Κρατάει αποστάσεις ο Μητσοτάκης από τους εμπλεκομένους στη Novartis

Κρατάει αποστάσεις ο Μητσοτάκης από τους εμπλεκομένους στη Novartis

Με δύο γραμμές κινείται η Νέα Δημοκρατία ως προς το σκάνδαλο με τη Novartis και τις εξελίξεις γύρω από τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα-νυν κατηγορούμενο Ν. Μανιαδάκη. Αντίθετα με τους άμεσα «εμπλεκομένους» στην υπόθεση, που είτε καταγγέλλουν «σκευωρία» εκ μέρους της κυβέρνησης (Αντ. Σαμαράς) είτε απειλούν πρωθυπουργό και υπουργούς με παραπομπή για «εσχάτη προδοσία» (Άδ. Γεωργιάδης), η ηγεσία υιοθετεί σαφώς πιο χαμηλούς τόνους και επικεντρώνει την κριτική της σε θεσμικού χαρακτήρα ζητήματα.

Οι υψηλοί τόνοι που έχουν υιοθετήσει οι κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης είναι ως έναν βαθμό εύλογοι και αποδεκτοί, καθώς είναι εκείνοι που θίγονται άμεσα, βάλλονται εδώ και μήνες, ελέγχονται από την ελληνική δικαιοσύνη για ενδεχόμενη εμπλοκή τους σε ένα σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ και απειλούνται με περαιτέρω δικαστικές περιπέτειες. Από την άλλη, η τακτική που ακολουθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, αποφεύγοντας να υπεισέλθει στην ουσία της υπόθεσης, υποδηλώνει την πρόθεσή του να τηρήσει ασφαλείς αποστάσεις και ταυτόχρονα αντανακλά την ανησυχία και τον προβληματισμό του για το ποια θα είναι η κατάληξη της υπόθεσης. Αν δηλαδή θα αποδειχθεί σε κυβερνητικό φιάσκο, όπως προσδοκούν στην Πειραιώς, ή το ε­πόμενο διάστημα θα βρεθούν αντιμέτωποι με απροσδόκητες και προπάντων άκρως δυσάρεστες εξελίξεις.

Χωρίς να το ομολογούν στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη αντιλαμβάνονται ότι μια δυσμενής τροπή δικαστικής φύσεως στην υπόθεση, με εμπλοκή κορυφαίου στελέχους της, θα είναι άκρως επιζήμια για τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Πόσω μάλλον όταν έχουμε μπει σε τροχιά πολλαπλών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να αλλάξει άρδην τον πολιτικό χάρτη.

Με το σκεπτικό αυτό η αντίδραση της επίσημης Νέας Δημοκρατίας περιορίσθηκε σε μία δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη, όπου έκανε λόγο για «πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών» της χώρας, ενώ παράλληλα καλούσε τις δημοκρατικές δυνάμεις σε κοινή δράση προκειμένου «να αποτρέψουμε την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή». Και σε μια ανακοίνωση, όπου η ηγεσία έθετε ερωτήματα όσον αφορά τους χειρισμούς της Δικαιοσύνης και το περιεχόμενο των καταγγελιών του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα Ν. Μανιαδάκη.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από πηγές της Πειραιώς, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται το επόμενο διάστημα να ενημερώσει τις Βρυξέλλες και τους αρμόδιους ευρωπαίους αξιωματούχους για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης όσον αφορά τη Δικαιοσύνη αλλά και άλλους θεσμούς της χώρας. Θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επιστήσει την προσοχή της Ευρώπης για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.


Σχολιάστε εδώ