Το ΣτΕ αποφασίζει για το μέλλον του «νόμου Κατρούγκαλου»

Το ΣτΕ αποφασίζει για το μέλλον του «νόμου Κατρούγκαλου»

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συνεδρίασε την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, για να αποφασίσει επί των προσφυγών από πλευράς συνταξιουχικών οργανώσεων και σωματείων, όπως αυτά των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου. Με τις αιτήσεις τους προς το ΣτΕ οι οργανώσεις αυτές στρέφονται ουσιαστικά κατά της κυβερνήσεως, η οποία, κατά το σκεπτικό τους, δεν εφαρμόζει σειρά δικαστικών αποφάσεων του ιδίου του δικαστηρίου στο οποίο προσφεύγουν, οι οποίες εκδόθηκαν το 2015.

Όπως είναι γνωστό, οι μέχρι τώρα περικοπές των συντάξεων έγιναν κατ’ εφαρμογή των μνημονιακών νόμων 3845/2010, 3863/2010, 4024/2011, 4038/2012, στα πλαίσια της υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού δημοσιονομικής στρατηγικής των ετών 2012 – 2015, ώστε η χώρα να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση.

Το 2015, όμως, η Ολομέλεια του ΣτΕ, υπό τον τότε πρόεδρό του κ. Ρίζο, έκρινε με τις υπ’ αριθμ. 2287 και 2290/2015 αποφάσεις της ότι οι περικοπές του 2012 προσκρούουν σε βασικές αρχές του Συντάγματος της χώρας, όπως είναι αυτές της ισότητας και της αναλογικότητας (άρθρα 2, 4, 22, 25 και 106) και είναι αντίθετες και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την οποία η χώρα μας οφείλει να εφαρμόζει και να τηρεί. Με τις αποφάσεις αυτές η Ολομέλεια ξεκαθαρίζει ότι θα πρέπει οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012, προ των περικοπών που υπέστησαν.

Ως προς τις επικουρικές συντάξεις η απόφαση του ΣτΕ ορίζει κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό, αφού προσδιορίζει την ευθύνη και την υποχρέωση που φέρει η Πολιτεία να συνδράμει οικονομικά τα επικουρικά Ταμεία όσον αφορά την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, εάν αυτά αδυνατούν, παρότι προβλέπεται νομοθετικά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που είχε θεσπιστεί από το 2010. Έναντι όλων αυτών, η σημερινή κυβέρνηση προβάλλει τη νομοθέτηση του γνωστού «νόμου Κατρούγκαλου» (4387/2016), με τον οποίο θεωρεί ότι επιλύθηκε οριστικά το ζήτημα της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2015, αφού προχώρησε στον επανυπολογισμό των συντάξεων, ικανοποιώντας έτσι τις συνταγματικές επιταγές περί ισότητας και αναλογικότητας.

Μετά από όλα αυτά γίνεται κατανοητό το πόσο σημαντικές θα είναι για το μέλλον της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της σημερινής κυβέρνησης αλλά και για την αυριανή διακυβέρνηση οι αποφάσεις που θα λάβει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την προεδρία, αυτήν τη φορά, της κ. Σακελλαροπούλου, με εισηγήτρια τη Σύμβουλο Επικρατείας κ. Βιτάλη.


Σχολιάστε εδώ