Η μάχη των ασφαλιστικών μέτρων για το 2% του ΕΔΟΕΑΠ
Σε λίγες μέρες η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες θα βρεθούν και πάλι στα δικαστήρια, όπου και θα εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της ΕΙΤΗΣΕΕ ενάντια στην εισφορά του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ. Πρόκειται για την αίτηση αναστολής των ιδιοκτητών ιδιωτικής τηλεόρασης που μετέχουν με εκπρόσωπό τους στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ αλλά έχουν καταθέσει προσφυγή ενάντια στην εισφορά, την οποία συμφώνησαν το καλοκαίρι του 2017 με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο και τις ηγεσίες ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ.
Και ενώ η εκδίκαση των συνολικά 52 κύριων προσφυγών από τις εργοδοτικές οργανώσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αναβληθεί για τις 3 Ιουνίου, στην ενισχυμένη επταμελή σύνθεση του ανώτατου δικαστηρίου, αναμένεται η δίκη της αίτησης αναστολής από την ΕΙΤΗΣΕΕ.
Όπως είχε ενημερώσει ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Σταύρος Καπάκος, συνολικά έχουν κατατεθεί 19 αιτήσεις αναστολής, ενώ οι 18 από αυτές έχουν απορριφθεί. Εν όψει της εκδίκασης αυτής, η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ έχει προτείνει και οι συνδικαλιστικές Ενώσεις έχουν αποδεχθεί την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, πιθανώς και την επόμενη εβδομάδα.
Αλλαγή του νόμου απαιτεί η ΕΙΤΗΣΕΕ
Νέες απαιτήσεις των ιδιοκτητών της ιδιωτικής τηλεόρασης κρύβονται πίσω από την προσφυγή ενάντια στην εισφορά του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας εν κρυπτώ τον περασμένο Ιούνιο η ΕΙΤΗΣΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η προσφυγή της ΕΙΤΗΣΕΕ, της μόνης εργοδοτικής Ένωσης που συμφώνησε για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ταμείο των ΜΜΕ, έβαλε τους όρους της και κατάφερε να εξασφαλίσει μία θέση στο ΔΣ του Ταμείου αλλά και την άσκηση βέτο για τις δαπάνες καθώς και τον όρο για τη φερεγγυότητα του Ταμείου, σχετίζεται με τον στόχο της να αλλάξει το καθεστώς του 2%.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες τηλεόρασης ζητούν να υπολογίζεται η εισφορά του 2% επί των κερδών της κάθε εταιρείας ΜΜΕ και όχι επί του τζίρου, μια απαίτηση που βρίσκει σύμφωνους όλους τους εργοδότες που έχουν επίσης προσφύγει στο ΣτΕ. Επίσης ζητούν τη μείωση του ποσοστού από 2% που ορίζει ο νόμος στο 1%! Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο ΕΔΟΕΑΠ δεν θα έχει έσοδα, αφού οι περισσότερες εταιρείες ΜΜΕ –πλην της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ– παρουσιάζουν ζημίες και όχι κέρδη! Για αυτές τις εταιρείες προτείνεται η μείωση του ποσοστού στο 1%. Το σχέδιο των ιδιοκτητών τηλεόρασης πλέον έχει πλήρως αποκαλυφθεί και οι συνδικαλιστικές Ενώσεις που είχαν συμμαχήσει μαζί τους από το καλοκαίρι του 2017 είναι στριμωγμένες. Από τα οικονομικά στοιχεία προκύπτει πως ο ΕΔΟΕΑΠ μπορεί να λειτουργήσει πλήρως και στους δύο τομείς του, την υγεία και την επικούρηση μόνο με την εισφορά του 2%, σε διαφορετική περίπτωση θα είναι ζημιογόνος.