Οι τέσσερις κόκκινες γραμμές που βάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Οι τέσσερις κόκκινες γραμμές που βάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κυπριακό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Αλβανία είναι το… ζουμί των εθνικών μας θεμάτων και μόνιμος στόχος όλων μας πρέπει να είναι η θωράκισή τους, όπως επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμά του, που έχει αποδέκτες τους μεγάλους της Γης αλλά και τους γείτονές μας, καταγράφει με απόλυτη ακρίβεια τους ελληνικούς όρους για Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό και Αλβανία, ώστε να υπάρξουν λύσεις που θα δημιουργήσουν σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας, προς όφελος των λαών.
= Κυπριακό: «Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία συνεπάγονται στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του».

• Ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Η Συνθήκη της Λωζάννης και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947 –οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες– πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές από όλους. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διατάξεις του οποίου τη δεσμεύουν και με τη μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

• ΠΓΔΜ: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι, εν όψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας αυτής και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών οι οποίες είναι αυθαίρετες. Άλλωστε, τίποτα δεν έχει ακόμη τελειώσει. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατόν να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνον τότε είναι δυνατόν να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων».

• Αλβανία: «Ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική. Πλην, όμως, αυτό έχει ως αυτονόητη προϋπόθεση τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα τον σεβασμό όλων των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επομένως, συμπεριφορές όπως αυτές έναντι της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, οι οποίες υποτιμούν βάναυσα την αξία της ανθρώπινης ζωής ή προσβάλλουν απροκαλύπτως Θεμελιώδη Δικαιώματα, π.χ. το Δικαίωμα στην Ιδιοκτησία, συνιστούν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την απρόσκοπτη ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας».


Σχολιάστε εδώ