Μάρτιν Τζούρντα: 31,240 δισ. ευρώ χάθηκαν και θα τα πληρώσει το κορόιδο, ο ελληνικός λαός!

Μάρτιν Τζούρντα: 31,240 δισ. ευρώ χάθηκαν και θα τα πληρώσει το κορόιδο, ο ελληνικός λαός!

Βόμβα ρίχνει ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μάρτιν Τζούρντα

-Έχουν μείνει μόλις 760 εκατ. από τα 32 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Απίστευτο, δυστυχώς όμως απόλυτα αληθινό. Πήγαν στον βρόντο 31,240 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα τα πληρώσει –ποιος άλλος;– το μόνιμο κορόιδο, ο «λαουτζίκος», όπως συμβαίνει πάντα. Για τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς πέρα βρέχει…

Τα 32 δισ. ευρώ που είχαν δαπανηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχουν γίνει σήμερα μόλις 760 εκατ. ευρώ! Ποιος το λέει; Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μάρτιν Τζούρντα στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» στην Ευγενία Τζώρτζη:

«Το Ταμείο έχει επενδύσει 32,5 δισ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και στα μεταβατικά σχήματα που δημιουργήθηκαν. Έχουν επενδυθεί επίσης 13,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργήθηκε κατά τη διάσωση μικρότερων τραπεζών. Έτσι, έχουμε ένα σύνολο 45 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ΑΝΑΚΤΗΘΕΙ περί τα 3,5 δισ. ευρώ με τη μορφή των warrants, των Cocos ή προμηθειών που οι τράπεζες κατέβαλαν, ενώ στα 656 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα έσοδα από τις ρευστοποιήσεις», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ και προσθέτει:

«Ακόμη και αν απομονώσουμε τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ περίπου. Είναι λοιπόν σαφές ότι η σημερινή κεφαλαιοποίηση της επένδυσης του ΤΧΣ έχει συρρικνωθεί περίπου στα 760 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί μόλις στο 5% της συνολικής επνδυσης μέχρι σήμερα»!

Από τη συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ προκύπτει ότι έχει πάρα πολλές ενστάσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα.

Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, και το θέμα της κερδοφορίας του τραπεζικού συστήματος, με τον μέσο όρο απόδοσης κεφαλαίων (ROE) στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα να είναι κοντά στο 6%, στην Πορτογαλία κοντά στο 2,5% και στην Ελλάδα αρνητικός. «Οι ελληνικές τράπεζες είναι ανάγκη να επανεξετάσουν το λειτουργικό τους μοντέλο και τη δομή του κόστους τους», τονίζει ο Μάρτιν Τζούρντα.

Φωτό: mononews.gr


Σχολιάστε εδώ