Σε 17 χώρες της Ευρώπης η διδασκαλία των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτική!

Σε 17 χώρες της Ευρώπης η διδασκαλία των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτική!

-Και σε 14 χώρες τη μισθοδοσία των κληρικών καλύπτει το κράτος

Κάθε άλλο παρά ουδέτερη θρησκευτικά είναι η Ευρώπη. Στη συντριπτική πλειονότητα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτική, με την έννοια ότι δικαιούται ο γονιός να ζητήσει, αιτιολογημένα ή μη, την εξαίρεση από τη διδασκαλία αυτή, τονίζει σε άρθρο του ο γνωστός δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας, επισημαίνοντας ότι μόνο σε δέκα κράτη είναι προαιρετική.

Οι 17 χώρες στις οποίες το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό είναι οι εξής:

• Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένο Βα­σίλειο, Ιρλανδία, Κύπρος, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Φινλανδία. Τα δέκα κράτη στα οποία η διδασκαλία των Θρησκευτικών είναι προαιρετική είναι: Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σουηδία και Τσεχία.

• Από πλευράς χρηματοδότησης, από τον κρατικό προϋπολογισμό καλύπτονται οι
Εκκλησίες του Βελγίου, της Γερμανίας, της Δανίας, της Ελλάδας, της Εσθονίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας και της Φινλανδίας, ήτοι 14 χώρες.
Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα των ευρωπαϊκών σχολείων το μάθημα των Θρησκευτικών περιλαμβάνεται υποχρεωτικά και στις 12 τάξεις.

Και ο Αντώνης Βγόντζας υπογραμμίζει: «Η Ορθοδοξία έχει συμβάλει στην εθνική μας αυτογνωσία. Και κάτι περισσότερο και πιο εμφατικό: Στο πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας η ιδιότητα του Έλληνα αποδίδεται σε όλους όσοι ‘‘πιστεύουσιν εις Χριστόν’’».

Επισημαίνει δε ότι «η ένταξη του όρου της “θρησκευτικής ουδετερότητας” του κράτους στο ίδιο το Σύνταγμα μπορεί να επιφέρει πλήγματα στην εθνική μας αυτογνωσία. Οι λέξεις του Συντάγματος ταξιδεύουν μέσα στον ιστορικό χρόνο».


Σχολιάστε εδώ