Ιλιγγιώδη ποσά παίζονται στο ποδόσφαιρο

Ιλιγγιώδη ποσά παίζονται στο ποδόσφαιρο

-Οι ομάδες της Μ. Βρετανίας και της Ισπανίας στην Α΄ κατηγορία μοιράστηκαν 2,6 δισ. ευρώ και 1,3 δισ. από τηλεοπτικά δικαιώματα το 2018! – Οι δικές μας ομάδες πήραν μόλις 43 εκατ. ευρώ

Όταν κάνεις τις συγκρίσεις καταλαβαίνεις ότι οι άλλοι διαθέτουν όπλα τελευταίας τεχνολογίας και εσύ πολεμάς με σφεντόνες. Και ταυτόχρονα αντιλαμβάνεσαι για ποιον λόγο είναι πλέον τόσο δύσκολο να έλθουν στην Ελλάδα μεγάλα ονόματα-«βαριά χαρτιά» στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, όπως συνέβαινε πριν από μία 15ετία.

Λίγες ώρες πριν φύγει το 2018 η διοργανώτρια αρχή της Πριμέρα Ντιβιζιόν ανακοίνωσε τη λίστα με τα τηλεοπτικά έσοδα, με τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας να μοιράζονται το ιλιγγιώδες ποσό του 1.325.800.000 ευρώ!

Φυσικά, τη μερίδα του λέοντος έχουν οι τρεις πιο δημοφιλείς σύλλογοι της χώρας, καθώς Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο είναι οι μόνες που εισέπραξαν πάνω από 100 εκατ. για τη σεζόν 2017 – 2018. Η ομάδα της Καταλονίας είναι πρώτη στη σχετική λίστα με έσοδα 154 εκατ. ευρώ για έναν χρόνο, 7 εκατ. περισσότερα από τη μεγάλη της αντίπαλο στη Μαδρίτη. Η ομάδα με τα λιγότερα έσοδα είναι η Χιρόνα με 43,3 εκατ., όσα περίπου δηλαδή είναι τα χρήματα που δίνουν NOVA και ΕΡΤ μαζί για όλο το ελληνικό πρωτάθλημα!

Από τη δημοσιοποίηση των εσόδων προκύπτει ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, που έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις των ισπανικών συλλόγων απέναντι στη LaLiga, καθώς ο κάθε σύλλογος είναι υποχρεωμένος να δίνει κάποια λεφτά από αυτά που εισπράττει στο κοινό ταμείο. Η Μπαρτσελόνα για παράδειγμα πρέπει να δώσει στη λίγκα το ποσό των 10,8 εκατ. ευρώ, ενώ η Χιρόνα, που παίρνει τα λιγότερα, 3 εκατ. ευρώ.

Από αυτές τις εισφορές μαζεύονται για το 2017 – 2018, μόνο από τα τηλεοπτικά έσοδα, 92,8 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού να δίνεται στις ομάδες που υποβιβάζονται, ως βοήθεια για να μη διαλυθούν και να μπορέσουν να διεκδικήσουν άμεσα στην επιστροφή τους στην πρώτη κατηγορία! Η ίδια τακτική ακολουθείται φυσικά και στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας. Οι ομάδες μοιράστηκαν 180,6 εκατ. ευρώ για τη σεζόν 2017 – 2018 και παράλληλα συγκεντρώθηκαν 10 εκατ. στο ταμείο της λίγκας. Η Γρανάδα εισέπραξε τα περισσότερα (22,9 εκατ. ευρώ) και απέδωσε στη Λίγκα 600.000.

Στην Αγγλία, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο καιρό, για την ίδια σεζόν μοιράστηκε το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ! Δηλαδή τα διπλάσια χρήματα. Πρώτη στη σχετική λίστα ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 166 εκατ. ευρώ, δεύτερη η Σίτι με 164 εκατ. ευρώ και τρίτη η Λίβερπουλ με 162 εκατ. ευρώ.

Επίσης, πριν από ένα μήνα περίπου ανακοινώθηκε ότι η διοργανώτρια αρχή της Τσάμπιονσιπ υπέγραψε με το Sky Sports συμφωνία έναντι του ποσού των 668 εκατ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μια συμφωνία, μάλιστα, η οποία δεν αρέσει σε 15 ομάδες της κατηγορίας, μεταξύ των οποίων και η Νότιγχαμ του Βαγγέλη Μαρινάκη, που επιζητούν ακόμα μεγαλύτερο τίμημα και ζητούν επαναδιαπραγμάτευση!


Σχολιάστε εδώ