Μέτωπο κατά της κυβέρνησης πάει να στήσει ο Κυριάκος
Σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών με στόχο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές προκειμένου να αποκτήσει μια νέα ισχυρή πλειοψηφία σχεδιάζει να αναλάβει ο Κυρ. Μητσοτάκης, αν και όταν ο Π. Καμμένος αποχωρήσει, όπως έχει δεσμευτεί, από την κυβέρνηση με την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.
Στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και ένα διάβημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, περισσότερο για να δοθεί πρόσθετη έμφαση στο ζήτημα και λιγότερο με την προσδοκία μιας παρέμβασης από την πλευρά του Πρ. Παυλόπουλου.
Στην Πειραιώς γνωρίζουν άλλωστε πολύ καλώς ότι ο Πρόεδρος δεν έχει τις αρμοδιότητες να επιχειρήσει οποιουδήποτε είδους παρέμβαση, μόνον αν και εφόσον υπάρχει σαφής και κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος. Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να αναλάβει πρωτοβουλίες με αποδέκτες και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαιρουμένων των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Με απώτερο σκοπό, ακόμη και αν δεν προκύψει ένα ενιαίο μέτωπο, να εντείνει την πίεση προς την κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα.
Βασικός άξονας της επιχειρηματολογίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ότι με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, άρα και την πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει να ασκεί εξουσία. Κινούμενος στη λογική αυτή θα θέσει και θέμα νομιμότητας των αποφάσεων που θα λάβει η κυβέρνηση από τη στιγμή της αποχώρησης των ΑΝΕΛ και μέχρι τις εκλογές.
Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προσέλθει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να ανανεώσει την πλειοψηφία. Και αν τα καταφέρει να συνεχίσει να κυβερνά, αν όχι να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Στην Πειραιώς δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις, θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να κυβερνήσει και χωρίς την πλειοψηφία της Βουλής, ελπίζοντας στην κατά περίπτωση (νομοσχέδια) στήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης ή ανεξάρτητων βουλευτών.