Στην κόψη του ξυραφιού το Ποτάμι

Στην κόψη του ξυραφιού το Ποτάμι

Ποιοι δεν θα ψηφίσουν τις Πρέσπες

-Κινδυνεύει ο Θεοδωράκης να χάσει το προνόμιο να μιλάει ως αρχηγός κόμματος

Σε νάρκη στα θεμέλια του Ποταμιού ενδέχεται να εξελιχθεί το ζήτημα των Σκοπίων καθώς ο κίνδυνος μιας ρήξης είναι πλέον κάτι περισσότερο από ορατός. Το μέλλον του κόμματος προδιαγράφεται σκοτεινό και αβέβαιο και είναι άγνωστο αν θα καταφέρει να φτάσει ακέραιο (ό,τι έχει απομείνει δηλαδή…) ως τις εθνικές εκλογές.

Μπορεί ο Στ. Θεοδωράκης να επικρίνει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο σκάνδαλο με τη Novartis και να την κατηγορεί ότι αντιγράφει πρακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων, παραμένει ωστόσο σταθερός στην απόφασή του να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η αυτή αφήνει παράθυρα για μελλοντικές αλυτρωτικές διεκδικήσεις εκ μέρους των Σκοπίων και αδιαφορώντας για το ότι με τη λύση που προωθείται διαφωνεί η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών.

Στην ίδια γραμμή με τον κ. Θεοδωράκη κινούνται τρεις βουλευτές του κόμματος, οι Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Δανέλλης και με ορισμένες επιφυλάξεις ο Σπ. Λυκούδης. Σε τροχιά αντίθετη βρίσκονται οι Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς, οι οποίοι θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι εθνικές εκλογές θα τους βρουν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι όταν αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό οι Ανεξάρτητοι Έλληνες η κυβέρνηση θα συνεχίσει με ψήφο ανοχής, προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην ηγεσία του Ποταμιού. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Τσιόδρας έσπευσε να υπενθυμίσει δήλωση του κ. Θεοδωράκη στη ΔΕΘ, ο οποίος είχε τονίσει ότι αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση η χώρα πρέπει να πάει άμεσα σε εκλογές.

Το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές είναι αν η «δεσμευτικού» χαρακτήρα δήλωση αυτή του κ. Θεοδωράκη… δεσμεύει, π.χ., τον Σπ. Δανέλλη, ο οποίος δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να περάσει απέναντι, στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του.

Όπως και να ’ναι, πάντως, το Ποτάμι δεν έχει την πολυτέλεια για οποιονδήποτε λόγο να χάσει κάποιον από τους βουλευτές του. Αυτήν τη στιγμή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του αριθμεί έξι μέλη και σε περίπτωση που ο αριθμός αυτός μειωθεί κάτω από τους πέντε τότε το κόμμα θα πάψει να υφίσταται κοινοβουλευτικά – υποβιβάζεται στη… δεύτερη κατηγορία. Ο δε Στ. Θεοδωράκης δεν θα έχει το δικαίωμα να παίρνει τον λόγο σε συζητήσεις στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών.


Σχολιάστε εδώ