ΠτΔ προς Μέρκελ: Στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίξατε τη συνοχή της ΕΕ

ΠτΔ προς Μέρκελ: Στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίξατε τη συνοχή της ΕΕ

-«Νομικώς ενεργές οι ελληνικές απαιτήσεις» για γερμανικές αποζημιώσεις

«Οι Έλληνες απέδειξαν πόσο συνειδητοί Ευρωπαίοι είναι καταβάλλοντας βαρύ οικονομικό και κοινωνικό τίμημα, ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να τους αποδοθούν», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε την κ. Μέρκελ στη χώρα μας εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψή της στη χώρα μας. Κάνοντας μία αναδρομή στις ελληνογερμανικές σχέσεις παρατήρησε πως ήδη από το 2016 διαλύθηκαν κάποιες «παρανοήσεις για την αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ε.Ε. και στη ζώνη του ευρώ. Έπειτα από την άρση των παρανοήσεων του παρελθόντος, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η Γερμανία στήριξε πολλαπλώς την πορεία της Ελλάδας για την έξοδο από την περίοδο των μνημονίων». Σημείωσε ακόμη πως η στήριξη της Ελλάδας ήταν κάτι θετικό και για την ίδια τη Γερμανία και τόνωσε το ηγετικό προφίλ της καγκελαρίου. «Στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίξατε και στηρίζετε τη συνοχή της Ε.Ε. κα της Ευρωζώνης» υπογράμμισε.

«Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές και οι συνομιλίες σας με τον Πρωθυπουργό το απέδειξαν» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε ακόμη στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων τονίζοντας ότι οι ελληνικές απαιτήσεις είναι νομικώς ενεργές και θα διευθετηθούν στα διεθνή δικαστήρια. «Οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις από τα εγκλήματα της απάνθρωπης ναζιστικής κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, οφείλουμε δε να λύσουμε το σχετικό ζήτημα στο αρμόδιο Δικαιοδοτικό Forum και στην βάση του κοινού μας Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού» ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι έχουμε μπροστά μας μία κρίσιμη συγκυρία, τις ευρωεκλογές, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη  κινδυνεύει από μορφώματα του λαϊκισμού που βάλλουν κατά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε τρεις πυλώνες: α) τόνωση του πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας β) στήριξη της Ευρωζώνης γ) ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Πηγή+Φωτό: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ