Αρχηγός χωρίς βουλευτές ο Καμμένος!
Με ελιγμούς και διαδοχικές κυβιστήσεις τα τελευταία 24ωρα ο Π. Καμμένος επιχειρεί έναν τριπλό στόχο: Να μην εγκαταλείψει πρόωρα την εξουσία, να διατηρήσει τον έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, να διαφυλάξει ό,τι απέμεινε από το πολιτικό κεφάλαιο και την αξιοπιστία του.
Το ενδεχόμενο μιας τριπλής αποτυχίας φαντάζει κάτι περισσότερο από πιθανό αυτήν την ώρα. Ο κίνδυνος σταδιακής διάλυσης είναι προ των πυλών, ενώ η απώλεια επιπλέον δύο βουλευτών θα βγάλει τους ΑΝΕΛ από τον κοινοβουλευτικό χάρτη και τον πρόεδρό τους από το πάνελ των πολιτικών αρχηγών. Θα είναι αυτό η αρχή του τέλους, που θα γραφτεί το αργότερο στις εθνικές εκλογές.
Σε διάστημα συντομότερο της μίας εβδομάδας ο κ. Καμμένος διέγραψε μία μεγαλοπρεπή στροφή 180 μοιρών. Με αφορμή το ζήτημα των Σκοπίων ξεκίνησε με ένα βροντερό «Όχι», κηρύσσοντας ανένδοτο κατά της κυβέρνησης και του Αλ. Τσίπρα. Αυτός μεταφραζόταν σε τρεις κινήσεις: Αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό, απόσυρση των στελεχών από τα υπουργεία, καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Κατέληξε ωστόσο σε ένα «ναι μεν, αλλά» και την… υποστολή της σημαίας – «δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, εκτός και αν αυτή συνδεθεί με τη Συμφωνία με των Πρεσπών». Κατά τα λοιπά, όλα καλά με την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα ήταν η… επωδός των λεγομένων του.
Καθοριστικό ρόλο στην ολική αναστροφή του προέδρου των ΑΝΕΛ διαδραμάτισαν δύο γεγονότα: Πρώτον, η σκληρή στάση του Αλ. Τσίπρα, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι αν αποχωρήσει από την κυβέρνηση θα θέσει θέμα εμπιστοσύνης και θα του… πάρει δύο-τρεις βουλευτές! Και, δεύτερον, η αδυναμία (αποτυχία) του να ελέγξει τους βουλευτές και τα στελέχη του.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής –επανάληψη αυτής της Πέμπτης, που είχε αναβληθεί λόγω μη… απαρτίας– αποτέλεσε μια ψυχρολουσία για τον κ. Καμμένο. Το αίτημά του να τον εξουσιοδοτήσουν προκειμένου να ζητήσει από τον πρωθυπουργό την απόσυρση των στελεχών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση απορρίφθηκε χωρίς κανέναν έπαινο.
Αντίθετα συνοδεύτηκε από φωνές, γκρίνιες και σκληρή κριτική προς το πρόσωπό του για τη στρατηγική που ακολούθησε στο Σκοπιανό, η οποία οδήγησε το κόμμα σε αδιέξοδο, όπως υπογράμμισαν ορισμένοι εκ των βουλευτών. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο κ. Καμμένος αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση και να αποχωρήσει από την αίθουσα.
Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση υπήρξε μια καθαρή καταγραφή των δύο «στρατοπέδων» που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με τον κ. Καμμένο συμπαρατάσσονται δύο μόνο βουλευτές: Η Μ. Τσαρουχά – Κόλλια, που έχει δηλώσει ότι αν της ζητηθεί θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση και ο Κ. Κατσίκης. Στο απέναντι «στρατόπεδο» έχουν πάρει θέση οι Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλος, Β. Κόκκαλης και Κ. Ζουράρις, αν και όχι όλοι με ενιαία γραμμή σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο τελευταίος έχει πει ότι θα καταψηφίσει μεν τη
Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα στηρίξει την κυβέρνηση στην περίπτωση που τεθεί θέμα εμπιστοσύνης.
Απόδειξη της αδυναμίας του κ. Καμμένου να ελέγξει την ΚΟ αποτελεί και η εν γένει συμπεριφορά του βουλευτή Θ. Παπαχριστόπουλου, ο οποίος, αν και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος (θεσμική η θέση του), όχι μόνο διαφωνεί με την επίσημη θέση, αλλά επιπλέον διαπραγματεύεται στο παρασκήνιο τη… μεταγραφή του σε άλλο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ).
Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει τον κ. Καμμένο να θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τη Συμφωνία και να επιτρέπει στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αυτό θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για το κόμμα αλλά και το πολιτικό του μέλλον.