«Ίσως τελικά εμείς κάνουμε τους τυφλούς…»
Ο Απόστολος Γαρούφας είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και στην Ειδική Αγωγή και Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό μετέγραψε σε γραφή Braille το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη, γιατί, όπως είπε, «ήταν μια βαθιά μου ανάγκη, διότι αγαπάω πολύ τα άτομα με προβλήματα όρασης…».
Όταν τον ρώτησαν αν είναι εύκολη η μεταγραφή ενός λογοτεχνικού έργου σε Braille διευκρίνισε πως μεταγραφές και εκτυπώσεις γίνονται ήδη από διάφορους συλλόγους και συνέχισε: «Στην ουσία εγώ ήθελα να έχω ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα, το οποίο να κάνει αυτόματες μεταγραφές από ελληνικά και αγγλικά πρωτίστως, ώστε να το έχω σε πρώτη μορφή με τον κώδικα Braille. Η δεύτερη φάση είναι να γίνει εκτύπωση. Με το λογισμικό που έχω δημιουργήσει δεν χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος από μεταγραφές, αφού αυτό το κάνει αυτόματα, βάζεις γραφή βλεπόντων και τη μεταγράφει αυτόματα».
Η εφαρμογή «MinaDot», την οποία δημιούργησε ο Απόστολος Γαρούφας μαζί με τον καθηγητή του Τηλέμαχο Γούδα, κάνει χιλιάδες μεταγραφές σε δευτερόλεπτα.
Τελειώνοντας, λέει σε μας τους «προνομιούχους», δίνοντάς μας μάθημα ζωής: «Η εκπαίδευση είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτήν τη ζωή. Ανοίγεις φτερά, απολαμβάνοντας τον έρωτα και τη μυρωδιά των σελίδων. Θα πρέπει να υπάρξει μια σημαντική πρωτοβουλία και μια έξαρση εκδόσεων βιβλίων για τα άτομα αυτά. Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου να απαντάει κάτι διαφορετικό στην ερώτηση ‘‘φαγητό ή λογοτεχνία’’, φυσικά και θα επιλέξω το δεύτερο. Ίσως, τελικά, εμείς κάνουμε τους τυφλούς απέναντι στα άτομα με προβλήματα όρασης. Ενώ βλέπουμε πως ο συνάνθρωπος χρειάζεται το αυτονόητο, εμείς απλά κωφεύουμε και τυφλωνόμαστε από εγωισμό».