Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ και δάνεια κομμάτων στην ατζέντα – Πάνε πίσω οι εκλογές
Και βάζει πλώρη για ανασχηματισμό
-Οι Πρέσπες θα έρθουν μετά τον Φεβρουάριο, για να κρατάει όμηρο τον Καμμένο
Αντεπίθεση μακράς διαρκείας σε όλα τα μέτωπα και με όπλο τα σκάνδαλα Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Με απώτερο σκοπό να στριμώξει και να φθείρει τους πολιτικούς αντιπάλους αφενός και αφετέρου να ανεβάσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ και δάνεια κομμάτων θα αποτελέσουν το… βαρύ πυροβολικό της κυβέρνησης, ενώ ο κ. Τσίπρας δηλώνει αποφασισμένος να σηκώσει κάθε πέτρα και να αποκαλύψει κάθε πτυχή των σκανδάλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Το θέμα της Novartis εισέρχεται στην τελική ευθεία και σύμφωνα με πληροφορίες εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ασκηθούν διώξεις εναντίον των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο. Κυβερνητικές αλλά και δικαστικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι οι διώξεις θα αφορούν και τρία πολιτικά πρόσωπα. Εξέλιξη η οποία πρόκειται να προκαλέσει πολιτικό σεισμό και σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σειρά θα πάρει το σκάνδαλο με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να θεωρούν βέβαιη την άσκηση δίωξης εναντίον δύο τουλάχιστον πρώην υπουργών Υγείας. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν σκοπεύουν να σταματήσουν εκεί, αμέσως μετά θα ανοίξουν τον φάκελο με τα δάνεια Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Οι σκανδαλώδεις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη χορήγηση των δανείων αλλά και στην αποπληρωμή τους θα δώσουν στους κυβερνητικούς βουλευτές ισχυρά επιχειρήματα για να στριμώξουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να τους εκθέσουν στην ελληνική κοινωνία.
Η προσπάθεια ωστόσο της κυβέρνησης δεν θα αναλωθεί μόνο στο πεδίο των σκανδάλων. Το προσεχές διάστημα σχεδιάζει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σειρά νομοσχεδίων με φιλολαϊκά, ευνοϊκά για τους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους μέτρα. Με τον τρόπο αυτό, από τη μία θα αμβλύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες πολιτών και από την άλλη θα ενισχύσει το κοινωνικό της προφίλ, ευελπιστώντας ότι αυτό θα αποτυπωθεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή ακόμη και αν από τον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν αποχωρήσει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Θυμίζουν μάλιστα ότι το τελευταίο πακέτο φιλολαϊκών μέτρων (μη μείωση των συντάξεων) είχε ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία.
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να πάει πιο πίσω το θέμα των Σκοπίων. Ενώ τις προηγούμενες ημέρες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση πρόκειται να επισπεύσει τις διαδικασίες και να φέρει προς έγκριση στη Βουλή τη Συμφωνία μέσα στον Ιανουάριο, τα σχέδια άλλαξαν. Το θέμα φαίνεται να έχει μετατεθεί για τον Φεβρουάριο, ενώ σε δηλώσεις του ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν σκοπεύει να φέρει τη Συμφωνία νωρίτερα από τις αρχές Μαρτίου. Με την απόφασή του αυτή καθυστερεί τις όποιες εξελίξεις αναμένεται να δρομολογήσει η κύρωση της Συμφωνίας, ενώ παράλληλα κρατάει εντός της κυβέρνησης τον Π. Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να καθυστερήσει την κύρωση της Συμφωνίας δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και το θέμα των εκλογών, κυρίως ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής τους.
Είναι σαφές ότι απόφασή του είναι, αν δεν υπάρξουν απροσδόκητες εξελίξεις, να παρατείνει όσο γίνεται τη θητεία της κυβέρνησης. Αυτό προκύπτει και από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι όταν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν, όπως έχει δεσμευθεί ο Π. Καμμένος, η κυβέρνηση θα συνεχίσει με ψήφο ανοχής.
Δεν πρόκειται δηλαδή να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, ούτε πολύ περισσότερο να προσφύγει σε εκλογές. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, που ρωτήθηκε σχετικά ανήμερα τα Χριστούγεννα, είπε χαρακτηριστικά ότι «ψάχνει ημερομηνίες» μέσα στον Οκτώβριο για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.
Στα πλάνα του κ. Τσίπρα υπάρχει και ο ανασχηματισμός. Ν. Ηλιόπουλος και Κ. Νοτοπούλου θα είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Κατά συνέπεια πρέπει άμεσα να εγκαταλείψουν τις θέσεις υφυπουργών που κατέχουν και να μπουν στην προεκλογική εκστρατεία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει εντός του Ιανουαρίου και στη θέση τους θα τοποθετηθούν νέα πρόσωπα. Θέμα ανασχηματισμού θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός και όταν καταθέσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Τότε ο κ. Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση και θα αποσύρει τα στελέχη του από τις υπουργικές θέσεις. Στην περίπτωση αυτή ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύς, καθότι οι ΑΝΕΛ έχουν σήμερα δύο θέσεις υπουργών και πέντε υφυπουργών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα σχέδια του πρωθυπουργού είναι –καθ’ οδόν προς τις εκλογές– ένα άνοιγμα προς την πλευρά των μετριοπαθών δεξιών, που δεν συμφωνούν με την τακτική που ακολουθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης και έχουν αποστασιοποιηθεί από τη σημερινή Νέα Δημοκρατία.
Το άνοιγμα αυτό ενδεχομένως να γίνει τόσο στον μεγάλο ανασχηματισμό, τελευταίο μέχρι τις εκλογές, όσο και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.