Σχέδια επί χάρτου για τα «κόκκινα» δάνεια – Προσφυγή στο ιταλικό μοντέλο…
-Από 82 δισ. ευρώ που είναι σήμερα πρέπει να μειωθούν στα 32,7 δισ. μέχρι το 2021
Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι τράπεζες στις εποπτικές αρχές, τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να μειωθούν από τα 82 δισ. ευρώ που θα είναι στο τέλος του 2018 στα 32,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021. Ήτοι, να έχουν ρυθμιστεί «κόκκινα» δάνεια ύψους 49,3 δισ. ευρώ.
Οι τιτλοποιήσεις και οι πωλήσεις δανείων μέσα στην επόμενη τριετία πρέπει να είναι κοντά στα 22 δισ. ευρώ. Οι διαγραφές δανείων υπολογίζονται στα 15 δισ. ευρώ, τα έσοδα από τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων στα 6,7 δισ. ευρώ, τα έσοδα από εισπράξεις στα 3,3 δισ. ευρώ, τα έσοδα από ρυθμίσεις στα 6,4 δισ. ευρώ και τα έσοδα από αναδιαρθρώσεις στα 14,3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου τα «κόκκινα» δάνεια είχαν περιορισθεί στα 84,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 9,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο και κατά 22,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016.
Προσφυγή στο ιταλικό μοντέλο…
Τελευταία στις λύσεις που συζητιούνται στο υπουργείο Οικονομικών για το πώς θα ξεφύγει η κυβέρνηση από τον βραχνά των «κόκκινων» δανείων είναι το ιταλικό μοντέλο, που προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού τιτλοποίησης και πώλησης των «κόκκινων» δανείων με την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου. Η πρόταση αυτή μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε 4 με 6 μήνες και έχει αποδώσει όπου έχει εφαρμοστεί.
Προϋποθέτει, όμως, την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε η αναγκαία παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.
Σύμφωνα με τη λύση αυτή, τα «κόκκινα» δάνεια θα τιτλοποιηθούν και οι τίτλοι που θα εκδοθούν θα πουληθούν σε επενδυτές, για την ασφάλεια των οποίων το Ελληνικό Δημόσιο θα δώσει εγγυήσεις γύρω στα 5 με 6 δισ. ευρώ.
Ο κίνδυνος που μετρούν οι επενδυτές είναι η πορεία των τραπεζικών μετοχών τους τελευταίους μήνες. Η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στις αρχές του 2018 ήταν 8,7 δισ. ευρώ και την τελευταία εβδομάδα είχε πέσει στα 4,060 δισ. ευρώ.
Ανησυχούν στην Ιρλανδία
Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ιταλία, πρόβλημα προέκυψε και στην Ιρλανδία, όπου υποτίθεται ότι όλα έχουν μπει σε μια σωστή ρότα. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν προειδοποίησε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν εθνικό συστημικό κίνδυνο. Το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στην Ιρλανδία ανέρχεται σε 11,4% από 32% που ήταν το 2013.