Έκθεση Φωτογραφίας: «O Δρόμος του Φωτός και της Ελπίδας -Το ταξίδι του Ελληνισμού στην Ιαπωνία»
Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Ινστιτούτο Φωτογραφικής Βιομηχανίας Ιαπωνίας (JCII), συνδιοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «O Δρόμος του Φωτός και της Ελπίδας – Το ταξίδι του Ελληνισμού στην Ιαπωνία» της Miro Ito.
Με την έκθεση αυτή ανοίγει η αυλαία μιας σειράς εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 120ης Επετείου των Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας- Ιαπωνίας (1899-2019).Πρόκειται για μια σπάνια συλλογή από 46 φωτογραφίες αγαλμάτων και άλλων πολιτιστικών θησαυρών που βρίσκονται στο βουδιστικό ναό Tōdaiji και το σιντοϊστικό ιερό Kasuga-Taisha, Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, στη Νάρα – αρχαία πρωτεύουσα της Ιαπωνίας και το ανατολικότερο άκρο του Δρόμου του Μεταξιού – που είναι επηρεασμένα από τον ελληνιστικό πολιτισμό.
Τα έργα της φωτογράφου-καλλιτέχνιδος με παγκόσμια δραστηριότητα Miro Ito, υποδέχονται τους επισκέπτες εκπέμποντας μια ήρεμη, ωστόσο εντυπωσιακή δύναμη. Το πνεύμα του Ελληνισμού που διαδόθηκε στην Ιαπωνία μέσω του δρόμου του μεταξιού και κατοικεί στα αγάλματα του Βούδα ως σύμβολα του ιαπωνικού πολιτισμού, αποτυπωμένο στα φωτογραφικά έργα της έκθεσης από διαφορετικές οπτικές γωνίες, προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα.
Λίγα λόγια για την Miro Ito
Καλλιτέχνης & συγγραφέας
Ιδρυτής του Media Art League
Η Miro Ito έχει ασχοληθεί με τα ΜΜΕ και με project τέχνης ως παραγωγός, διευθυντής αλλά και δημιουργός, έχοντας την καλλιτεχνική φιλοδοξία να προάγει, με δική της πρωτοβουλία, την ειρήνη και την κατανόηση μέσω του οργανισμού Media Art League.
Η παρούσα περιοδεύουσα σειρά εκθέσεων με τίτλο «O Δρόμος του Φωτός και της Ελπίδας» είναι η κορύφωση μιας προσπάθειας πολλών ετών. Με θέμα την «Παγκόσμια κληρονομιά ζωής και προσευχής» εργάστηκε για να προωθήσει την ιδέα τής αρχαίας Ιαπωνικής / Ασιατικής / Ευρασιατικής πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης που διατηρείται στην Ιαπωνία ως μήνυμα παντοτινής ειρήνης – εστιάζοντας στη βαθιά πνευματική πλευρά της υλικής και άυλης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, για την οποία, από το 2003 έχει εκπονήσει φωτογραφική / κινηματογραφική καταγραφή, ερευνητική μελέτη καθώς και συγγραφή έργου, στην Ιαπωνία (με επίκεντρο τη Νάρα).
Στα τέλη του 2010 στο πλαίσιο της έκθεση της Road of light: Ancient Route of Prayer and Dedicatory Arts in Asia προβλήθηκαν δύο ταινίες της μικρού μήκους, κατά τη διάρκεια της Canon EXPO 2010 (Tokyo) και των επίσημων επετειακών εκδηλώσεων για τα 1300 χρόνια από την ανακήρυξη της πόλης Nara σε αυτοκρατορική πρωτεύουσα.
Το 2007-2008, η έκθεση «Men at Dance – From Noh to Butoh: Japanese Performing Arts, Past and Present» έλαβε χώρα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Παραστατικών Τεχνών της Νέας Υόρκης (Lincoln Center) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Butoh Ν.Υ. 2007. 10 χρόνια αργότερα, η έκθεση με τίτλο «Signs of the Intangible» εμπλουτίστηκε με προβολές παρουσιάζοντας την προέλευση της παράδοσης των παραστατικών τεχνών που διατηρείται εδώ και 14 αιώνες στην Ιαπωνία με παραστάσεις – αφιερώματα στο Gigaku, στο Bugaku έως το Noh, ακόμα και σε σύγχρονους χορούς όπως το Butoh.
Έχει σπουδάσει στην Ιαπωνία (Ιστορία Καλών Τεχνών και Αισθητική-Keio University) και στη Γερμανία (Εφαρμοσμένη Τέχνη και Σχεδιασμός Επικοινωνίας -Gesamthochschule Essen). Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε σημαντικά projects τέχνης, εκδόσεων, διαφήμισης, ντοκιμαντέρ, ψηφιακής τέχνης, ταινίες μικρού μήκους. Το προφίλ και η δουλειά της Ito έχουν προβληθεί σε γνωστά περιοδικά της Γερμανίας, ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Το φωτογραφικό περιοδικό Petersen’s Photographic (ΗΠΑ) την έχει περιγράψει ως «μια ζωγράφο του φωτός».
Βλέποντας μια από τις μορφές της να κοσμεί την επίσημη αφίσα της Μπιενάλε Βενετίας 2006 / Καλλιτεχνική Κατηγορία Χορού, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η δουλειά της Ito έχει διεθνή απήχηση και, ξεπερνώντας τα όρια μεταξύ φύλων, πολιτισμών και ειδών τέχνης, αποτελεί τη δική της πνευματική και καλλιτεχνική αναζήτησης σε Γερμανία, Ιαπωνία και ΗΠΑ.
Η Ito έχει διακριθεί και ως συγγραφέας. Έχει συγγράψει/εκδώσει οκτώ βιβλία, μεταξύ των οποίων και ένα φωτογραφικό δοκίμιο με αρχαίες τελετουργίες από τους πιο αντιπροσωπευτικούς ναούς και ιερά της πόλης Nara (Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομία της UNESCO) με τίτλο “Kokoro–no–Sumika–Nara: Inochi–no–Kongen–Narumoto–to–no–Deai (σημ.: Συνάντηση με τις βασικές αρχές της ζωής στη Νάρα), εκδόσεις Random House Kodansha το 2010.
Σήμερα δραστηριοποιείται ευρύτερα στη Β. Αμερική, καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επίσημη σελίδα: http://mediaartleague.org/en
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Διάρκεια έκθεσης: 15 – 28 Ιανουαρίου 2019
Είσοδος: 4 Ευρώ
Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα & Τετάρτη έως Κυριακή, 8:30 – 15:30 (Τρίτη κλειστά)
Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο
Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα
Τηλ.: 213 213 9570
www.byzantinemuseum.gr