Εμμ. Γούναρης: Οι επιπτώσεις της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία στην ελληνική εξωτερική πολιτική

Εμμ. Γούναρης: Οι επιπτώσεις της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία στην ελληνική εξωτερική πολιτική

Υπό του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


H αποχώρηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη Συρία δημιουργεί αρκετά προβλήματα και στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, διότι η αποχώρηση αυτή εκ πρώτης όψεως δίδει έστω φαινομενικά το πράσινο φως στα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας στο Μανμπίτζ και σε άλλες περιοχές της Βορείου Συρίας να επεκτείνουν την κατοχή τους.

Το χειρότερο, δε, να εξοντώσουν τους εκεί μαχόμενους Κούρδους εναντίον των τζιχαντιστών, στον αγώνα τους για τη δημιουργία μιας πατρίδας που αρχικά είχε προβλεφθεί στη Συνθήκη των Σεβρών, για να ξεχασθεί με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Αυτό βέβαια δεν φαίνεται να γίνεται τόσο απλά με τις ευλογίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και ιδίως της Συρίας, τα στρατεύματα της οποίας κινούνται ήδη ταχέως προκειμένου να προλάβουν τις τουρκικές εκκαθαρίσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας, που τυγχάνουν ακόμη αφενός της υποστήριξης των Ρώσων, οι οποίοι λαμβάνουν και αυτοί μέρος στην εξόντωση των τζιχαντιστών, και αφετέρου των αμερικανικών δυνάμεων συμπολεμιστών των Κούρδων στον αγώνα τους για την εξόντωση των τζιχαντιστών κι άλλων ακραίων ισλαμιστών.

Οι Ρώσοι βλέπουν πλέον ότι η λυκοφιλία τους με την Τουρκία τελειώνει, μετά το ultimatum του Προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο δεν πρόκειται να τους παραδώσει αμερικανικά όπλα και οπλικά συστήματα, ακόμα ούτε και μία βίδα ανταλλακτικών, αν δεν ακυρώσουν την αγορά των S-400, κάτι που ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα αναγκασθεί εκ των πραγμάτων να δεχθεί, επανερχόμενος στο γνωστό «μαντρί». Αναθεωρώντας οι Ρώσοι τις σχέσεις τους με την Τουρκία θα υποστηρίζουν πιο έντονα τον σύριο Πρόεδρο και τους κούρδους πολεμιστές των τζιχαντιστών.

Αν όμως η Τουρκία κατορθώσει να πραγματοποιήσει τους δόλιους σκοπούς της στην περιοχή της Βορείου Συρίας το όλο θέμα γίνεται αρκετά επικίνδυνο και για τη χώρα μας, αφού χιλιάδες νέοι πρόσφυγες θα κατευθυνθούν προς εμάς. Το χειρότερο σενάριο όμως είναι οι Τούρκοι να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στα σχέδιά τους για μια εξάπλωσή τους δυτικά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ελληνικά νησιά και στις ελληνικές βραχονησίδες. Ιδιαίτερα δε στις θαλάσσιες ζώνες αυτών, κάτι που έχουν ήδη πει οι διάφοροι τούρκοι ταραξίες.

Κάτι τέτοιο βεβαίως θα προκαλέσει γενική αναστάτωση και στα υπόλοιπα βαλκανικά κράτη και όχι μόνο. Στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα ούτε η ΕΕ, ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε οι ΗΠΑ, οι οποίοι το μόνο που θα κάνουν είναι να εκφράσουν τις γνωστές ευχές για «εξεύρεση μιας λύσης μεταξύ των δύο συμμάχων κρατών στο ΝΑΤΟ».

Μήπως το ίδιο δεν έκαναν το 1974 στην επίθεση της Τουρκίας στην Κύπρο αλλά και αργότερα στην επίθεση στα Ίμια; Η πολιτική συμμαχία της χώρας μας με Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία, όπως και αυτή με την Αίγυπτο και το Ισραήλ καλά κρατάνε και είναι κάτι που πολύ σωστά στηρίζει ο έλληνας πρωθυπουργός και ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας! Τα καλά να λέγονται!

Μια υποστήριξη της Ελλάδος από τη Ρωσία στην περίπτωση αυτή δεν θα είναι πολύ εύκολη. Ας είναι καλά αυτοί που δημιούργησαν την όξυνση στις ελληνορωσικές σχέσεις το καλοκαίρι του 2018, κατ’ επιταγήν των ΗΠΑ, επειδή η Ρωσία, κατά τη γνώμη του τότε έλληνα ΥΠΕΞ, αντιδρούσε στη δημιουργία της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάνοντας οτιδήποτε μπορούσε στην Ελλάδα και στα Σκόπια προκειμένου να μην υπάρξει συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων και να μη γίνει δυνατή η είσοδος αυτών στο ΝΑΤΟ.

Στην περίπτωση αυτή των ελληνικών καταγγελιών υπάρχει μια γερμανική παροιμία: «Προχωρήσαμε περισσότερο από ό,τι επιτρέπει η αστυνομία». Αυτό είναι το αποτέλεσμα του τερατουργήματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο τώρα μόνο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μπορεί να αποτρέψει, αρνούμενος να επικυρώσει αυτή, αν τυχόν κυρωθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από άλλους βουλευτές, ή τουλάχιστον να αρνηθεί την ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης από πλευράς Ελλάδος. Ας μην ξεχνάμε ότι ολόκληρος σχεδόν ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία, τουλάχιστον 90%, εκφράζεται εναντίον της Συμφωνίας αυτής! Άλλωστε βρισκόμαστε πλέον σε προεκλογική περίοδο.

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, καλό θα είναι ο κ. Τσίπρας, ως και υπουργός των Εξωτερικών πλέον, να επανορθώσει τις καλές σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία το ταχύτερο δυνατόν, γιατί οι καιροί είναι αρκετά δύσκολοι, και κυρίως να ανασκευάσει τις θέσεις του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γενεσιουργό αιτία αρνητικών γεγονότων για τη χώρα μας τώρα και στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, την πραγματική βοήθεια προς τη χώρα μας, αν χειροτερέψουν τα πράγματα, εγγυώνται οι ισχυρότατες Ένοπλες Δυνάμεις μας.

Αν η Τουρκία τολμήσει να προχωρήσει στην καταπάτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των αποκλειστικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως τόσο επιδεικτικά αναφέρει ο τούρκος Πρόεδρος και ο τούρκος υπουργός Αμύνης, μάλλον δεν πρόκειται να ξαναδεί την Ανατολική Θράκη, διότι υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται για την περιοχή αυτή από αμνημονεύτων χρόνων. Κάτι που είχε προτείνει το 1922 και ο εκτελεσθείς τελευταίος αρχιστράτηγος της κυβέρνησης Δημητρίου Γούναρη και λίγο αργότερα ο Πρόεδρος Πάγκαλος, αρνηθείς δυστυχώς να συμφωνήσει σ’ αυτό ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος λίγο αργότερα ήξερε όμως να προτείνει την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον σφαγέα του μικρασιατικού Ελληνισμού Κεμάλ Ατατούρκ.

Όσο για το πάγωμα πλέον της επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, για μία ακόμη φορά προτείνουμε την επέκταση της θαλάσσιας έκτασης αυτής στα 10 ν.μ., ώστε να ταυτισθεί αυτή με το εύρος των 10 ν.μ. της εναερίας αιγιαλίτιδος ζώνης μας. Αργότερα βλέπουμε για τα 12 ν.μ.

Καλή χρονιά σε όλους μας και ο Θεός βοηθός! Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω!

Φωτό: abcnews.go.com


Σχολιάστε εδώ