e-mail: [email protected]
Μπήκαμε στο 2019 με την ίδια ατζέντα του 2018 όσον αφορά τις εκκρεμότητες στην εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα, τη γεωπολιτική θέση της πατρίδας μας. Να αναφερθώ εν τάχει σε δύο από τα σημεία τριβής που τείνουν να καταστούν μόνιμα, δηλητηριάζουν τις σχέσεις της χώρας με τους γείτονές της και επιτείνουν μικροκομματικές εσωτερικές αντιπαραθέσεις.
1. Με τις απειλές για εισβολή στο Μανμπίτζ στη Βόρεια Συρία και τη μετακίνηση τουρκικών στρατευμάτων προς αυτήν την περιοχή, μετά την αναγγελία του Προέδρου Τραμπ για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, έχουμε αναβίωση του νεοοθωμανικού οράματος από την επεκτατική και αναθεωρητική Τουρκία. Έτσι, μετά το 2010 και τις ονειρώξεις του τότε ΥΠΕΞ Νταβούτογλου με τα περί νεοθωμανισμού, επανέρχονται οι τούρκικες κατακτητικές βλέψεις στην περιοχή, η βούληση για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, εις βάρος της Συρίας αυτήν τη φορά.
2. Η χώρα μας αποχαιρέτησε το 2018 και ήρθε το εκλογικό 2019 με ένα μείζον εθνικό θέμα, που αυτήν τη φορά αφορά τη σχέση μας βόρειο γείτονά μας, να βαίνει προς «επίλυση»: Με την επικύρωση της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της FYROM και εν συνεχεία από τη δική μας Βουλή. Από την κατάληξή της θα κριθούν καθοριστικά οι προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα (ο εθνομηδενισμός που διακατέχει τον ΣΥΡΙΖΑ δεν του επιτρέπει να καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί η εν λόγω Συμφωνία και κατ’ επέκταση το μέγεθος της εκλογικής ζημιάς για τον ίδιο – το τελευταίο βέβαια δεν μας αφορά). Την επιμονή της κυβέρνησης να υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών –παρά τις μαζικές αντιδράσεις και ενστάσεις– με περισσότερους από 151 βουλευτές επανέλαβε στις 2/1/19 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Εμείς, από την πλευρά μας, επαγρύπνηση, πρωτοβουλίες και –ενάντια στον κομματισμό και τον εφησυχασμό– δημοκρατική πατριωτική ενότητα.