Σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη το πρώτο τεστ για τις ελληνικές τράπεζες
Επισήμως, οι δανειστές της Ελλάδας θα επιχειρήσουν να διατηρήσουν όσο το δυνατόν πιο χαμηλούς τόνους, όχι μόνο τον Ιανουάριο, αλλά όλο το α’ εξάμηνο. Και τούτο λόγω της δύσβατης διαδρομής προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Στο παρασκήνιο, όμως, τα ανοιχτά μέτωπα για την ελληνική οικονομία παραμένουν πολλά και μεγάλα. Κάποια εξ αυτών θα επιχειρηθεί να λυθούν άμεσα, γιατί ο χρόνος τελειώνει. Κάποια άλλα θα επιχειρηθεί να περιοριστούν ή να… αναβληθούν, εξηγούν αρμόδιες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, περιγράφοντας ένα –ενδεχομένως– πιο δύσκολο β’ εξάμηνο.
Το πιο μεγάλο μέτωπο που πρέπει –πάση θυσία– να προχωρήσει μέσα στον Ιανουάριο συνδέεται με τα “κόκκινα” δάνεια.
Έως και χθες το ΥΠΟΙΚ δεν είχε στείλει, σύμφωνα με στελέχη του, στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στους υπόλοιπους “θεσμούς” την αναλυτική του πρόταση για τις τράπεζες. Ο λόγος για το σχέδιο ταχύτερης απομείωσης των “κόκκινων” δανείων, το οποίο στα βασικά του σημεία παρουσίασε τον Δεκέμβριο από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος και βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο παροχής κρατικών εγγυήσεων.
Η λύση επιχειρείται να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό, γιατί η ενεργοποίησή του θα πάρει μήνες και συνδέεται με την ευστάθεια των τραπεζών, ένα από τα μεγαλύτερα μέτωπα του 2019.
Προβλέπει τη μεταβίβαση σε SPV μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα τιτλοποιηθούν για να πωληθούν σε επενδυτές. Ουσιαστικά, οι δανειστές πλέον φέρονται να αποκλείουν το σχέδιο της ΤτΕ, καθώς –παρά τα θετικά σημεία που συνεχίζουν να βλέπουν σε αυτό– μια εφαρμογή του θα προκαλούσε νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Επίσης, το σχέδιο του ΤΧΣ έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ιταλία και όχι μόνο. Έτσι, πλέον έχουν καλύτερη “γνώση” οι “θεσμοί” στα νομικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν έως ότου εγκριθεί και ενεργοποιηθεί (π.χ., έγκριση από Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.).
Ο χρόνος που απαιτείται έως την εφαρμογή του σχεδίου είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο επιχειρείται να σταλεί το ταχύτερο δυνατό στους “θεσμούς” η πρόταση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε γίνει πριν αλλάξει ο χρόνος, το σχέδιο θα έπρεπε να σταλεί μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου, για να υπάρχει μια πρώτη αξιολόγηση κατά την κάθοδο των κλιμακίων των “θεσμών” στην Αθήνα.
Διαβάστε περισσότερα στο capital.gr