Μέρκελ: Καλή λύση το «Βόρεια Μακεδονία» – Δεν θα επηρεάσω τον Μητσοτάκη
Αλ. Τσίπρας: Κλείνει ένας κύκλος κι ανοίγει άλλος πιο αισιόδοξος
– «Δεν ξεχνάμε τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο»
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ στο μέγαρο Μαξίμου η οποία είχε διάρκεια περίπου δύο ωρών.
Στις κοινές δηλώσεις τους ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκαν στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία αποτέλεσε, ως φαίνεται ένα από τα κύρια σημεία συζήτησής τους.
Τσίπρας: «Το πιο σημαντικό ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα, στην Ελλάδα του αυταρχικού Γερμανού και στην Γερμανία του τεμπέλη Ελληνα»
Τσίπρας: Εξερχόμαστε οριστικά από την κρίση
Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά όμως, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους.
O πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα είναι πρωταθλητής σε μείωση ανεργίας αλλά και σε μεταρρυθμίσεις που έχουν πλέον την συναίνεση της κοινωνίας γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι δίνουν προοπτική.
«Οι σχέσεις των δυο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά, υπήρξαν δύσκολες στιγμές που με πολύ προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας. «Το πιο σημαντικό ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα, στην Ελλάδα του αυταρχικού Γερμανού και στην Γερμανία του τεμπέλη Ελληνα».
«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά όμως, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους».
Οχι μια Ευρώπη “αλά κάρτ”
«Συμφωνήσαμε με την κ. Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος. Μιας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με χώρες προέλευσης και διέλευσης».
«Συνομιλήσαμε για τα Βαλκάνια και την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη για το μέλλον της περιοχής. Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή & την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία-μοντέλο που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις είναι εφικτές».
Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε περιβάλλον έντασης & παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών της ΕΕ…
«Στο πνεύμα των Συμπερασμάτων της ΕΕ του Μαρτίου, τονίσαμε τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, από τη γειτονική χώρα. Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε περιβάλλον έντασης & παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών της ΕΕ». Όπως ανέφερε π πρωθυπουργός «τονίσαμε (με την κα Μέρκελ) τη σημασία που έχει η συνεργασία με την Τουρκία τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Εξέφρασα την στήριξή μου στην διατήρηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, προς όφελος του λαού της, όσο και της ευρύτερης περιοχής.
H Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ το 2020
Μέρκελ: Η Ελλάδα πέρασε δύσκολα μέσα από τα προγράμματα
Η Γερμανίδα Καγκελάριος παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα πέρασε δύσκολα μέσα από τα προγράμματα. Η Γερμανία προσέφερε στήριξη, αλλά κυρίως οι Ελληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Προέρχομαι από εκλογική περιφέρεια που είχαμε μετά την επανένωση πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας και ξέρω τι λέω, συμπλήρωσε.
«Χαίρομαι που έχει αλλάξει τόσο η κατάσταση και η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα προγράμματα. Δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά είναι το τέλος μιας κατάστασης. Αυτό είναι μια πολύ καλή είδηση».
Από τη λύση του ονοματολογικού δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη
Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε λόγο για μια «ιστορική εκκρεμότητα» η οποία με την συμφωνία αυτή και την την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως αποκάλεσε την πΓΔΜ, «για όλους εμάς δημιουργείται σαφήνεια και ανοίγει ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αλλά αυτή η συμφωνία είναι καλή και για την Ελλάδα» όπως είπε.
«Είμαι ευγνώμων στον Αλ.Τσίπρα που προσπάθησε να βρει λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Δημιουργείται σαφήνεια και δίνεται η ευκαιρία στην Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος της ΕΕ. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γι΄αυτό το τόσο αποφασιστικό βήμα, που δεν θα ωφελήσει μόνο την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αλλά όλους μας».
Απορρίπτει τα σενάρια περί συναλλαγής η Μέρκελ
«Με αιφνιδιάζει που πρέπει να αναφερθώ σε κάτι τέτοιο», σχολίασε η καγκελάριος τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το Ονοματολογικό και το ζήτημα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων», απαντώντας σε ερώτηση για την στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα περί συναλλαγής.
Οικονομία – Μεταρρυθμίσεις – Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας
«Θα συναντήσω αύριο ανθρώπους της κοινωνίας και της οικονομίας. Είναι γνωστό ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Μας ευχαριστεί που θα είμαστε η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ και θα αναπτύξουμε με τον τρόπο αυτό νέες σχέσεις. Με τα 4 εκατομμύρια τουριστών μόνο φέτος, δημιουργούν στενό δεσμό».
Η επίσκεψη μου έχει τον σκοπό ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να χρηματοδοτήσει την κατάσταση από τις αγορές και να μειωθεί η ανεργία
«Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της και εκπονούμε μια ευρωπαϊκη ατζέντα και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνουν εμπιστοσύνη» ανέφερε.
Προσφυγικό: «Η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλαμε όπως οι επιστροφές. Θα εργασθούμε με την Ελλάδα για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας». «Συμφωνήσαμε σήμερα ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από τη Συρία αλλά από άλλες χώρες δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους στήριξης».