Δεν μιλιούνται Τσίπρας – Καμμένος

Δεν μιλιούνται Τσίπρας – Καμμένος

-Άγνωστο ποιοι θα ακολουθήσουν τον αρχηγό τους στην έξοδο από την κυβέρνηση

Με το όπλο «παρά πόδα» βρίσκεται ο Π. Καμμένος και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις εξελίξεις στο ζήτημα με τα Σκόπια.

Καθώς οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου έχουν περιέλθει σε «νεκρό σημείο» –δεν υπάρχει καμιά επικοινωνία, αναφέρουν οι πληροφορίες–, αγνοεί τις προθέσεις του Αλ. Τσίπρα ως προς τον χρόνο που θα καταθέσει προς έ­γκριση στη Βουλή το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δύο μάλλον υποτιμητικές αναφορές του πρωθυπουργού προς το πρόσωπο του υπουργού Άμυνας κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο συνέτειναν στην επιδείνωση του κλίματος στις μεταξύ τους σχέσεις.

Ο κ. Καμμένος έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει, αν και με κάποιες διαφοροποιήσεις, ότι όταν η Συμφωνία φτάσει στο Κοινοβούλιο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό και όσα στελέχη του κατέχουν κυβερνητικές θέσεις θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους την ίδια κιόλας ημέρα.

Λέγεται μάλιστα ότι έχουν ειδοποιηθεί σιγά σιγά να… μαζεύουν τα πράγματά τους και να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους. Πάντως ο κ. Καμμένος δεν έχει αποσαφηνίσει –παρά τις οχλήσεις απέφυγε να αποκαλύψει τις προθέσεις του– τη στάση που θα τηρήσει μετά την αποχώρηση του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αν, δηλαδή, θα επιλέξει να δώσει ψήφο ανοχής, ψηφίζοντας κατά περίπτωση νομοσχέδια στη Βουλή, ή θα περάσει στην αντιπολίτευση. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται στηρίξει ενδεχόμενη πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Αντίθετα από ό,τι φαίνεται ο δρόμος δεν θα είναι σπαρμένος με λουλούδια για τον κ. Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά, αρχικά να προκαλέσει ένα ευρύ ρήγμα και στη συνέχεια να οδηγήσει στη σταδιακή αποδιάρθρωση του κόμματος. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσοι βουλευτές θα αποκλίνουν της επίσημης γραμμής και θα διαχωρίσουν τη θέση τους από το κόμμα. Ο μόνος που έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του είναι ο Θ. Παπαχριστόπουλος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία και αμέσως μετά θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα.

Στην περίπτωση αυτή θα τον διαδεχθεί ο πρώτος επιλαχών Τ. Κουίκ, ο οποίος και εκείνος είναι υπέρ της Συμφωνίας. Ερωτηματικό η στάση που θα τηρήσει η Ελ. Κουντουρά (θα ψηφίσει κατά συνείδηση, λένε οι πληροφορίες) αλλά και ο απρόβλεπτος Κ. Ζουράρις, ο οποίος διαφωνεί με τη Συμφωνία, αλλά δεν επιθυμεί την πτώση της κυβέρνησης. Αδιευκρίνιστες είναι οι προθέσεις του έτερου βουλευτή Β. Κόκκαλη, που οι φήμες τον θέλουν να σκέφτεται να υπερψηφίσει τη Συμφωνία.

Ο άλλος «κάβος» που θα πρέπει ο κ. Καμμένος να προσπεράσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες έχει να κάνει με την απόφασή του να παραιτηθούν όσα στελέχη κατέχουν κυβερνητικές θέσεις. Το πρόβλημα κάθε άλλο παρά ασήμαντο είναι καθώς αυτή τη στιγμή επτά συνολικά στελέχη των ΑΝΕΛ (συμπεριλαμβανομένου του κ. Καμμένου) μετέχουν στην κυβέρνηση. Δύο υπουργοί (Π. Καμμένος, Ελ. Κουντουρά) και πέντε υφυπουργοί (Τ. Κουίκ, Μ. Τσαρουχά – Κόλλια, Μ. Χρυσοβελώνη, Ν. Μαυραγάνης, Β. Κόκκαλης).

Θεωρείται δεδομένο ότι στην έξοδο από την κυβέρνηση τον κ. Καμμένο θα ακολουθήσουν Μ. Χρυσοβελώνη, Μ. Τσαρουχά – Κόλλια (προέβη σε σχετικές δηλώσεις) και Ν. Μαυραγάνης. Ως προς τους άλλους, το τοπίο είναι θολό και η απόφαση που τελικώς θα λάβουν ίσως είναι σε συνάρτηση με το αν θα ψηφίσουν ή όχι τη Συμφωνία με τα Σκόπια.

Ο Τ. Κουίκ δεν έχει δικαίωμα ψήφου, έχει πάρει ωστόσο σαφείς αποστάσεις και βρίσκεται εδώ και καιρό με το ένα πόδι εκτός ΑΝΕΛ. Όπως και να ’χει, το τέλος όλων αυτών των επώδυνων διαδικασιών θα βρει τον κ. Καμμένο και το κόμμα του σαφώς αποδυναμωμένους, με χαμηλές προσδοκίες και αβέβαιο μέλλον.

Φωτο: newsbomb.gr


Σχολιάστε εδώ