Β. Κορκίδης: Βαρύς και ακριβός ήταν ο λογαριασμός του 2018
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ
Προέδρου Εμπορικού και Βιομηχανικού
Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ)
και Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής (ΠΕΣΑ)
Στον βωμό της λιτότητας κινήθηκε για άλλη μία χρονιά o βαρύς φορολογικός λογαριασμός του 2018, αλλά και πιο ακριβός σύμφωνα με τις απαιτήσεις των μνημονιακών δεσμεύσεων, βάσει των οποίων από τις αρχές του προηγούμενου έτους τέθηκαν σε εφαρμογή 12 πρόσθετα μέτρα.
Οι φορολογούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις που προσέγγισαν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 478 εκατ. ευρώ προήλθαν από την άμεση φορολογία και άλλα 473 εκατ. ευρώ από την έμμεση φορολογία, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, κυρίως από τις ρυθμίσεις χρεών.
Σε κάθε περίπτωση, οι εισπράξεις από την υπερφορολόγησή μας το 2018 κινήθηκαν πάνω από τους αρχικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και σε ταμειακή βάση έφτασαν τα 2,95 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άμεσοι φόροι ανήλθαν στα 20,8 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης ύψους 20,3 δισ. ευρώ, ενώ οι έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν και έφτασαν στα 27,4 δισ. ευρώ από τα 26,9 δισ. ευρώ. Από τα 73 δισ. ευρώ φορολογητέας ύλης, προερχόμενης από τη χρήση του 2017, εισπράχθηκαν σχεδόν 49 δισ. ευρώ από άμεσους και έμμεσους φόρους το φορολογικό έτος 2018, που αντιστοιχεί στο 67%. Τα 2/3 δηλαδή των δηλωθέντων εισοδημάτων πάνε σε φόρους, ενώ το ίδιο θα συμβεί το οικονομικό έτος 2019, όπου απαιτούνται 51 δισ. ευρώ φόροι από τα εκτιμώμενα 75 δισ. ευρώ φορολογητέας ύλης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την τελευταία ημέρα του έτους οι φορολογικές μας υποχρεώσεις ξεπέρασαν τα 2,9 δισ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων του Δεκεμβρίου τα 5,6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα ο λογαριασμός στην εφορία στις 31/12 ήταν 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας, παρά τη συνήθη παράταση έως 11/1, δόση ΕΝΦΙΑ 600 εκατ. ευρώ, τελευταία δόση φόρου επιχειρήσεων 500 εκατ. ευρώ, απόδοση ΦΠΑ 700 εκατ. ευρώ, συν τις μηνιαίες καταβολές ρυθμίσεων σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία.
Κατά την άποψη μου, η μεγάλη αγωνία των φορολογούμενων όλη τη χρονιά που πέρασε ήταν εάν θα καταφέρναμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις και σε μια σειρά οικονομικών βαρών που έχουν κληθεί να σηκώσουν όλοι οι έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια. Γεγονός άλλωστε που αποτυπώθηκε από την έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο στα 103 δισ. ευρώ, με τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ επιπλέον το 2018, που πιστοποιούν την κόπωση όλων των φορολογουμένων.
Αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, πρέπει να επισημάνουμε ότι ως το 2018 οι προσφυγές στον νόμο ανέρχονταν στις περίπου 200.000 και από αυτές είχαν εκδικασθεί περίπου οι 60.000, από τις οποίες το 65% έχουν ρυθμιστεί και το 35% έχουν απορριφθεί, ενώ οι εκκρεμείς 135.639 είναι ακόμα πολλές. Ως εκ τούτου, η επέκταση του νόμου για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό για οφειλές που δημιουργήθηκαν το 2018 κρίνεται απαραίτητη, μαζί με τις επτά αλλαγές που δρομολογούνται για το 2019.
Κάποτε η συνέπεια καταβολής βεβαιωμένων φόρων για φυσικά και νομικά πρόσωπα ήταν δεδομένη και ο βασικός κανόνας του υγιούς επιχειρείν, σήμερα όμως αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Αποδεδειγμένα η υπερφορολόγηση έχει αυξήσει τη φοροαδυναμία, αφού 4,3 εκατ. φορολογούμενοι είναι οφειλέτες του Δημοσίου.
Σύμφωνα με το Ευρωβάρομετρο, η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, που δηλώνουν οι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, το 2018 ήταν κακή για το 61% και καλή μόνο για το 39%.
Κλείνοντας τον λογαριασμό του 2018, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι τα έσοδα, οι φόροι και τα χρέη αυξήθηκαν δυσανάλογα.
Χρόνια πολλά, καλή χρονιά!